0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Digitális infrastruktúra térkép készül

A magyar mezőgazdaság versenyképességének alapvető feltétele a mezőgazdaság modernizációja – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében megrendezett, a „Digitalizációs eszközök a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában” című műhelynapon.

A műhelymunka apropója egy uniós, tagállami szintű felmérésben való – részvétel, amely „A digitális eszközök felmérése és egy digitális infrastruktúra térkép létrehozása a 2020 utáni agrárkutatás-fejlesztési terv kidolgozása céljából” címet viseli. A vizsgálat célja, hogy

felmérje azokat a digitális eszközöket, amelyek segítik a tudásátadást, a szaktanácsadást, a termelők piacra jutását, az innovációt és amelyek alkalmasak lehetnek a 2020 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) keretein belül a mezőgazdaság modernizációjának elősegítésére.

A résztvevők négy munkacsoportban tanácskoztak arról, hogy a szaktanácsadás, a tápanyag-gazdálkodási szoftverek gyártói és felhasználói, az állattenyésztési emissziós kalkulátorok alkalmazói, valamint a monitoring rendszert működtetők miként tudnak felkészülni a KAP tervek végrehajtására. Az előadók felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon számos olyan üzleti szférában kifejlesztett digitális eszköz megtalálható, amelyet a termelők alkalmaznak és mind a fenntarthatóság, mind a költségcsökkentés szempontjából segíti munkájukat. Ezekre alapozva szükséges a fejlesztéseket megvalósítani, hogy az átállás a termelők számára a lehető legkisebb terhet jelentse.

A workshopnak a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete adott otthont, ahol szaktanácsadók, kutatók, precíziós mezőgazdasággal foglalkozó cégek, ellenőrző hatóságok tanácskoztak az Európai Bizottság által ismertetett tervekről és azok hazai alkalmazhatóságáról.

Forrás: AM Sajtóiroda