0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ausztráliában is nő a darvak száma

A Hortobágyon megfigyelhető daruvonulás, a szürkedarvak tömege óriási élményt jelent sokak számára. Évről évre egyre nagyobb számban érkeznek hozzánk ezek a gyönyörűséges madarak. Sőt, a közelmúltban megfigyelték azt is, hogy újra költenek nálunk. A hathatós környezetvédelmi intézkedéseknek s a természetközeli mezőgazdaságnak köszönhetően a világ más területein is hasonló sikereket érnek el.

Ausztrália a XX. század második felétől élenjár a természet megőrzése területén. Ám az igazsághoz tartozik az is, hogy a kenguruk földjén az ember az elmúlt 1-2 évszázadban pusztította el jelentősebb területeken az ősvadont. Számos helyen azonban foltszerűen megmaradtak érintetlen területek, melyek emlékeztetnek még a paradicsomi állapotokra, s ez kiváló alapot jelent a területek rekonstrukciójához. Így nem meglepő, hogy

Ausztráliában a daruvédelem is igencsak hathatós, nagy társadalmi bázissal bír.

A kontinensen két darufaj honos, az Antigoné-daru ausztrál alfaja és a brolgadaru, melyet régebben ausztrál darunak neveztek. A bennszülöttek hívták ez utóbbit brolgának, mely az európai telepesek megérkezése előtt már fontos szerepet töltött be kultúrájukban. Különös, szökkenésekkel teli változatos násztáncát több évszázados sziklarajzokon is megörökítették az őslakosok.

A brolgadaru azonban nemcsak Ausztráliában, hanem Új-Guinea déli területén is előfordul, s olykor hosszú vándorútra is indul, így időnként Új-Zélandon is feltűnik.

Az Ausztráliában honos Antigoné-daru alfajtól oly nehéz megkülönböztetni, hogy Új-Zélandon például egyetlen esetben sem sikerült egyértelműen elkülöníteni a két fajt, sőt egyesek szerint így nem is két külön fajról van szó.

Ausztráliában a brolgadaru elsősorban északon fordul elő, de nyugati irányban folyamatosan terjeszkedik, s ma már dél felé a Viktória államig elterjedt. Állománya egyesek szerint eléri a 100 ezer példányt is. Bár nem kifejezetten vonuló, szívesen húzódik olyan helyekre, ahol korábban csapadék hullott.

Ahogy a darutartás Európában egyre közkedveltebb, a brolgadaru is keresetté vált, s mivel a XX. században viszonylag sokat importáltak belőlük, így ma már akár a magyar madárkedvelők is könnyebben hozzájuthatnak ezekhez a mi éghajlatunkon egyszerűen tartható, tenyészthető tollasokhoz.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu