Back to top

Átadták Kárpát-medence legnagyobb sárgarépa-feldolgozó üzemét

Május végén átadták rendeltetésének a muzslyai Császárkert Kft. új üzemrészlegét, amelyben helyet kapott egy nagy kapacitású sárgarépa-feldolgozó vonal. Ekkora répafeldolgozó-kapacitás a környező országokban sehol nincs.

A Magyar Mezőgazdaság 2017. februárjában számolt be a közép-bánáti magyarság központjának számító Muzslyán megfogalmazott törekvésekről. A történet lényege, hogy a nehéz réti földeken gazdálkodó

falubéli zöldségnövény-termesztők 11 évvel ezelőtt összefogtak, és létrehozták a Császárkert Kft.-t, amely rövid idő alatt Szerbia legnagyobb zöldségnövény-ter­mesztési vállalkozásává verekedte fel magát.

Akkor azt írtuk, hogy a Császárkert Kft. számára nem a profithalmozás az elsődleges cél, hanem hogy megélhetést és biztonságot szavatoljon a térségben élő magyarok – és nem csak a magyarok – számára. Bő 2 évvel ezelőtt már 150 beszállítójuk volt, akiknek köszönhetően árujuk mindenütt megjelent Szerbiában. Célként akkor azt fogalmazták meg, hogy mielőbb 20 hektárra kiterjedő fóliasátras termeléssel rendelkezzenek. A kft. akkoriban 73 dolgozót foglalkoztatott, közülük tízen a fóliasátrakat gyártották. Akkor még álmukban sem gondolták volna, hogy a magyar állam támogatásának köszönhetően bő 2 évvel később az övéké lesz a térség legnagyobb sárgarépamosó és -csomagoló üzeme.

Magyar Levente: a vállalkozás azt jelképezi, amit az egész Vajdaságban szeretnénk megvalósítani, minél több családi gazdálkodót bevonni egy olyan fenntartható gazdasági rendszerbe, amely itt lesz még évtizedek múltán is
És hogy hol tartanak ma? Május végén átadták rendeltetésének a muzslyai Császárkert Kft. új üzemrészlegét, amelyben helyet kapott egy nagy kapacitású sárgarépa-feldolgozó vonal. Ekkora répafeldolgozó-kapacitás a környező országokban sehol nincs.

Óránként 10 tonna sárgarépát képes megmosni és becsomagolni. A kft. új üzeme a városon kívül, Nagybecskerek külterületén működik. 

Madarász Gyula, a Császárkert ügyvezetője elmondta, hogy a projekt 2,5 millió euróba került, ehhez járult hozzá a magyar állam a Prosperitati Alapítvány révén. A vajdasági magyarság szülőföldön maradását segítő gazdaságfejlesztési program keretében 145 millió dinár (több mint 400 millió forint) vissza nem térítendő támogatásban részesült a cég. A Császárkert várhatóan 200 termelővel köt szerződést. Emellett a kft. saját szervezésben 30 hektáron valósít meg fóliasátras és szabadtéri zöldségnövény-termelést – hangsúlyozta Madarász Gyula.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ünnepi beszédében rámutatott, hogy

a muzslyai Császárkert 30 családnak nyújt munkalehetőséget, és közel 160 család kötődik saját gazdaságán keresztül a kft.-hez.

Mint elmondta, ő abban bízik, hogy kft. a közeg gazdasági motorja lesz, és olyan vonzerőt jelent, ami képes itt tartani az embereket.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese gratulált ahhoz a bátorsághoz, amit Madarász Gyula és munkatársai felvállaltak, és sok sikert kívánt a jövőben a vállalkozáshoz. Egyértelművé tette, hogy a gazdaságfejlesztési program a következő években is folytatódik.

Miután átadták az új üzemet, Magyar Levente és Pásztor István bejelentették a Prosperitati Alapítvány által kiírt tíz újabb pályázatot a vajdasági magyar gazdák, vállalkozók és turisztikai vállalkozások számára. Jelezték, hogy a fiatal házaspárok házvásárlásra is pályázhatnak.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/24 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Már a toxintartalmat is vizsgálják

A sok csapadék kedvezett a kórokozók fertőzésének az ipari paradicsom állományokban is. Arra azonban különösen vigyázni kell a termesztőknek, hogy a védekezés során betartsák az élelmezés-egészségügyi várakozási időket, és a termésben kimutatható szermaradék véletlenül se haladja meg a megengedett értéket. Az alternáriás betegség elleni megelőző védekezés pedig más szempontból is fontos lett.

A fejlesztések miatt drágulhat a vetőmag

A technológiai korszerűsítés kényszere, a munkaerőhiány ellensúlyozására mindinkább emelkedő bérek, és általában a versenyképesség fenntartása áll annak hátterében, hogy az elmúlt évekhez képest némileg magasabb áron cserélhetnek gazdát az őszi kalászos vetőmagok – mondta el lapunknak a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Évente egymilliárd forint az állami horgászokmányok értékesítéséből

A forgalmazási jutalékokkal együtt évente egymilliárd forintos bevételt hoz a Magyar Országos Horgász Szövetségnek (Mohosz), hogy az idei évtől az állami horgászjegyek és fogási naplók díjai teljes egészében a szövetséget illetik meg a közfeladat ellátási szerződésben foglaltak szerint - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Megnyílt a Farmer Expo Debrecenben

Háromszáz kiállító részvételével megnyílt Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, a Farmer Expo csütörtökön Debrecenben.

Véget ért a nyári kalászosok és a repce aratása

Az idei aratási idény véget ért, befejeződött az összes nyári aratású szántóföldi növény betakarítása. Az idei nyár első felét jellemző, viharokkal tűzdelt időjárás ellenére a gazdálkodóknak sikerült tartani az aratás átlagos ütemtervét.

Hivatalos: Szerbiában megjelent az afrikai sertéspestis

Az afrikai sertéspestis (ASP) járvány hivatalosan is megjelent Szerbiában, Mladenovac környékén. Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter kedden elmondta, hogy megérkeztek a madridi laboreredmények, amelyek kimutatták az ASP-t.

Agrárminiszter: elengedhetetlen a talaj szervesanyag-utánpótlása

A fenntartható és hosszú távú gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj szervesanyag-utánpótlásának biztosítása - jelentette ki az agrárminiszter a baromfitenyésztéssel foglalkozó Baromfi-Coop Kft. 2,6 milliárd forintból felépített új szervesanyag-kezelő központjának átadásán szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírjákóban.

Meghosszabbítják a szárítmány-előállítók támogatásának kérelmezési határidejét

Több idejük van beadni a költségtámogatásra vonatkozó kérelmüket a szárítmány-előállítóknak, mivel augusztus 10-én megjelent a 20/2019. (V. 27.) AM rendelet módosítása.