Back to top

Lisztharmatrezisztens paprikaállomány

A szegedi Flóratom Kft. szentmihályi kertészetében több évtizede hajtatnak paprikát, ami az áttelelő technológiából, a termálvizes fűtésből adódóan, valamint a téli, kora tavaszi jó árak miatt jövedelmező. Ugyanakkor a termesztőberendezés, a termesztésmód jellegéből és a szélsőségessé vált időjárásból eredően keresik azokat a fajtákat, megoldásokat, amelyekkel növelhetnék a jelenlegi bevételeket és nyereséget.

MMG - UV-C sugarakkal a kórokozók ellen

A próbálkozások eredményeképpen a 2018/19-es szezonban a meghatározó fajta mellett kisebb felületen már az RZ 35-1097-es paprikát is termesztik. Ennek az állománynak a megtekintésére, közös növényszemlére hívta a Rijk Zwaan vetőmagcég a hasonló technológiával dolgozó vagy az iránt érdeklődő kertészeket a Flóratom helyi kollégáinak segítségével.

A kertészet a folyamatos kihívást jelentő lisztharmatfertőzésnek ellenálló paprikafajtát keresett, így fordult figyelmük a Rijk Zwaan újdonságára, árulta el Tornyai Tibor, a cég paprika termékfelelőse. Az RZ 35-1097 hibridet az előző szezonban kezdték forgalmazni, most a névadás rendkívül nehéz folyamatának vége felé tartanak.

Ragyák László ismertette a törökországi paprikatermesztés helyzetét
A Rijk Zwaan vezetett be elsőként a világon lisztharmatrezisztens fehér tölteni való paprikafajtát. A kaliforniai paprikáknál már jó néhány éve hozzáférhetők itthon is a kórokozóra ellenálló hibridek – a nemesítőcég ebben is élen járt. A lisztharmat-ellenálló fajták Lt Defense márkajelzést kapnak, ezzel is ráirányítják a figyelmet a bennük rejlő rezisztenciára. A tapasztalatok szerint az ilyen fehér paprikák rendkívül ellenállnak a lisztharmatfertőzésnek – erről a látogatókat is meggyőzte a tünetmentes állomány –, növényvédelem nélkül is egészséges marad a lomb, szemben a blocky fajtákkal, amelyeknél szükség lehet 1-2 permetezésre vagy kénpárologtatásra. Az Lt Defense fajták hajtatása azért is előnyös, mert javul a biológiai növényvédelem hatékonysága azzal, hogy nem kell kijuttatni a ragadozó atkákat is gyérítő kén hatóanyagot a betegség ellen.

Itthon is mind erősebb a nyomás a kereskedők részéről, hogy a használható növényvédő szerek maradékértéke még a hivatalosan engedélyezettnek is csak bizonyos százaléka (jellemzően 25-50%!) legyen,

illetve maximalizálják a szezonban összesen alkalmazható hatóanyagok számát is. Az Európai Unióban egyre több készítményt zárnak ki a termesztésből, újabb hatóanyagok bevezetése nagyon ritka, ezért a jövőben mind kevesebb kémiai megoldás áll majd a kertészek rendelkezésére – ez is komoly érv a minél többféle károsítóval szemben ellenálló fajták termesztése mellett. Nem beszélve arról, hogy a sokszor kétségbeejtő munkaerőhiány miatt gyakran azzal szembesülnek a kertészek, hogy nincs, aki időben elvégezze a permetezéseket. Ilyen körülmények közt óriási segítség, ha teljesen mellőzni lehet a betegség elleni kezeléseket.

A paprika minősége és mennyisége az áttelelő szezon vége felé is jó

Csak két száron

Az utóbbi két évben gyűjtött termesztési adatokat és tapasztalatokat Vecsernyés Zoltán, a Flóratom helyi telepvezetője ismertette. A fő fajtát 3 tő/m2 sűrűséggel, 3 szárasra alakítva termesztik. Az október első hetében ültetett hidrokultúrás állományt jellemzően a nyár második felében számolják föl, hogy a takarítás, fertőtlenítés és kis pihenés után kezdetét vegye a következő szezon. A 2017/18-as tapasztalatokat elemezve a Rijk Zwaan szakemberével arra a következtetésre jutottak, hogy az RZ 35-1097-et csak kétszárasra metszik, ennek megfelelően négyzetméterenként hat száron nevelik a paprikát. Ez a változtatás jó ötlet volt. A téli fényszegény időszakban biztosabb lett a terméskötődés, jobb minőségű bogyókat szedtek, és a zöldmunkaigény is csökkent. Óriási előnye a fajtának, hogy az egyébként nagy gondot okozó lisztharmattól nem kell védeni az állományt. Az összejövetelen is jól látszott a különbség a betegségre érzékeny fajtához képest.

A telepen december első hetében kezdték szedni a bogyókat, azóta igyekeznek hetente körbeérni. Egyelőre azonos technológiával nevelik a két fajtát, de a következő szezonban már egy teljes üvegházban az RZ 35-1097 fajtát tervezik ültetni, így az igényének megfelelően valamivel generatívabb irányba terelhetik majd a növényeket, ahogy vegetatívabb jellege azt szakmailag mindenképp indokolja.

Könnyebb munkaszervezés

Csamangóné Kiss Piroska telepvezető-helyettes elsősorban a kereskedelmi, eladási tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel. Május közepéig a fő fajtánál négyzetméterenként 2-3 kilogrammal hozott többet az RZ 35-1097, és ez tavasszal óriási bevételkülönbséget eredményezett. A szakember szerint ez a különbség a következő időszakban még nagyobb lesz. A leszedett termések színe a fő fajtáéval azonos, viszont a bogyók fajsúlyosabbak, nehezebbek.

Idén a hűvösebb, borúsabb időjárásban nem mutatkozik kalciumhiány, de tavaly az ellenálló hibriden kevesebb gond volt vele, és a szezon végi bogyóhorpadás, -torzulás is ritkábban mutatkozott, mint a telep többi részén. A munkaszervezést is nagyban könnyíti, hogy az RZ 35-1097 állományát nem kell permetezni a lisztharmat ellen, nincs munkaegészségügyi várakozási idő és bármikor tudnak szedni, árut szállítani. A bogyók minősége jó, kimondottan ízletesek, a kereskedők egy része már kifejezetten ezt a paprikát kéri tőlük. A telepvezető-helyettes elégedett a fajtával, termesztése óriási könnyebbség minden tekintetben. A növényeket ápoló kolléganő is szeret vele dolgozni, kevesebb a zöldmunka-igénye, átláthatóbb az állománya, könnyebben szedhető.

Az RZ 35-1097 zöldmunkaigénye kisebb, szedése könnyű, az állományában dolgozó kolléganő szereti a fajtát

A törökök gondjai

Ragyák László, a Rijk Zwaan kereskedelmi vezetője törökországi útjának a hazai paprikatermesztést, -értékesítést befolyásoló tanulságait ismertette. Törökországban mára szinte teljesen eltűnt a tölteni való paprika – termesztése áthelyeződött a Földközi-tenger térségének más országaiba, Marokkóba, Krétára, Egyiptomba, korábban Jordániába. Kápiából viszont a törökök meghatározó beszállítók a magyar paprikaexport célországaiba. Az óriási mértékű infláció az utóbbi időszakban bizonytalanná tette a török kertészek helyzetét. A borús, rossz időjárás miatt kisebb hozamokat várnak ebben a szezonban, ami tükröződik az exportpiacokon, az pedig hatással lehet a magyar kápia kivitelére is. Hatalmas érvágás az ottani termesztőknek a paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV) 1-es rasszának széles körű elterjedése. A kórokozó sok esetben ellehetetleníti a paprikatermesztést, a kertészek ezért átállnak más kultúrákra, például konzervuborkát termelnek, így a paprikafelületek erősen csökkennek. Ennek előnyeit a hazai kertészek valószínűleg a kereslet és az árak növekedésében megérzik, a vírusvektor tripszek elleni védekezés azonban nálunk is fokozott figyelmet igényel, hangsúlyozta a szakember.

A környezeti hatásoknak nagymértékben kitett különálló, kisebb fóliákban, főként a nyári másodültetésekben rendkívül nehéz a tripszek távoltartása, kiirtása.

Emiatt, illetve a paprikapiac átalakulása miatt a Rijk Zwaan kollégái valószínűsítik, hogy a közeljövőben érdemes lehet nagy légterű, blokkrendszerű, hosszúkultúrás termesztést lehetővé tevő növényházakban paprikát ültetni. Ezekbe a berendezésekbe nehezebben jutnak be a károsítók, a tetőszellőzőkre akár integrált vírusvektorhálók is fölszerelhetők, amivel számottevően csökkenthető a fertőzés veszélye.

Megfontolandó az átállás

Kereskedelmi szempontból az látszik, hogy az évről évre szűkülő hazai termesztőfelületek és a növekvő zöldségfogyasztás hatására mindinkább keresleti piac alakulhat ki, amit érdemes kihasználni a kertészeknek. A hosszúkultúrás paprikatermesztés felületének, arányának növekedése az ismertetett körülmények miatt indokolt lenne. A tőlünk délre eső térségekben fölmerülő gondok – kártevők, vízellátási nehézségek, időjárási szélsőségek stb. – pedig előrevetítik, hogy akár a Flóratomnál is gyakorolt áttelelő termesztés gazdasági indokoltsága is nagyobb lehet, mint eddig gondoltuk.

A rendezvény szervezőinek, résztvevőinek üzenete világos: a magyar paprikatermesztés továbbra is komoly lehetőségeket rejt magában, amihez nagy szükség van a nemesítőcégek ellenálló fajtáira, nem megfeledkezve a termesztés sikerét meghatározó minőségi és terméspotenciálbeli tulajdonságokról, a könnyű és munkaerőbarát termeszthetőségről.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2019/23 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Apró kezek, csodakertek

Kilencedik alkalommal várta az érdeklődőket, a versenyző óvodásokat és első osztályos diákokat a gyermek kertépítő verseny Mosonmagyaróvár központjában, a Magyar utcában. A korábbi évekhez hasonlóan nagy volt az érdeklődés, 27 csapat építette meg kis kertecskéjét a pedagógusok segítségével.

Öntözés-korszerűsítés: nő az érdeklődés

Mostanra 60 kérelem érkezett az öntözőrendszerek korszerűsítésére fordítható állami támogatással kapcsolatban a szlovák Agrárkifizető Ügynökséghez (PPA), pedig egy hónappal korábban még csak 12 kérvény volt az ügynökség listáján.

Növényvédelmi Szakmérnök képzés a Georgikonon

A keszthelyi Georgikon Európa legpatinásabb agrárfelsőoktatási intézménye. A Pannon Egyetem Georgikon Karának Növényvédelmi Intézete az elmúlt évtizedekben, posztgraduális képzés keretében folyamatosan képez agrárszakembereket Növényvédő Szakmérnöki szakon. A Növényvédelmi Szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak magyar nyelvű négy félévet felölelő levelező képzés.

Fekete fokhagyma is kell az unamihoz

Fekete fokhagymával készült salátát is kóstolhattak a Piac Éjszakája vendégei a budapesti Nagybani Piacon. A különleges élelmiszer speciális fermentációs eljárással készül, és a kutatások szerint egészségesebb, mint a friss fokhagyma.

Olyan olcsó a kajszi Dél-Olaszországban, hogy le sem szedik

Az utóbbi napokban több felvétel és videó kering a neten a dél-olasz kajszitermesztők demonstrációiról. A rendkívül alacsony átvételi árak miatt úgy döntöttek, hogy a fák alatt hagyják a piacokon 4 eurórét kapható gyümölcsöt. Az átvételi ár ugyanis kilogrammonként 0,4-0,2 euró, sőt, előfordult 0,07 euró is!

Bővíti az Országos Iskolakert-fejlesztési Programot az Agrárminisztérium

Az agrártárca számára fontos célkitűzés a városi zöldfelületek megőrzése és bővítése, a helyi közösségek fejlesztése – jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Országos Iskolakert-fejlesztési Program rendezvényén, kedden, Budapesten.

Nem akart laboratóriumba zárkózni

Szerencsés egybeesés volt Szilágyi Sámuel életében, hogy éppen akkor léphetett a kutatói pályára, amikor hat év gyakorlati tevékenység után új munkát keresett. A cseresznye gyümölcstulajdonságainak, virágzási és érési idejének genetikai hátterét kutatja, doktori dolgozatát másfél év múlva kell elkészítenie ebben a témában.

Csakis vegyszermentes

A Coop Italia élelmiszeráruház-lánc kampányt indított a növényvédős-szermaradványok ellen, és mostantól kizárólag szermaradék-mentes zöldséget és gyümölcsöt árusít saját márkája alatt. Május végétől már csak teljesen „mentes” zöldséget és gyümölcsöt forgalmaz mintegy 1100 üzletében.

Jön az érést segítő, száraz idő

Az elmúlt napokban az ország jelentős részén ismét feltöltődött a talaj nedvességgel. A folytatásban száraz, meleg idő jön, így ideálisak a körülmények a nyári kapásnövények fejlődésére, a kalászosok és a repce érésére, de a most érő gyümölcsök számára is. Ezzel együtt a gyomokkal, a kártevőkkel és a kórokozókkal is számolni kell.

Szabolcsi alma-nagyhatalom

Impozáns adatok jellemzik az ország almatermesztési volumenének jelentős hányadát adó szabolcsi cégcsoportot, a Nagykálló-Tész Kft.-t. A több mint 2000 hektáron gazdálkodó 71 termelőt összefogó, az ország legnagyobb, óránként 12 tonnát leválogató gépsorával és az 54 teremben 10 ezer tonna hűtőkapacitásával rendelkező üzem a megye és a régió almatermesztését koordinálja.