Back to top

Átadták Kárpát-medence legnagyobb sárgarépa-feldolgozó üzemét

Május végén átadták rendeltetésének a muzslyai Császárkert Kft. új üzemrészlegét, amelyben helyet kapott egy nagy kapacitású sárgarépa-feldolgozó vonal. Ekkora répafeldolgozó-kapacitás a környező országokban sehol nincs.

A Magyar Mezőgazdaság 2017. februárjában számolt be a közép-bánáti magyarság központjának számító Muzslyán megfogalmazott törekvésekről. A történet lényege, hogy a nehéz réti földeken gazdálkodó

falubéli zöldségnövény-termesztők 11 évvel ezelőtt összefogtak, és létrehozták a Császárkert Kft.-t, amely rövid idő alatt Szerbia legnagyobb zöldségnövény-ter­mesztési vállalkozásává verekedte fel magát.

Akkor azt írtuk, hogy a Császárkert Kft. számára nem a profithalmozás az elsődleges cél, hanem hogy megélhetést és biztonságot szavatoljon a térségben élő magyarok – és nem csak a magyarok – számára. Bő 2 évvel ezelőtt már 150 beszállítójuk volt, akiknek köszönhetően árujuk mindenütt megjelent Szerbiában. Célként akkor azt fogalmazták meg, hogy mielőbb 20 hektárra kiterjedő fóliasátras termeléssel rendelkezzenek. A kft. akkoriban 73 dolgozót foglalkoztatott, közülük tízen a fóliasátrakat gyártották. Akkor még álmukban sem gondolták volna, hogy a magyar állam támogatásának köszönhetően bő 2 évvel később az övéké lesz a térség legnagyobb sárgarépamosó és -csomagoló üzeme.

Magyar Levente: a vállalkozás azt jelképezi, amit az egész Vajdaságban szeretnénk megvalósítani, minél több családi gazdálkodót bevonni egy olyan fenntartható gazdasági rendszerbe, amely itt lesz még évtizedek múltán is
És hogy hol tartanak ma? Május végén átadták rendeltetésének a muzslyai Császárkert Kft. új üzemrészlegét, amelyben helyet kapott egy nagy kapacitású sárgarépa-feldolgozó vonal. Ekkora répafeldolgozó-kapacitás a környező országokban sehol nincs.

Óránként 10 tonna sárgarépát képes megmosni és becsomagolni. A kft. új üzeme a városon kívül, Nagybecskerek külterületén működik. 

Madarász Gyula, a Császárkert ügyvezetője elmondta, hogy a projekt 2,5 millió euróba került, ehhez járult hozzá a magyar állam a Prosperitati Alapítvány révén. A vajdasági magyarság szülőföldön maradását segítő gazdaságfejlesztési program keretében 145 millió dinár (több mint 400 millió forint) vissza nem térítendő támogatásban részesült a cég. A Császárkert várhatóan 200 termelővel köt szerződést. Emellett a kft. saját szervezésben 30 hektáron valósít meg fóliasátras és szabadtéri zöldségnövény-termelést – hangsúlyozta Madarász Gyula.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ünnepi beszédében rámutatott, hogy

a muzslyai Császárkert 30 családnak nyújt munkalehetőséget, és közel 160 család kötődik saját gazdaságán keresztül a kft.-hez.

Mint elmondta, ő abban bízik, hogy kft. a közeg gazdasági motorja lesz, és olyan vonzerőt jelent, ami képes itt tartani az embereket.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese gratulált ahhoz a bátorsághoz, amit Madarász Gyula és munkatársai felvállaltak, és sok sikert kívánt a jövőben a vállalkozáshoz. Egyértelművé tette, hogy a gazdaságfejlesztési program a következő években is folytatódik.

Miután átadták az új üzemet, Magyar Levente és Pásztor István bejelentették a Prosperitati Alapítvány által kiírt tíz újabb pályázatot a vajdasági magyar gazdák, vállalkozók és turisztikai vállalkozások számára. Jelezték, hogy a fiatal házaspárok házvásárlásra is pályázhatnak.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/24 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Türelmes kertész paprikája

A fogyasztók éhesek az újra, és ez a paprikapiacon is tükröződik, fokozatosan növekszik a piros bogyók kereslete. A kaliforniai és a kápia típus mellett mind nagyobb az érdeklődés a sokoldalúan felhasználható Dulce Italiano paprikák iránti is. Ezt is termesztik már hazánkban is, egyebek közt a Gráciakert kertészetben. A termést pedig zömmel márkázva, egyedi csomagolásban értékesítik.

Az oltás a konzervuborka termésbiztonságát is egyértelműen fokozza

Elsősorban a Heves megyei Csány térségében termesztenek fóliasátrakban konzervuborkát. A zömmel fűtetlen berendezésekből a 10-12 centiméter hosszú, úgynevezett kovászolni való uborkával látják el a frisspiacot, valamint a vecsési savanyítókat. A tavaszi hűvös időjárás kedvezőtlen hatása a védett termesztésben is érzékelhető volt, az oltott növényeket azonban kevésbé viselte meg.

A beporzók védelméről tanácskoztak a V4 országok környezetvédelmi vezetői

Magyarország számára kiemelt fontosságú mind a vadon élő beporzó rovarok, mind pedig a mézelő méhek védelme – jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a V4 országok környezetvédelmi vezetőinek a biodiverzitás védelméről folytatott megbeszélésen a szlovákiai Tatranska Lomnicaban.

Egész szezonban kötelező védekezni a parlagfű ellen

Fontos változás, hogy az idei évtől szigorodott a szabályozás, megszűnt a július 1-jei „türelmi idő” a parlagfű elleni védekezésben. A tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsák.

Marokkó lesz a 79. OMÉK díszvendége

A szeptember 26. és 29. között megrendezendő, immár 79. OMÉK középpontjában az élelmiszeripar és a modernizáció áll majd. Díszvendége pedig a szintén jelentős mezőgazdasági múlttal és komoly fejlődési lehetőségekkel rendelkező Marokkó lesz, jelentette be Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Digitális infrastruktúra térkép készül

A magyar mezőgazdaság versenyképességének alapvető feltétele a mezőgazdaság modernizációja – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében megrendezett, a „Digitalizációs eszközök a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában” című műhelynapon.

Egyre népszerűbbek az iskolakertek

Felbecsülhetetlen szerepe van az iskolakerteknek és az azokat vezető pedagógusoknak a felnövekvő generáció környezeti nevelésében - jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Écsi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kertészeti eszközátadó ünnepségén, szerdán.

Lisztharmatrezisztens paprikaállomány

A szegedi Flóratom Kft. szentmihályi kertészetében több évtizede hajtatnak paprikát, ami az áttelelő technológiából, a termálvizes fűtésből adódóan, valamint a téli, kora tavaszi jó árak miatt jövedelmező. Ugyanakkor a termesztőberendezés, a termesztésmód jellegéből és a szélsőségessé vált időjárásból eredően keresik azokat a fajtákat, megoldásokat, amelyekkel növelhetnék a jelenlegi bevételeket és nyereséget.

Új nemzeti védjegyrendszer indul - Itt a Kiváló Minőségű Élelmiszer

Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) néven egy két fokozatú új védjegyrendszer indul - jelentette be Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

„Minden fa új értéket teremt” - interjú Zambó Péterrel

Átalakuló erdők, természetközeli, a turizmusra nagyobb hangsúlyt fektető erdőgazdaságok és új fafajok jellemzik majd az elkövetkező évtizedek hazai erdőségeit, amelyeknek új szempontoknak kell megfelelniük – véli Zambó Péter. Az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára az erdészeti szakmából, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatói székéből érkezett a tárcához.