0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Sáskajárás veszélyezteti a szardíniai juhtenyésztőket

Szokatlan méretű sáskajárás keseríti meg a gazdák dolgát az olasz Szardínia szigetén: több millió rovar lepte el a kaszálókat, veszélyeztetve ezzel az idei kaszálást.

Több millió rovar tarolt le 2000 hektárnyi kaszálót Szardínián, mondta az olasz gazdaszervezet, a Coldiretti. A szakértők szerint ez az elmúlt hetven évben nem volt ilyen súlyos invázió. A leginkább érintett települések a Nuoro tartománybeli Ottana és Orani.

„Sáskaszőnyegen járunk” – írta a Coldiretti egy közleményben.

A sáskák gyakoriak Szardínián a nyári hónapokban, azonban a gazdák szerint a második világháború óta nem volt ilyen tömeges invázió.

Vélhetően az elmúlt két év szokatlan időjárási mintázata volt a kiváltó ok.

„2017-ben szárazság volt, majd 2018-ban rengeteg eső, ami ideális a sáskák számára ahhoz, hogy az ugarterületeken kifejlődjenek, majd a megművelt földeken táplálkozhassanak” – mondta Michele Arbau, a Coldiretti szardíniai szervezetének tagja.

„Semmit nem tehetünk ellene” – mondta a Reutersnek, hozzátéve, hogyha nem tesznek kellő óvintézkedéseket most, jövőre még rosszabb invázió is várható.

Azt is hozzátette, hogy egyelőre nem lehet felbecsülni a rovarok okozta kár mértékét.

Az állattenyésztők igyekeznek a sziget más területéről betárazni a szénát, ezzel azonban növekednek a költségeik. További problémát jelent,

hogyha a legelőkről és kaszálókról a falánk rovarok elpusztítják a termést, más mezőgazdasági termények is veszélybe kerülhetnek.

A szardíniai állattartókat érintő veszélynek komoly hatása lehet a sziget gazdaságára is, mivel fő exportcikke az juhtejből készült sajt.

Forrás: reuters.com