Back to top

Ausztráliában is nő a darvak száma

A Hortobágyon megfigyelhető daruvonulás, a szürkedarvak tömege óriási élményt jelent sokak számára. Évről évre egyre nagyobb számban érkeznek hozzánk ezek a gyönyörűséges madarak. Sőt, a közelmúltban megfigyelték azt is, hogy újra költenek nálunk. A hathatós környezetvédelmi intézkedéseknek s a természetközeli mezőgazdaságnak köszönhetően a világ más területein is hasonló sikereket érnek el.

Ausztrália a XX. század második felétől élenjár a természet megőrzése területén. Ám az igazsághoz tartozik az is, hogy a kenguruk földjén az ember az elmúlt 1-2 évszázadban pusztította el jelentősebb területeken az ősvadont. Számos helyen azonban foltszerűen megmaradtak érintetlen területek, melyek emlékeztetnek még a paradicsomi állapotokra, s ez kiváló alapot jelent a területek rekonstrukciójához. Így nem meglepő, hogy

Ausztráliában a daruvédelem is igencsak hathatós, nagy társadalmi bázissal bír.

A kontinensen két darufaj honos, az Antigoné-daru ausztrál alfaja és a brolgadaru, melyet régebben ausztrál darunak neveztek. A bennszülöttek hívták ez utóbbit brolgának, mely az európai telepesek megérkezése előtt már fontos szerepet töltött be kultúrájukban. Különös, szökkenésekkel teli változatos násztáncát több évszázados sziklarajzokon is megörökítették az őslakosok.

Fotó: Tóth Zsigmond

A brolgadaru azonban nemcsak Ausztráliában, hanem Új-Guinea déli területén is előfordul, s olykor hosszú vándorútra is indul, így időnként Új-Zélandon is feltűnik.

Az Ausztráliában honos Antigoné-daru alfajtól oly nehéz megkülönböztetni, hogy Új-Zélandon például egyetlen esetben sem sikerült egyértelműen elkülöníteni a két fajt, sőt egyesek szerint így nem is két külön fajról van szó.

Ausztráliában a brolgadaru elsősorban északon fordul elő, de nyugati irányban folyamatosan terjeszkedik, s ma már dél felé a Viktória államig elterjedt. Állománya egyesek szerint eléri a 100 ezer példányt is. Bár nem kifejezetten vonuló, szívesen húzódik olyan helyekre, ahol korábban csapadék hullott.

Ahogy a darutartás Európában egyre közkedveltebb, a brolgadaru is keresetté vált, s mivel a XX. században viszonylag sokat importáltak belőlük, így ma már akár a magyar madárkedvelők is könnyebben hozzájuthatnak ezekhez a mi éghajlatunkon egyszerűen tartható, tenyészthető tollasokhoz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Don’t Forget Gabó!

Nagy várakozás előzte meg 2019 második Grand Prix-fordulóját. Bábolna után rengeteg versenyen vehettek részt a különböző korosztályok legjobbjai, ezért félő volt, hogy kevesebben jönnek el a magyar díjugrató „álmok színházába”, a Tattersallba. Ennek ellenére itt volt az összes GP-nyerő Bábolnáról, a zduchovicei fiatal lovas hősök, és természetesen az ország legjobb párosai feszültek egymásnak.

Óriási területen küzdenek a szúnyogok ellen

Az országos szúnyoginvázió miatt folyamatosan dolgoznak a szakemberek. Április 30-a óta 570 település belterületén, összesen 251 ezer hektáron léptek fel a szakemberek a vérszívók ellen. A szúnyograjzás miatt a következő hetekben több településen és nagyobb területen lesz szúnyoggyérítés, mint eddig.

A növények kihalása felgyorsult

Egy átfogó tanulmány szerint közel 600 növényfaj tűnt el a vadonból az elmúlt 250 évben. A szám, mely nem becsléseken, hanem a tényleges kihalásokon alapul közel kétszerese az összes madár-, emlős- és kétéltű faj kihalásának együttvéve. A tudósok szerint a növények kihalása 500-szor gyorsabban fordul elő, mint ahogy azt természetesen elvárnánk.

Újabb natúrparkkal lettünk gazdagabbak

A hazai települések 9,5%-ára, az ország területének pedig 9%-ára terjed ki a natúrparki hálózat - jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a Tápió Natúrpark címátadó ünnepségén, szombaton, Farmoson.

A csalán hat nem tipikus használata

A csalán az egyik leginkább zavaró gyomnövény: gyorsan növekszik, gyorsan terjed, elveszi a helyet más növények elől és nem mellesleg kellemetlenül csíp. Mégis jobb, ha nem szabadulunk meg tőle a kertben. Miért? Ismerje meg a csalán hat nem tipikus használatát!

Népszerű a tyúkfajták királya

Az óriás termetű brahma már közel másfél évszázada ismert hazánkban, s az elmúlt évtizedekben nemigen volt olyan díszbaromfi-kiállítás, ahol be ne mutatták volna e fenséges tollast. Hogy miért is tartják oly nagy becsben, az leginkább kiváló külső és belső tulajdonságaira vezethető vissza.

Szigorodnak az állatszállítás feltételei az extrém hőség miatt

Az Agrárminisztérium, az időjárási előrejelzések ismeretében, az extrém hőségre való tekintettel, 2019. június 21-től további utasításig – a tavalyi évhez hasonlóan – ismét megtiltja a hosszú távú, Magyarországról Törökországba tartó kérődzőállat-szállítmányok indítását.

Heti két óra a természetben egészségesebbé tesz

Legalább heti két órát kellene a természetben tölteni hetente ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket és biztosítsuk saját jólétünket - ezt erősíti meg egy 20 ezer ember bevonásával készült tanulmány.

Hazai tájaink felfedezése földön, vízen, kerékpáron

A táborokról az embernek mindig nosztalgikus érzése támad. Nyár, természet, kirándulás, kalandok, régi emlékek. Ennek az összetéveszthetetlen érzésnek, valamint a diákok számára a természetjárás szépségeinek megismertetése céljából 2017-ben útjára indították a Vándortábort, amely minden évben valamivel megújul, és jövőre is további fejlesztéseket terveznek a tábor bővítése érdekében

Egy cirkusz nemet mondott az állatkínzásra

A német Roncalli cirkusz nemet mondott az állatkínzásra és egy nagy igent a technológiára. Élő állatok helyett hologramokkal szórakoztatnak.