0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Lisztharmatrezisztens paprikaállomány

A szegedi Flóratom Kft. szentmihályi kertészetében több évtizede hajtatnak paprikát, ami az áttelelő technológiából, a termálvizes fűtésből adódóan, valamint a téli, kora tavaszi jó árak miatt jövedelmező. Ugyanakkor a termesztőberendezés, a termesztésmód jellegéből és a szélsőségessé vált időjárásból eredően keresik azokat a fajtákat, megoldásokat, amelyekkel növelhetnék a jelenlegi bevételeket és nyereséget.

youtube://v/kdzUUs9U_AA

A próbálkozások eredményeképpen a 2018/19-es szezonban a meghatározó fajta mellett kisebb felületen már az RZ 35-1097-es paprikát is termesztik. Ennek az állománynak a megtekintésére, közös növényszemlére hívta a Rijk Zwaan vetőmagcég a hasonló technológiával dolgozó vagy az iránt érdeklődő kertészeket a Flóratom helyi kollégáinak segítségével.

A kertészet a folyamatos kihívást jelentő lisztharmatfertőzésnek ellenálló paprikafajtát keresett, így fordult figyelmük a Rijk Zwaan újdonságára, árulta el Tornyai Tibor, a cég paprika termékfelelőse. Az RZ 35-1097 hibridet az előző szezonban kezdték forgalmazni, most a névadás rendkívül nehéz folyamatának vége felé tartanak.

A Rijk Zwaan vezetett be elsőként a világon lisztharmatrezisztens fehér tölteni való paprikafajtát. A kaliforniai paprikáknál már jó néhány éve hozzáférhetők itthon is a kórokozóra ellenálló hibridek – a nemesítőcég ebben is élen járt. A lisztharmat-ellenálló fajták Lt Defense márkajelzést kapnak, ezzel is ráirányítják a figyelmet a bennük rejlő rezisztenciára. A tapasztalatok szerint az ilyen fehér paprikák rendkívül ellenállnak a lisztharmatfertőzésnek – erről a látogatókat is meggyőzte a tünetmentes állomány –, növényvédelem nélkül is egészséges marad a lomb, szemben a blocky fajtákkal, amelyeknél szükség lehet 1-2 permetezésre vagy kénpárologtatásra. Az Lt Defense fajták hajtatása azért is előnyös, mert javul a biológiai növényvédelem hatékonysága azzal, hogy nem kell kijuttatni a ragadozó atkákat is gyérítő kén hatóanyagot a betegség ellen.

Itthon is mind erősebb a nyomás a kereskedők részéről, hogy a használható növényvédő szerek maradékértéke még a hivatalosan engedélyezettnek is csak bizonyos százaléka (jellemzően 25-50%!) legyen,

illetve maximalizálják a szezonban összesen alkalmazható hatóanyagok számát is. Az Európai Unióban egyre több készítményt zárnak ki a termesztésből, újabb hatóanyagok bevezetése nagyon ritka, ezért a jövőben mind kevesebb kémiai megoldás áll majd a kertészek rendelkezésére – ez is komoly érv a minél többféle károsítóval szemben ellenálló fajták termesztése mellett. Nem beszélve arról, hogy a sokszor kétségbeejtő munkaerőhiány miatt gyakran azzal szembesülnek a kertészek, hogy nincs, aki időben elvégezze a permetezéseket. Ilyen körülmények közt óriási segítség, ha teljesen mellőzni lehet a betegség elleni kezeléseket.

Csak két száron

Az utóbbi két évben gyűjtött termesztési adatokat és tapasztalatokat Vecsernyés Zoltán, a Flóratom helyi telepvezetője ismertette. A fő fajtát 3 tő/m2 sűrűséggel, 3 szárasra alakítva termesztik. Az október első hetében ültetett hidrokultúrás állományt jellemzően a nyár második felében számolják föl, hogy a takarítás, fertőtlenítés és kis pihenés után kezdetét vegye a következő szezon. A 2017/18-as tapasztalatokat elemezve a Rijk Zwaan szakemberével arra a következtetésre jutottak, hogy az RZ 35-1097-et csak kétszárasra metszik, ennek megfelelően négyzetméterenként hat száron nevelik a paprikát. Ez a változtatás jó ötlet volt. A téli fényszegény időszakban biztosabb lett a terméskötődés, jobb minőségű bogyókat szedtek, és a zöldmunkaigény is csökkent. Óriási előnye a fajtának, hogy az egyébként nagy gondot okozó lisztharmattól nem kell védeni az állományt. Az összejövetelen is jól látszott a különbség a betegségre érzékeny fajtához képest.

A telepen december első hetében kezdték szedni a bogyókat, azóta igyekeznek hetente körbeérni. Egyelőre azonos technológiával nevelik a két fajtát, de a következő szezonban már egy teljes üvegházban az RZ 35-1097 fajtát tervezik ültetni, így az igényének megfelelően valamivel generatívabb irányba terelhetik majd a növényeket, ahogy vegetatívabb jellege azt szakmailag mindenképp indokolja.

Könnyebb munkaszervezés

Csamangóné Kiss Piroska telepvezető-helyettes elsősorban a kereskedelmi, eladási tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel. Május közepéig a fő fajtánál négyzetméterenként 2-3 kilogrammal hozott többet az RZ 35-1097, és ez tavasszal óriási bevételkülönbséget eredményezett. A szakember szerint ez a különbség a következő időszakban még nagyobb lesz. A leszedett termések színe a fő fajtáéval azonos, viszont a bogyók fajsúlyosabbak, nehezebbek.

Idén a hűvösebb, borúsabb időjárásban nem mutatkozik kalciumhiány, de tavaly az ellenálló hibriden kevesebb gond volt vele, és a szezon végi bogyóhorpadás, -torzulás is ritkábban mutatkozott, mint a telep többi részén. A munkaszervezést is nagyban könnyíti, hogy az RZ 35-1097 állományát nem kell permetezni a lisztharmat ellen, nincs munkaegészségügyi várakozási idő és bármikor tudnak szedni, árut szállítani. A bogyók minősége jó, kimondottan ízletesek, a kereskedők egy része már kifejezetten ezt a paprikát kéri tőlük. A telepvezető-helyettes elégedett a fajtával, termesztése óriási könnyebbség minden tekintetben. A növényeket ápoló kolléganő is szeret vele dolgozni, kevesebb a zöldmunka-igénye, átláthatóbb az állománya, könnyebben szedhető.

A törökök gondjai

Ragyák László, a Rijk Zwaan kereskedelmi vezetője törökországi útjának a hazai paprikatermesztést, -értékesítést befolyásoló tanulságait ismertette. Törökországban mára szinte teljesen eltűnt a tölteni való paprika – termesztése áthelyeződött a Földközi-tenger térségének más országaiba, Marokkóba, Krétára, Egyiptomba, korábban Jordániába. Kápiából viszont a törökök meghatározó beszállítók a magyar paprikaexport célországaiba. Az óriási mértékű infláció az utóbbi időszakban bizonytalanná tette a török kertészek helyzetét. A borús, rossz időjárás miatt kisebb hozamokat várnak ebben a szezonban, ami tükröződik az exportpiacokon, az pedig hatással lehet a magyar kápia kivitelére is. Hatalmas érvágás az ottani termesztőknek a paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV) 1-es rasszának széles körű elterjedése. A kórokozó sok esetben ellehetetleníti a paprikatermesztést, a kertészek ezért átállnak más kultúrákra, például konzervuborkát termelnek, így a paprikafelületek erősen csökkennek. Ennek előnyeit a hazai kertészek valószínűleg a kereslet és az árak növekedésében megérzik, a vírusvektor tripszek elleni védekezés azonban nálunk is fokozott figyelmet igényel, hangsúlyozta a szakember.

A környezeti hatásoknak nagymértékben kitett különálló, kisebb fóliákban, főként a nyári másodültetésekben rendkívül nehéz a tripszek távoltartása, kiirtása.

Emiatt, illetve a paprikapiac átalakulása miatt a Rijk Zwaan kollégái valószínűsítik, hogy a közeljövőben érdemes lehet nagy légterű, blokkrendszerű, hosszúkultúrás termesztést lehetővé tevő növényházakban paprikát ültetni. Ezekbe a berendezésekbe nehezebben jutnak be a károsítók, a tetőszellőzőkre akár integrált vírusvektorhálók is fölszerelhetők, amivel számottevően csökkenthető a fertőzés veszélye.

Megfontolandó az átállás

Kereskedelmi szempontból az látszik, hogy az évről évre szűkülő hazai termesztőfelületek és a növekvő zöldségfogyasztás hatására mindinkább keresleti piac alakulhat ki, amit érdemes kihasználni a kertészeknek. A hosszúkultúrás paprikatermesztés felületének, arányának növekedése az ismertetett körülmények miatt indokolt lenne. A tőlünk délre eső térségekben fölmerülő gondok – kártevők, vízellátási nehézségek, időjárási szélsőségek stb. – pedig előrevetítik, hogy akár a Flóratomnál is gyakorolt áttelelő termesztés gazdasági indokoltsága is nagyobb lehet, mint eddig gondoltuk.

A rendezvény szervezőinek, résztvevőinek üzenete világos: a magyar paprikatermesztés továbbra is komoly lehetőségeket rejt magában, amihez nagy szükség van a nemesítőcégek ellenálló fajtáira, nem megfeledkezve a termesztés sikerét meghatározó minőségi és terméspotenciálbeli tulajdonságokról, a könnyű és munkaerőbarát termeszthetőségről.

Forrás: Kertészet és Szőlészet