Back to top

Ausztráliában is nő a darvak száma

A Hortobágyon megfigyelhető daruvonulás, a szürkedarvak tömege óriási élményt jelent sokak számára. Évről évre egyre nagyobb számban érkeznek hozzánk ezek a gyönyörűséges madarak. Sőt, a közelmúltban megfigyelték azt is, hogy újra költenek nálunk. A hathatós környezetvédelmi intézkedéseknek s a természetközeli mezőgazdaságnak köszönhetően a világ más területein is hasonló sikereket érnek el.

Ausztrália a XX. század második felétől élenjár a természet megőrzése területén. Ám az igazsághoz tartozik az is, hogy a kenguruk földjén az ember az elmúlt 1-2 évszázadban pusztította el jelentősebb területeken az ősvadont. Számos helyen azonban foltszerűen megmaradtak érintetlen területek, melyek emlékeztetnek még a paradicsomi állapotokra, s ez kiváló alapot jelent a területek rekonstrukciójához. Így nem meglepő, hogy

Ausztráliában a daruvédelem is igencsak hathatós, nagy társadalmi bázissal bír.

A kontinensen két darufaj honos, az Antigoné-daru ausztrál alfaja és a brolgadaru, melyet régebben ausztrál darunak neveztek. A bennszülöttek hívták ez utóbbit brolgának, mely az európai telepesek megérkezése előtt már fontos szerepet töltött be kultúrájukban. Különös, szökkenésekkel teli változatos násztáncát több évszázados sziklarajzokon is megörökítették az őslakosok.

Fotó: Tóth Zsigmond

A brolgadaru azonban nemcsak Ausztráliában, hanem Új-Guinea déli területén is előfordul, s olykor hosszú vándorútra is indul, így időnként Új-Zélandon is feltűnik.

Az Ausztráliában honos Antigoné-daru alfajtól oly nehéz megkülönböztetni, hogy Új-Zélandon például egyetlen esetben sem sikerült egyértelműen elkülöníteni a két fajt, sőt egyesek szerint így nem is két külön fajról van szó.

Ausztráliában a brolgadaru elsősorban északon fordul elő, de nyugati irányban folyamatosan terjeszkedik, s ma már dél felé a Viktória államig elterjedt. Állománya egyesek szerint eléri a 100 ezer példányt is. Bár nem kifejezetten vonuló, szívesen húzódik olyan helyekre, ahol korábban csapadék hullott.

Ahogy a darutartás Európában egyre közkedveltebb, a brolgadaru is keresetté vált, s mivel a XX. században viszonylag sokat importáltak belőlük, így ma már akár a magyar madárkedvelők is könnyebben hozzájuthatnak ezekhez a mi éghajlatunkon egyszerűen tartható, tenyészthető tollasokhoz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kertek természetesen

A természetes kertek alkotói olyan megoldásokat igyekeznek tudatosan alkalmazni, amelyek a természetben is megtalálhatóak. A Kertbarát Magazin korábbi számában már kitértünk a Green City-szellemiségű kertek csapadékvíz-megőrző megoldásaira, illetve honos fajokon alapuló sokszínű növénytársulásaira; ezen a gondolatsoron tovább haladva most vizsgáljuk meg a természetesség jegyében a kert más elemeit is.

Vendée-i juhok a FarmerExpón

A FarmerExpo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár idén is tartogatott meglepetéseket az kiskérődzők iránt érdeklődő látogatók számára is. Immár hagyomány, hogy a juhtenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek erre a kiállításra, melyet az eseményen a díjkiosztón is érzékelhettünk.

A spanyolviaszt találták fel a német pártok a húsadóval, de még azt is rosszul

Érdekes véleménycikket írt a német agrarheute.com portál munkatársa a tervezett húsadóval kapcsolatban. Azt fejti ki, hogy Németországban civil kezdeményezésre már működik egy hasonló, ám valóban jól kitalált rendszer. Miért nem inkább amögé áll be a törvényhozás? – teszi fel a kérdést.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

ASP Bulgária: A termelők tüntettek, hogy ne kelljen leölniük állataikat

Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése elérte már Bulgáriát is, bár erről eddig keveset hallhattunk. Sajnos, a betegség itt a házisertés-állományt is érinti olyannyira, hogy az elmúlt hetekben mintegy 130 000 állatot kellett leölni a vírus megjelenése miatt az ország nagy, kereskedelmi gazdaságaiban.

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Meghosszabbítják a szárítmány-előállítók támogatásának kérelmezési határidejét

Több idejük van beadni a költségtámogatásra vonatkozó kérelmüket a szárítmány-előállítóknak, mivel augusztus 10-én megjelent a 20/2019. (V. 27.) AM rendelet módosítása.

A majortól a kolostorig: salföldi időutazás

Ősmagyar állatfajták várják a mezőgazdaság kedvelőit a Salföldi Majorban, a Balaton-felvidéken, ahol a megelőző korok állattartásába, a falusi életébe is bepillanthatunk. Akik kedvelik a túrát, azok az állati kalandok után a falu átellenes határában felkereshetik a festői környezetben megbúvó, 800 éves, pálos kolostor romjait is.

Afrikai sertéspestis pusztít Szlovákiában

A szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium július 25-én bejelentette, hogy a tőketerebesi járásbeli Örös (írják Őrösnek is) községben afrikai sertéspestist diagnosztizáltak. Az egyik ottani háztáji tenyészet mind a négy egyedét megsemmisítették az állategészségügyi felügyelők, bár csak az egyik állatban mutatták ki a fertőzést.

Megtisztítják a szovjet gyakorló- és lőtér területét

Csaknem 600 millió forintból valósul meg az Esztergom Strázsa-hegyi felhagyott szovjet gyakorló- és lőtér területének környezeti kármentesítése – jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár kedden, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyén Esztergomban.