Back to top

Átadták Kárpát-medence legnagyobb sárgarépa-feldolgozó üzemét

Május végén átadták rendeltetésének a muzslyai Császárkert Kft. új üzemrészlegét, amelyben helyet kapott egy nagy kapacitású sárgarépa-feldolgozó vonal. Ekkora répafeldolgozó-kapacitás a környező országokban sehol nincs.

A Magyar Mezőgazdaság 2017. februárjában számolt be a közép-bánáti magyarság központjának számító Muzslyán megfogalmazott törekvésekről. A történet lényege, hogy a nehéz réti földeken gazdálkodó

falubéli zöldségnövény-termesztők 11 évvel ezelőtt összefogtak, és létrehozták a Császárkert Kft.-t, amely rövid idő alatt Szerbia legnagyobb zöldségnövény-ter­mesztési vállalkozásává verekedte fel magát.

Akkor azt írtuk, hogy a Császárkert Kft. számára nem a profithalmozás az elsődleges cél, hanem hogy megélhetést és biztonságot szavatoljon a térségben élő magyarok – és nem csak a magyarok – számára. Bő 2 évvel ezelőtt már 150 beszállítójuk volt, akiknek köszönhetően árujuk mindenütt megjelent Szerbiában. Célként akkor azt fogalmazták meg, hogy mielőbb 20 hektárra kiterjedő fóliasátras termeléssel rendelkezzenek. A kft. akkoriban 73 dolgozót foglalkoztatott, közülük tízen a fóliasátrakat gyártották. Akkor még álmukban sem gondolták volna, hogy a magyar állam támogatásának köszönhetően bő 2 évvel később az övéké lesz a térség legnagyobb sárgarépamosó és -csomagoló üzeme.

Magyar Levente: a vállalkozás azt jelképezi, amit az egész Vajdaságban szeretnénk megvalósítani, minél több családi gazdálkodót bevonni egy olyan fenntartható gazdasági rendszerbe, amely itt lesz még évtizedek múltán is
És hogy hol tartanak ma? Május végén átadták rendeltetésének a muzslyai Császárkert Kft. új üzemrészlegét, amelyben helyet kapott egy nagy kapacitású sárgarépa-feldolgozó vonal. Ekkora répafeldolgozó-kapacitás a környező országokban sehol nincs.

Óránként 10 tonna sárgarépát képes megmosni és becsomagolni. A kft. új üzeme a városon kívül, Nagybecskerek külterületén működik. 

Madarász Gyula, a Császárkert ügyvezetője elmondta, hogy a projekt 2,5 millió euróba került, ehhez járult hozzá a magyar állam a Prosperitati Alapítvány révén. A vajdasági magyarság szülőföldön maradását segítő gazdaságfejlesztési program keretében 145 millió dinár (több mint 400 millió forint) vissza nem térítendő támogatásban részesült a cég. A Császárkert várhatóan 200 termelővel köt szerződést. Emellett a kft. saját szervezésben 30 hektáron valósít meg fóliasátras és szabadtéri zöldségnövény-termelést – hangsúlyozta Madarász Gyula.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ünnepi beszédében rámutatott, hogy

a muzslyai Császárkert 30 családnak nyújt munkalehetőséget, és közel 160 család kötődik saját gazdaságán keresztül a kft.-hez.

Mint elmondta, ő abban bízik, hogy kft. a közeg gazdasági motorja lesz, és olyan vonzerőt jelent, ami képes itt tartani az embereket.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese gratulált ahhoz a bátorsághoz, amit Madarász Gyula és munkatársai felvállaltak, és sok sikert kívánt a jövőben a vállalkozáshoz. Egyértelművé tette, hogy a gazdaságfejlesztési program a következő években is folytatódik.

Miután átadták az új üzemet, Magyar Levente és Pásztor István bejelentették a Prosperitati Alapítvány által kiírt tíz újabb pályázatot a vajdasági magyar gazdák, vállalkozók és turisztikai vállalkozások számára. Jelezték, hogy a fiatal házaspárok házvásárlásra is pályázhatnak.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/24 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol más megoldás nincs - Izgalmas magyar agrárinnovációk

Amerikai befektetési szakértők előtt mutatkozott be öt magyar agrárinnovációs vállalkozás. A HunAgriPower virtuális esemény egyik fő célja volt, hogy a magyar startupok betekintést nyerjenek az Egyesült Államok mezőgazdasági piacának működésébe, és a szakmai visszajelzések alapján fejleszthessék tovább exporttevékenységüket.

Átmeneti támogatást igényelhetnek a juh- és kecsketenyésztők

Tájékoztató a koronavírus-járvány miatt nehéz gazdasági helyzetbe került juh- és kecsketenyésztők részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének általános feltételeiről. A támogatási kérelmeket 2020. július 13. és július 27. között lehet beadni.

Egyre több helyen kínálnak magyar görögdinnyét

Ha nyár, akkor dinnye. Az idén azonban lassan köszönt ránk a nyári meleg, és a hűvös, csapdékos idő miatt a dinnyeszezon is később indul. A folytatás remélhetően jobb lesz, és úgy tűnik, importnyomásra is kevésbé kell számítaniuk a termelőknek. Horváth Vivientől, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete titkáráról kértünk helyzetjelentést.

Meglepetés zöldborsóból, de küzdelmes a betakarítás

Az Agro Marketing ’95. Kft. 1500 hektáron integrál zöldborsótermelést. Ez a 12 ezer hektárra tehető hazai vetésterület 12-13 százaléka, tehát meghatározó része. Évek óta szervezik a zöldborsó és a csemegekukorica előállítását, munkájuk nélkülözhetetlen, a szakma elismeri. Kis József tulajdonos ügyvezetővel a termesztés idei feltételeiről, nehézségeikről és küzdelmeikről beszélgettünk.

Gyümölcsöskertbe várják a gyerekeket a Minipoliszban

Gyerekkorban lenne fontos megalapozni az egészséges táplálkozást azzal, hogy friss zöldség és gyümölcs kerül a kicsik elé. Ezt szolgálja az iskolagyümölcs program, most pedig két tész közreműködésével a Minipoliszban nyílt új, gyümölcsös játszóhely, ahol madárcsicsergés mellett követhetik végig a gyümölcs útját az ültetvénytől az árusítóhelyig.

Szépen fejlődnek a burgonyák

Burgonyás körökben mindig várva várt esemény a nyáron Berzencén szervezett fajtabemutató. A Solanum Kft. területén nem csak állományban lehet látni a több tucatnyi kísérleti anyagokat, hanem az esemény fontos helyszíne a szakmai tapasztalatcserének is.

Okos talajgazdálkodás – Központi talajadatbázis jöhet létre Magyarországon

A fenntartható talajgazdálkodásról tartott online konferenciát szerdán a budapesti Holland Nagykövetség és a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület. Az előadók konkrét példák és a szabályozási mellett a termelési oldal bemutatásával keresték a választ arra, hogy hogyan lehet visszaállítani a túlhasznált termőföld minőségét, valamint, hogy hogyan lehet megóvni a talajt.

Megingott az agrárium válságállósága

A Takarékbank agrárelemzői szerint még az idén csökkenhet az agrár-élelmiszeripari kibocsátás az Európai Unióban. Az élelmiszer termékpályák állapotát és kilátásait bemutató új Takarék AgrárTrend Index alapján, bár kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére, de az elemzők véleménye szerint megingani látszik az agrárium válságállósága.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Rendkívüli támogatás a mezőgazdasági termékek uniós promóciójára

Az Európai Bizottság két új pályázati felhívást hirdetett meg annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány okozta válságban leginkább sújtott mezőgazdasági termelők promóciós tevékenységét segítse.