Back to top

Növényvédelmi előrejelzés – Minden egyszerre támad

Az átlagosnál hűvösebb május után nyáriasan meleg június köszöntött a mezőgazdaságra. A meleg és a bőséges vízellátottság hatására a növények intenzív hajtásnövekedésbe kezdtek. A jelenlegi időjárás nemcsak a növényeknek, hanem a betegségeknek és a kártevőknek is kedvez, ezért bőségesen akad növényvédelmi tennivaló.

A szőlő fejlettségben eddig jócskán elmaradt a korábbi években megszokottól, ugyanakkor igen heterogén a növekedése még azonos fajtán belül is. Egyes fajtákon már megkezdődött a virágzás, de még találhatók fejletlen fürtkezdemények.

Az áprilisi szárazságban csak a lisztharmat veszélyeztette a szőlőt, most egyszerre támad a peronoszpóra, a szürkerothadás és a lisztharmat.

A kártevők közül a korábban igen intenzíven rajzó tarka szőlőmoly mellett sok szőlőiloncát fognak a feromoncsapdák. Mellettük kis számban ugyan, de jelen van a nyerges szőlőmoly és a szőlőaknázó fényesmoly is. Megkezdődött az amerikai szőlőkabóca lárvakelése, jelenleg a lárvák zöme L1-es fokozatú. A szőlőültetvénybe kihelyezett sárga ragacsos fogólapokkal kövessük figyelemmel a kabócák fejlődését, az optimális védekezési időpont meghatározása érdekében. A mezőgazdasági kormányzat

ebben az évben is nyújt vissza nem térítendő állami támogatást az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez,

mert ez a kártevő a vektora a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségnek, mely karantén károsítónak minősül hazánkban is.

A gyümölcsösökben károsító gyümölcsmolyok közül tömegesen rajzik a szilvamoly, de bőséges a fogás barackmolyból és keleti gyümölcsmolyból is. Almásokban az almamoly mellett fognak a csapdák almamagmolyt, dióban pedig dióaknázó fényesmolyt.

Május utolsó napjaiban elkezdődött a selyemfényű puszpángmoly repülése is. Most még csak néhány egyed a napi fogás, de hamarosan erősebbé válik a rajzás. A lepkéket nemcsak a feromoncsapdák fogják, hanem jól repül az esti lámpafényre is, könnyedén fölismerhetők jellegzetes szárnyrajzolatuk alapján.

Inváziós kártevőnk, az amerikai lepkekabóca lárvái jelenleg L1-L2-es fejlettségűek. Rendkívül széles tápnövénykörük miatt már most is nagyon sok növényen szívogatnak.

A kiültetett káposztaféléken nagy tömegben telepedett meg az üvegházi és a mezei molytetű. A növényekhez hozzáérve felhőként röppennek föl, majd telepszenek vissza. Igen nehéz az ellenük való védekezés, különösen házikerti körülmények között, de gyérítésre kiválóan megteszi a sárga ragacsos fogólap, melyre jól repül a kártevő.

A később érő fajtákat még van lehetőség megóvni a moníliás gyümölcsrothadástól, de sürgősen cselekedni kell
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

A korai cseresznye- és meggyfajták már érnek. A sok eső és az elmaradt védekezések miatt már most igen jelentős a moníliás gyümölcsrothadás. A később érő fajtákat még van lehetőség megóvni, de sürgősen cselekedni kell.

Egyúttal védekezzünk a cseresznyelégy, valamint a hajtásvégeken megtelepedő fekete levéltetvek ellen is,

az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartása mellett.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2019/24 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Apró kezek, csodakertek

Kilencedik alkalommal várta az érdeklődőket, a versenyző óvodásokat és első osztályos diákokat a gyermek kertépítő verseny Mosonmagyaróvár központjában, a Magyar utcában. A korábbi évekhez hasonlóan nagy volt az érdeklődés, 27 csapat építette meg kis kertecskéjét a pedagógusok segítségével.

Öntözés-korszerűsítés: nő az érdeklődés

Mostanra 60 kérelem érkezett az öntözőrendszerek korszerűsítésére fordítható állami támogatással kapcsolatban a szlovák Agrárkifizető Ügynökséghez (PPA), pedig egy hónappal korábban még csak 12 kérvény volt az ügynökség listáján.

Növényvédelmi Szakmérnök képzés a Georgikonon

A keszthelyi Georgikon Európa legpatinásabb agrárfelsőoktatási intézménye. A Pannon Egyetem Georgikon Karának Növényvédelmi Intézete az elmúlt évtizedekben, posztgraduális képzés keretében folyamatosan képez agrárszakembereket Növényvédő Szakmérnöki szakon. A Növényvédelmi Szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak magyar nyelvű négy félévet felölelő levelező képzés.

Olyan olcsó a kajszi Dél-Olaszországban, hogy le sem szedik

Az utóbbi napokban több felvétel és videó kering a neten a dél-olasz kajszitermesztők demonstrációiról. A rendkívül alacsony átvételi árak miatt úgy döntöttek, hogy a fák alatt hagyják a piacokon 4 eurórét kapható gyümölcsöt. Az átvételi ár ugyanis kilogrammonként 0,4-0,2 euró, sőt, előfordult 0,07 euró is!

Bővíti az Országos Iskolakert-fejlesztési Programot az Agrárminisztérium

Az agrártárca számára fontos célkitűzés a városi zöldfelületek megőrzése és bővítése, a helyi közösségek fejlesztése – jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Országos Iskolakert-fejlesztési Program rendezvényén, kedden, Budapesten.

Nem akart laboratóriumba zárkózni

Szerencsés egybeesés volt Szilágyi Sámuel életében, hogy éppen akkor léphetett a kutatói pályára, amikor hat év gyakorlati tevékenység után új munkát keresett. A cseresznye gyümölcstulajdonságainak, virágzási és érési idejének genetikai hátterét kutatja, doktori dolgozatát másfél év múlva kell elkészítenie ebben a témában.

Csakis vegyszermentes

A Coop Italia élelmiszeráruház-lánc kampányt indított a növényvédős-szermaradványok ellen, és mostantól kizárólag szermaradék-mentes zöldséget és gyümölcsöt árusít saját márkája alatt. Május végétől már csak teljesen „mentes” zöldséget és gyümölcsöt forgalmaz mintegy 1100 üzletében.

Baján is a bor beszélt

A Vinalia nem más, mint egy nemzetközi borfesztivál, ahol a bor, gasztro és kultúra hármasa teszi felejthetetlenné az élményt. Ugyanakkor a hétvégi esemény nem egy hagyományos borfesztivál, hanem újszerű, izgalmas megközelítéssel mutatott utat a borok világában, amely mellé természetesen a gasztronómia és a kultúra is odaszegődött.

Súlyos jégvihar Olaszországban

Végzetes jégeső csapott le vasárnap az olaszországi Emilia Romagna tartományra. Reggio Emilia városától Ravennáig húzódó sávban szinte minden vitt a jég. A legsúlyosabb kárt Lugo, Massa Lombarda és Bagnacavallo környékén okoztak a csaknem 8 centiméter átmérőjű jéglabdák. Az erős széllel érkező jégvihar a gyümölcsösökben a jégvédő háló-rendszert is a földre fektette.

Jön az érést segítő, száraz idő

Az elmúlt napokban az ország jelentős részén ismét feltöltődött a talaj nedvességgel. A folytatásban száraz, meleg idő jön, így ideálisak a körülmények a nyári kapásnövények fejlődésére, a kalászosok és a repce érésére, de a most érő gyümölcsök számára is. Ezzel együtt a gyomokkal, a kártevőkkel és a kórokozókkal is számolni kell.