Back to top

Lisztharmatrezisztens paprikaállomány

A szegedi Flóratom Kft. szentmihályi kertészetében több évtizede hajtatnak paprikát, ami az áttelelő technológiából, a termálvizes fűtésből adódóan, valamint a téli, kora tavaszi jó árak miatt jövedelmező. Ugyanakkor a termesztőberendezés, a termesztésmód jellegéből és a szélsőségessé vált időjárásból eredően keresik azokat a fajtákat, megoldásokat, amelyekkel növelhetnék a jelenlegi bevételeket és nyereséget.

MMG - UV-C sugarakkal a kórokozók ellen

A próbálkozások eredményeképpen a 2018/19-es szezonban a meghatározó fajta mellett kisebb felületen már az RZ 35-1097-es paprikát is termesztik. Ennek az állománynak a megtekintésére, közös növényszemlére hívta a Rijk Zwaan vetőmagcég a hasonló technológiával dolgozó vagy az iránt érdeklődő kertészeket a Flóratom helyi kollégáinak segítségével.

A kertészet a folyamatos kihívást jelentő lisztharmatfertőzésnek ellenálló paprikafajtát keresett, így fordult figyelmük a Rijk Zwaan újdonságára, árulta el Tornyai Tibor, a cég paprika termékfelelőse. Az RZ 35-1097 hibridet az előző szezonban kezdték forgalmazni, most a névadás rendkívül nehéz folyamatának vége felé tartanak.

Ragyák László ismertette a törökországi paprikatermesztés helyzetét
A Rijk Zwaan vezetett be elsőként a világon lisztharmatrezisztens fehér tölteni való paprikafajtát. A kaliforniai paprikáknál már jó néhány éve hozzáférhetők itthon is a kórokozóra ellenálló hibridek – a nemesítőcég ebben is élen járt. A lisztharmat-ellenálló fajták Lt Defense márkajelzést kapnak, ezzel is ráirányítják a figyelmet a bennük rejlő rezisztenciára. A tapasztalatok szerint az ilyen fehér paprikák rendkívül ellenállnak a lisztharmatfertőzésnek – erről a látogatókat is meggyőzte a tünetmentes állomány –, növényvédelem nélkül is egészséges marad a lomb, szemben a blocky fajtákkal, amelyeknél szükség lehet 1-2 permetezésre vagy kénpárologtatásra. Az Lt Defense fajták hajtatása azért is előnyös, mert javul a biológiai növényvédelem hatékonysága azzal, hogy nem kell kijuttatni a ragadozó atkákat is gyérítő kén hatóanyagot a betegség ellen.

Itthon is mind erősebb a nyomás a kereskedők részéről, hogy a használható növényvédő szerek maradékértéke még a hivatalosan engedélyezettnek is csak bizonyos százaléka (jellemzően 25-50%!) legyen,

illetve maximalizálják a szezonban összesen alkalmazható hatóanyagok számát is. Az Európai Unióban egyre több készítményt zárnak ki a termesztésből, újabb hatóanyagok bevezetése nagyon ritka, ezért a jövőben mind kevesebb kémiai megoldás áll majd a kertészek rendelkezésére – ez is komoly érv a minél többféle károsítóval szemben ellenálló fajták termesztése mellett. Nem beszélve arról, hogy a sokszor kétségbeejtő munkaerőhiány miatt gyakran azzal szembesülnek a kertészek, hogy nincs, aki időben elvégezze a permetezéseket. Ilyen körülmények közt óriási segítség, ha teljesen mellőzni lehet a betegség elleni kezeléseket.

A paprika minősége és mennyisége az áttelelő szezon vége felé is jó

Csak két száron

Az utóbbi két évben gyűjtött termesztési adatokat és tapasztalatokat Vecsernyés Zoltán, a Flóratom helyi telepvezetője ismertette. A fő fajtát 3 tő/m2 sűrűséggel, 3 szárasra alakítva termesztik. Az október első hetében ültetett hidrokultúrás állományt jellemzően a nyár második felében számolják föl, hogy a takarítás, fertőtlenítés és kis pihenés után kezdetét vegye a következő szezon. A 2017/18-as tapasztalatokat elemezve a Rijk Zwaan szakemberével arra a következtetésre jutottak, hogy az RZ 35-1097-et csak kétszárasra metszik, ennek megfelelően négyzetméterenként hat száron nevelik a paprikát. Ez a változtatás jó ötlet volt. A téli fényszegény időszakban biztosabb lett a terméskötődés, jobb minőségű bogyókat szedtek, és a zöldmunkaigény is csökkent. Óriási előnye a fajtának, hogy az egyébként nagy gondot okozó lisztharmattól nem kell védeni az állományt. Az összejövetelen is jól látszott a különbség a betegségre érzékeny fajtához képest.

A telepen december első hetében kezdték szedni a bogyókat, azóta igyekeznek hetente körbeérni. Egyelőre azonos technológiával nevelik a két fajtát, de a következő szezonban már egy teljes üvegházban az RZ 35-1097 fajtát tervezik ültetni, így az igényének megfelelően valamivel generatívabb irányba terelhetik majd a növényeket, ahogy vegetatívabb jellege azt szakmailag mindenképp indokolja.

Könnyebb munkaszervezés

Csamangóné Kiss Piroska telepvezető-helyettes elsősorban a kereskedelmi, eladási tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel. Május közepéig a fő fajtánál négyzetméterenként 2-3 kilogrammal hozott többet az RZ 35-1097, és ez tavasszal óriási bevételkülönbséget eredményezett. A szakember szerint ez a különbség a következő időszakban még nagyobb lesz. A leszedett termések színe a fő fajtáéval azonos, viszont a bogyók fajsúlyosabbak, nehezebbek.

Idén a hűvösebb, borúsabb időjárásban nem mutatkozik kalciumhiány, de tavaly az ellenálló hibriden kevesebb gond volt vele, és a szezon végi bogyóhorpadás, -torzulás is ritkábban mutatkozott, mint a telep többi részén. A munkaszervezést is nagyban könnyíti, hogy az RZ 35-1097 állományát nem kell permetezni a lisztharmat ellen, nincs munkaegészségügyi várakozási idő és bármikor tudnak szedni, árut szállítani. A bogyók minősége jó, kimondottan ízletesek, a kereskedők egy része már kifejezetten ezt a paprikát kéri tőlük. A telepvezető-helyettes elégedett a fajtával, termesztése óriási könnyebbség minden tekintetben. A növényeket ápoló kolléganő is szeret vele dolgozni, kevesebb a zöldmunka-igénye, átláthatóbb az állománya, könnyebben szedhető.

Az RZ 35-1097 zöldmunkaigénye kisebb, szedése könnyű, az állományában dolgozó kolléganő szereti a fajtát

A törökök gondjai

Ragyák László, a Rijk Zwaan kereskedelmi vezetője törökországi útjának a hazai paprikatermesztést, -értékesítést befolyásoló tanulságait ismertette. Törökországban mára szinte teljesen eltűnt a tölteni való paprika – termesztése áthelyeződött a Földközi-tenger térségének más országaiba, Marokkóba, Krétára, Egyiptomba, korábban Jordániába. Kápiából viszont a törökök meghatározó beszállítók a magyar paprikaexport célországaiba. Az óriási mértékű infláció az utóbbi időszakban bizonytalanná tette a török kertészek helyzetét. A borús, rossz időjárás miatt kisebb hozamokat várnak ebben a szezonban, ami tükröződik az exportpiacokon, az pedig hatással lehet a magyar kápia kivitelére is. Hatalmas érvágás az ottani termesztőknek a paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV) 1-es rasszának széles körű elterjedése. A kórokozó sok esetben ellehetetleníti a paprikatermesztést, a kertészek ezért átállnak más kultúrákra, például konzervuborkát termelnek, így a paprikafelületek erősen csökkennek. Ennek előnyeit a hazai kertészek valószínűleg a kereslet és az árak növekedésében megérzik, a vírusvektor tripszek elleni védekezés azonban nálunk is fokozott figyelmet igényel, hangsúlyozta a szakember.

A környezeti hatásoknak nagymértékben kitett különálló, kisebb fóliákban, főként a nyári másodültetésekben rendkívül nehéz a tripszek távoltartása, kiirtása.

Emiatt, illetve a paprikapiac átalakulása miatt a Rijk Zwaan kollégái valószínűsítik, hogy a közeljövőben érdemes lehet nagy légterű, blokkrendszerű, hosszúkultúrás termesztést lehetővé tevő növényházakban paprikát ültetni. Ezekbe a berendezésekbe nehezebben jutnak be a károsítók, a tetőszellőzőkre akár integrált vírusvektorhálók is fölszerelhetők, amivel számottevően csökkenthető a fertőzés veszélye.

Megfontolandó az átállás

Kereskedelmi szempontból az látszik, hogy az évről évre szűkülő hazai termesztőfelületek és a növekvő zöldségfogyasztás hatására mindinkább keresleti piac alakulhat ki, amit érdemes kihasználni a kertészeknek. A hosszúkultúrás paprikatermesztés felületének, arányának növekedése az ismertetett körülmények miatt indokolt lenne. A tőlünk délre eső térségekben fölmerülő gondok – kártevők, vízellátási nehézségek, időjárási szélsőségek stb. – pedig előrevetítik, hogy akár a Flóratomnál is gyakorolt áttelelő termesztés gazdasági indokoltsága is nagyobb lehet, mint eddig gondoltuk.

A rendezvény szervezőinek, résztvevőinek üzenete világos: a magyar paprikatermesztés továbbra is komoly lehetőségeket rejt magában, amihez nagy szükség van a nemesítőcégek ellenálló fajtáira, nem megfeledkezve a termesztés sikerét meghatározó minőségi és terméspotenciálbeli tulajdonságokról, a könnyű és munkaerőbarát termeszthetőségről.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2019/23 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csemegekukoricában is gyorsan megtérül a csepegtetőöntözés

A FruitVeB a dunaföldvári Somos Kft.-nél tartotta öntözéstechnikai bemutatóját. Az egyik házigazda, Lajkó Péter megerősítette, hogy a víz- és tápanyag-takarékos csepegtetőöntözéssel gyenge talajon is kiváló csemegekukorica-hozamok érhetők el.

Olaszországban több használt traktor fogyott

Még nem ért véget az olasz gépforgalmazási krízis, derült ki az idei adatokból. Míg az Európai Unió többi tagországában nőtt az új erőgépek forgalma, az olasz gazdák továbbra is használt gépeket vásárolnak. Az Európa mezőgazdasági gépforgalmazóit tömörítő Cema vizsgálta 2019 első félévének forgalmát és megállapította, hogy 2018 hasonló időszakához képest 10 százalékkal több új traktort értékesítettek.

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Édes répa, keserű karotin?

Nem könnyű megfelelő sárgarépát választani. Főként, ha a megrendelőnek egészen mások az elvárásai,mint amit mi elképzelünk. Legyen édes, hiszen akkor jó az íze, de legyen alacsony a nitrát tartalma, miközben a színe is nagyon fontos értékmérő. Ugyanakkor arról nem feledkezhetünk meg, hogy mind az alfa-, mind a bétakarotin keserű ízzel rendelkezik.

Jó termésre számítanak a gazdák Zalában

Zala megyében az őszi időszakban 6500 hektár napraforgó, 29 551 hektár kukorica, 5354 hektár szója és 140 hektár cukorrépa vár betakarításra, a zalai gazdák az időjárási károkat szenvedett területeket kivéve jó termésre számítanak - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.

A szélsőséges időjárás rosszul érintette a zöldségágazatot

Az idei szélsőséges időjárás nem volt jó hatással a zöldségfélék hozamára, és termelésük jövedelmezőségét is csökkentette - idézte a Világgazdaság csütörtöki számában a FruitVeb - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács helyzetértékelését.

Mi történik? Tömegesen jelölik meg zöld keresztekkel a földeket

A német gazdák tömegesen jelölik meg zöldre festett keresztekkel a földjeiket, hogy így hívják fel a figyelmet a kormány által szeptember elején elfogadott agrárkörnyezetvédelmi törvénycsomag lehetséges negatív következményeire – számol be az Agrarheute és a Die Welt.

Növényvédelmi előrejelzés – Sok az idén a beteg diófa

Az utóbbi időszakban lehullott bőséges csapadék egyrészt kedvezően hat az őszi érésű növények fejlődésére és minőségére, másrészt azonban növényvédelmi vonatkozása is van, hiszen a nedvesség és a tartós harmatképződés segíti a kórokozók egy részének fejlődését. Ugyanakkor számos kártevő is aktív még.

Nőttek az árupiaci árak

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéseiről.

2020 a növényi egészség nemzetközi éve

Tavaly decemberben fogadta el az ENSZ közgyűlése, hogy 2020-at a növényi egészség nemzetközi évének nyilvánítsák. Ez reményeik szerint fölhívja a nagyközönség és a döntéshozók figyelmét a növényvédelem fontosságára. Napjainkban a világ növénytermelésének körülbelül 40 százaléka megy veszendőbe a károsítók miatt, ami 220 milliárd dolláros kár. Az invazív rovarok számlájára 70 milliárd dolláros kiesés írható.