Back to top

Lisztharmatrezisztens paprikaállomány

A szegedi Flóratom Kft. szentmihályi kertészetében több évtizede hajtatnak paprikát, ami az áttelelő technológiából, a termálvizes fűtésből adódóan, valamint a téli, kora tavaszi jó árak miatt jövedelmező. Ugyanakkor a termesztőberendezés, a termesztésmód jellegéből és a szélsőségessé vált időjárásból eredően keresik azokat a fajtákat, megoldásokat, amelyekkel növelhetnék a jelenlegi bevételeket és nyereséget.

MMG - UV-C sugarakkal a kórokozók ellen

A próbálkozások eredményeképpen a 2018/19-es szezonban a meghatározó fajta mellett kisebb felületen már az RZ 35-1097-es paprikát is termesztik. Ennek az állománynak a megtekintésére, közös növényszemlére hívta a Rijk Zwaan vetőmagcég a hasonló technológiával dolgozó vagy az iránt érdeklődő kertészeket a Flóratom helyi kollégáinak segítségével.

A kertészet a folyamatos kihívást jelentő lisztharmatfertőzésnek ellenálló paprikafajtát keresett, így fordult figyelmük a Rijk Zwaan újdonságára, árulta el Tornyai Tibor, a cég paprika termékfelelőse. Az RZ 35-1097 hibridet az előző szezonban kezdték forgalmazni, most a névadás rendkívül nehéz folyamatának vége felé tartanak.

Ragyák László ismertette a törökországi paprikatermesztés helyzetét
A Rijk Zwaan vezetett be elsőként a világon lisztharmatrezisztens fehér tölteni való paprikafajtát. A kaliforniai paprikáknál már jó néhány éve hozzáférhetők itthon is a kórokozóra ellenálló hibridek – a nemesítőcég ebben is élen járt. A lisztharmat-ellenálló fajták Lt Defense márkajelzést kapnak, ezzel is ráirányítják a figyelmet a bennük rejlő rezisztenciára. A tapasztalatok szerint az ilyen fehér paprikák rendkívül ellenállnak a lisztharmatfertőzésnek – erről a látogatókat is meggyőzte a tünetmentes állomány –, növényvédelem nélkül is egészséges marad a lomb, szemben a blocky fajtákkal, amelyeknél szükség lehet 1-2 permetezésre vagy kénpárologtatásra. Az Lt Defense fajták hajtatása azért is előnyös, mert javul a biológiai növényvédelem hatékonysága azzal, hogy nem kell kijuttatni a ragadozó atkákat is gyérítő kén hatóanyagot a betegség ellen.

Itthon is mind erősebb a nyomás a kereskedők részéről, hogy a használható növényvédő szerek maradékértéke még a hivatalosan engedélyezettnek is csak bizonyos százaléka (jellemzően 25-50%!) legyen,

illetve maximalizálják a szezonban összesen alkalmazható hatóanyagok számát is. Az Európai Unióban egyre több készítményt zárnak ki a termesztésből, újabb hatóanyagok bevezetése nagyon ritka, ezért a jövőben mind kevesebb kémiai megoldás áll majd a kertészek rendelkezésére – ez is komoly érv a minél többféle károsítóval szemben ellenálló fajták termesztése mellett. Nem beszélve arról, hogy a sokszor kétségbeejtő munkaerőhiány miatt gyakran azzal szembesülnek a kertészek, hogy nincs, aki időben elvégezze a permetezéseket. Ilyen körülmények közt óriási segítség, ha teljesen mellőzni lehet a betegség elleni kezeléseket.

A paprika minősége és mennyisége az áttelelő szezon vége felé is jó

Csak két száron

Az utóbbi két évben gyűjtött termesztési adatokat és tapasztalatokat Vecsernyés Zoltán, a Flóratom helyi telepvezetője ismertette. A fő fajtát 3 tő/m2 sűrűséggel, 3 szárasra alakítva termesztik. Az október első hetében ültetett hidrokultúrás állományt jellemzően a nyár második felében számolják föl, hogy a takarítás, fertőtlenítés és kis pihenés után kezdetét vegye a következő szezon. A 2017/18-as tapasztalatokat elemezve a Rijk Zwaan szakemberével arra a következtetésre jutottak, hogy az RZ 35-1097-et csak kétszárasra metszik, ennek megfelelően négyzetméterenként hat száron nevelik a paprikát. Ez a változtatás jó ötlet volt. A téli fényszegény időszakban biztosabb lett a terméskötődés, jobb minőségű bogyókat szedtek, és a zöldmunkaigény is csökkent. Óriási előnye a fajtának, hogy az egyébként nagy gondot okozó lisztharmattól nem kell védeni az állományt. Az összejövetelen is jól látszott a különbség a betegségre érzékeny fajtához képest.

A telepen december első hetében kezdték szedni a bogyókat, azóta igyekeznek hetente körbeérni. Egyelőre azonos technológiával nevelik a két fajtát, de a következő szezonban már egy teljes üvegházban az RZ 35-1097 fajtát tervezik ültetni, így az igényének megfelelően valamivel generatívabb irányba terelhetik majd a növényeket, ahogy vegetatívabb jellege azt szakmailag mindenképp indokolja.

Könnyebb munkaszervezés

Csamangóné Kiss Piroska telepvezető-helyettes elsősorban a kereskedelmi, eladási tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel. Május közepéig a fő fajtánál négyzetméterenként 2-3 kilogrammal hozott többet az RZ 35-1097, és ez tavasszal óriási bevételkülönbséget eredményezett. A szakember szerint ez a különbség a következő időszakban még nagyobb lesz. A leszedett termések színe a fő fajtáéval azonos, viszont a bogyók fajsúlyosabbak, nehezebbek.

Idén a hűvösebb, borúsabb időjárásban nem mutatkozik kalciumhiány, de tavaly az ellenálló hibriden kevesebb gond volt vele, és a szezon végi bogyóhorpadás, -torzulás is ritkábban mutatkozott, mint a telep többi részén. A munkaszervezést is nagyban könnyíti, hogy az RZ 35-1097 állományát nem kell permetezni a lisztharmat ellen, nincs munkaegészségügyi várakozási idő és bármikor tudnak szedni, árut szállítani. A bogyók minősége jó, kimondottan ízletesek, a kereskedők egy része már kifejezetten ezt a paprikát kéri tőlük. A telepvezető-helyettes elégedett a fajtával, termesztése óriási könnyebbség minden tekintetben. A növényeket ápoló kolléganő is szeret vele dolgozni, kevesebb a zöldmunka-igénye, átláthatóbb az állománya, könnyebben szedhető.

Az RZ 35-1097 zöldmunkaigénye kisebb, szedése könnyű, az állományában dolgozó kolléganő szereti a fajtát

A törökök gondjai

Ragyák László, a Rijk Zwaan kereskedelmi vezetője törökországi útjának a hazai paprikatermesztést, -értékesítést befolyásoló tanulságait ismertette. Törökországban mára szinte teljesen eltűnt a tölteni való paprika – termesztése áthelyeződött a Földközi-tenger térségének más országaiba, Marokkóba, Krétára, Egyiptomba, korábban Jordániába. Kápiából viszont a törökök meghatározó beszállítók a magyar paprikaexport célországaiba. Az óriási mértékű infláció az utóbbi időszakban bizonytalanná tette a török kertészek helyzetét. A borús, rossz időjárás miatt kisebb hozamokat várnak ebben a szezonban, ami tükröződik az exportpiacokon, az pedig hatással lehet a magyar kápia kivitelére is. Hatalmas érvágás az ottani termesztőknek a paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV) 1-es rasszának széles körű elterjedése. A kórokozó sok esetben ellehetetleníti a paprikatermesztést, a kertészek ezért átállnak más kultúrákra, például konzervuborkát termelnek, így a paprikafelületek erősen csökkennek. Ennek előnyeit a hazai kertészek valószínűleg a kereslet és az árak növekedésében megérzik, a vírusvektor tripszek elleni védekezés azonban nálunk is fokozott figyelmet igényel, hangsúlyozta a szakember.

A környezeti hatásoknak nagymértékben kitett különálló, kisebb fóliákban, főként a nyári másodültetésekben rendkívül nehéz a tripszek távoltartása, kiirtása.

Emiatt, illetve a paprikapiac átalakulása miatt a Rijk Zwaan kollégái valószínűsítik, hogy a közeljövőben érdemes lehet nagy légterű, blokkrendszerű, hosszúkultúrás termesztést lehetővé tevő növényházakban paprikát ültetni. Ezekbe a berendezésekbe nehezebben jutnak be a károsítók, a tetőszellőzőkre akár integrált vírusvektorhálók is fölszerelhetők, amivel számottevően csökkenthető a fertőzés veszélye.

Megfontolandó az átállás

Kereskedelmi szempontból az látszik, hogy az évről évre szűkülő hazai termesztőfelületek és a növekvő zöldségfogyasztás hatására mindinkább keresleti piac alakulhat ki, amit érdemes kihasználni a kertészeknek. A hosszúkultúrás paprikatermesztés felületének, arányának növekedése az ismertetett körülmények miatt indokolt lenne. A tőlünk délre eső térségekben fölmerülő gondok – kártevők, vízellátási nehézségek, időjárási szélsőségek stb. – pedig előrevetítik, hogy akár a Flóratomnál is gyakorolt áttelelő termesztés gazdasági indokoltsága is nagyobb lehet, mint eddig gondoltuk.

A rendezvény szervezőinek, résztvevőinek üzenete világos: a magyar paprikatermesztés továbbra is komoly lehetőségeket rejt magában, amihez nagy szükség van a nemesítőcégek ellenálló fajtáira, nem megfeledkezve a termesztés sikerét meghatározó minőségi és terméspotenciálbeli tulajdonságokról, a könnyű és munkaerőbarát termeszthetőségről.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2019/23 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Régi ízek a Gyümölcsműhelyből

A környék változatos adottságait és terményekben való gazdagságát kihasználva álmodta meg a Gyümölcsműhelyt Farkasné Kapai Mónika. Döbröcén, egy nagyon pici faluban, réges-régi házban nyitotta meg a modern eszközökkel felszerelt, de hagyományokban és stílusban a régmúlthoz igazodó „feldolgozót”.

A biodiverzitás évét hirdették meg 2020-ra „A legszebb konyhakertek” programban

A Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos program az otthoni kertgazdálkodást népszerűsíti, célja, hogy a kertművelők munkája kellő elismerést kapjon, és példájuk nyomán minél többen műveljék kiskertjeiket, hiszen így öröklődhet tovább az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat a generációk között - fogalmazott az agrárpiacért felelős helyettes államtitkár az országos program évzáró ünnepségén.

1,4 millió európai termelő érdekében: hatékony az uniós zöldség-gyümölcs lobbi

Majdnem húsz éve, 2000-ban alakult az európai zöldség-gyümölcs termelő régiók szövetsége Bordeaux-ban, hogy a termelők érdekeit képviselje az Európai Unióban. A szövetséget francia, spanyol és olasz régiók hozták létre, mára hét országból 18 európai régió 25 szervezetét tömöríti. Pauline Panegas főtitkár és Andrea Tivoli brüsszeli képviselő a FruitVeB évzáró tanácskozásán mutatta be az elért eredményeket.

Ez nemcsak egy termelési mód, hanem életszemlélet: dinamikusan nő a hazai bioterület

Megvalósulni látszik az ökológiai gazdálkodás stratégiai programjában, a 2014-2020-as időszakra szóló Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért dokumentumban meghatározott cél, a 350 ezer hektár nagyságú ökoterület elérése, ha nem is 2020-ra, de a közeljövőben biztosan, fogalmazott Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke a 32. Biokultúra Tudományos Napon.

Csokiünnep: 450 tonna csokimikulás kétmilliárd forint értékben

8 és fél millió darab csokimikulást vettek a magyar fogyasztók több mint kétmilliárd forint értékben 2018. november-decemberben: ez 5 százalékos mennyiségi növekedést jelent 2017 azonos időszakához képest. Tarolnak a tejcsokoládé-figurák, amiket jellemzően a hipermarketekben szerzünk be az ünnepi szezonban. A sajátmárkás mikulásédességek is népszerűek - derül ki a Nielsen összefoglalójából.

Bagolylepkehelyzet: Voltak is, lesznek is

A hazai kártevőlepke-fauna egyik legnépesebb családja a bagolylepkék, azonban csupán néhány faj okoz közülük gazdaságilag komoly károkat, a többi ilyen szempontból közömbös. Az idén eléggé meggyűlt a bajuk a gazdálkodóknak mind a vetési, mind a gyapottok-bagolylepkével, és minden jel arra utal, hogy jövő tavasszal ismét átlagosnál nagyobb károsítás várható.

Dánia esete a feta sajttal

Szankciókra számíthat Dánia, amiért feta sajt néven szállít sajtot EU-n kívüli országokba, és a korábbi kifogások ellenére sem szüntette be a forgalmazását. A görög feta sajt eredetvédelmi oltalom alatt áll, csak a meghatározott technológiával készülhet és csak Görögországban gyártható.

Nagyobb védelmet akar a méheknek az EP szakbizottsága

Elégtelennek találta az Európai Parlament szakbizottsága kedden elfogadott állásfoglalásában a beporzó rovarok védelméről szóló európai bizottsági javaslatot.

Mi legyen az Év rovara 2020-ban?

A 2020. év rovarát ismét három faj közül választhatják ki az érdeklődő szavazók. A mostani téma a lebontás – a jelöltek mindannyian e fontos, mégis kevés figyelmet kapó feladatkör szakértői. A szavazatokat december 6. éjfélig lehet leadni.

Kevesebb műtrágya a földeken

A forgalmazók szeptemberig 1,4 millió tonna műtrágyát értékesítettek, kevesebbet, mint egy évvel korábban. A műtrágya-értékesítés nettó árbevétele 123 milliárd forint volt, 7,8 százalékkal magasabb a 2018. első három negyedévi értékénél.