0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Átadták Kárpát-medence legnagyobb sárgarépa-feldolgozó üzemét

Május végén átadták rendeltetésének a muzslyai Császárkert Kft. új üzemrészlegét, amelyben helyet kapott egy nagy kapacitású sárgarépa-feldolgozó vonal. Ekkora répafeldolgozó-kapacitás a környező országokban sehol nincs.

A Magyar Mezőgazdaság 2017. februárjában számolt be a közép-bánáti magyarság központjának számító Muzslyán megfogalmazott törekvésekről. A történet lényege, hogy a nehéz réti földeken gazdálkodó

falubéli zöldségnövény-termesztők 11 évvel ezelőtt összefogtak, és létrehozták a Császárkert Kft.-t, amely rövid idő alatt Szerbia legnagyobb zöldségnövény-ter­mesztési vállalkozásává verekedte fel magát.

Akkor azt írtuk, hogy a Császárkert Kft. számára nem a profithalmozás az elsődleges cél, hanem hogy megélhetést és biztonságot szavatoljon a térségben élő magyarok – és nem csak a magyarok – számára. Bő 2 évvel ezelőtt már 150 beszállítójuk volt, akiknek köszönhetően árujuk mindenütt megjelent Szerbiában. Célként akkor azt fogalmazták meg, hogy mielőbb 20 hektárra kiterjedő fóliasátras termeléssel rendelkezzenek. A kft. akkoriban 73 dolgozót foglalkoztatott, közülük tízen a fóliasátrakat gyártották. Akkor még álmukban sem gondolták volna, hogy a magyar állam támogatásának köszönhetően bő 2 évvel később az övéké lesz a térség legnagyobb sárgarépamosó és -csomagoló üzeme.

És hogy hol tartanak ma? Május végén átadták rendeltetésének a muzslyai Császárkert Kft. új üzemrészlegét, amelyben helyet kapott egy nagy kapacitású sárgarépa-feldolgozó vonal. Ekkora répafeldolgozó-kapacitás a környező országokban sehol nincs.

Óránként 10 tonna sárgarépát képes megmosni és becsomagolni. A kft. új üzeme a városon kívül, Nagybecskerek külterületén működik. 

Madarász Gyula, a Császárkert ügyvezetője elmondta, hogy a projekt 2,5 millió euróba került, ehhez járult hozzá a magyar állam a Prosperitati Alapítvány révén. A vajdasági magyarság szülőföldön maradását segítő gazdaságfejlesztési program keretében 145 millió dinár (több mint 400 millió forint) vissza nem térítendő támogatásban részesült a cég. A Császárkert várhatóan 200 termelővel köt szerződést. Emellett a kft. saját szervezésben 30 hektáron valósít meg fóliasátras és szabadtéri zöldségnövény-termelést – hangsúlyozta Madarász Gyula.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ünnepi beszédében rámutatott, hogy

a muzslyai Császárkert 30 családnak nyújt munkalehetőséget, és közel 160 család kötődik saját gazdaságán keresztül a kft.-hez.

Mint elmondta, ő abban bízik, hogy kft. a közeg gazdasági motorja lesz, és olyan vonzerőt jelent, ami képes itt tartani az embereket.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese gratulált ahhoz a bátorsághoz, amit Madarász Gyula és munkatársai felvállaltak, és sok sikert kívánt a jövőben a vállalkozáshoz. Egyértelművé tette, hogy a gazdaságfejlesztési program a következő években is folytatódik.

Miután átadták az új üzemet, Magyar Levente és Pásztor István bejelentették a Prosperitati Alapítvány által kiírt tíz újabb pályázatot a vajdasági magyar gazdák, vállalkozók és turisztikai vállalkozások számára. Jelezték, hogy a fiatal házaspárok házvásárlásra is pályázhatnak.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság