Back to top

Marokkó lesz a 79. OMÉK díszvendége

A szeptember 26. és 29. között megrendezendő, immár 79. OMÉK középpontjában az élelmiszeripar és a modernizáció áll majd. Díszvendége pedig a szintén jelentős mezőgazdasági múlttal és komoly fejlődési lehetőségekkel rendelkező Marokkó lesz, jelentette be Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Néhány marokkói termék és a marokkói gasztronómia már jól ismert a magyar piacon, az arab és a közel-keleti konyha pedig általában is előretörőben van. Ez azt jelzi, hogy az agrár-külkereskedelem az egyik kiemelt területe a kétoldalú együttműködésnek, ami remélhetőleg csak fokozódik a vásári jelenlét által. A két ország között már most is élénk és gyorsan fejlődik a mezőgazdasági együttműködés, például az élelmiszerbiztonság, a lótenyésztés, a mezőgazdasági digitalizáció és kutatás, az oktatás, valamint a vetőmagágazat területén. Ezt támasztja alá, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) és marokkói partnerintézete közt az utóbbi években számos megállapodás született. A rendezvény jó alkalmat teremt a marokkói termékek további népszerűsítésére, a kapcsolatok szélesítésére, a kutatás, tudomány és az oktatás terén való együttműködés további fejlesztésére.

A 79. OMÉK-on az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kap a szakmaiság, a regionális üzleti találkozók, bemutatkozások, mondta Farkas Sándor.

Ez persze nem zárja ki a termékek közvetlen értékesítését, és nem hiányoznak majd a kiállításról idén sem a haszonállatok, a legkorszerűbb gépek, a növénytermesztési és állattenyésztési eszközök, technikák bemutatása. A kiállítandó fejőrobotok, drónok, precíziós eszközök jól értékeltetik majd a nagyközönségnek, hogy az agrárium élen jár a technológiai fejlődésben, már az űrtechnika megoldásait alkalmazza.

A rendezvény kiemelt témája lesz a szakképzés is, tette hozzá a miniszterhelyettes, hiszen az ágazat további fejlesztése nem képzelhető el fiatal szakemberek nélkül, ők alkotják majd a gazdálkodók következő nemzedékét.

Bejelentették, hogy a 79. OMÉK díszvendége Marokkó lesz
Fotó: Rimóczi Irén

A partnerországi megjelenés kiváló lehetőség a két ország közötti gazdasági kapcsolatok bővítésére, hangsúlyozta Karima Kabbaj, a Marokkói Királyság magyarországi nagykövete is. A 79. OMÉK egybeesik a két ország kapcsolatának 60. évfordulójával. Marokkó gazdaságában kiemelt szerepet játszik az agrárium, hiszen az ország bőséges területtel és természeti erőforrásokkal rendelkezik. A 2008-ban elindított zöld stratégiájával pedig a mezőgazdaság az ország egyik legnagyobb munkáltató lett, jelenleg a bruttó hazai termék 12 százalékát adja, tudtuk meg.

Az OMÉK a magyar agrárium múltjának tükre, de az idei rendezvény a jövő üzenete is, a professzionizmusról, a nemzetköziségről fog szólni, mondta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője. Hazánk legnagyobb agrárágazati eseménye egyszerre üzen a szakmának és a nagyközönségnek. Az utóbbiakat egyebek közt hagyományos, kézműves termékek vásárával, kulturális, szórakoztató programokkal és állattartási show-val várják az OMÉK-on.

A szakmai vonal erősítéséhez két társeseménnyel működnek együtt. Májusban a hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napokat rendezték meg közösen, szeptember 5. és 8. közt pedig a hagyományos Bábolnai Gazdanapok várja az érdeklődőket, mezőgazdasági gépek seregszemléjével, lovas programokkal, Smartfarm konferenciával, egyedülálló mozgó gépbemutatókkal.

Az OMÉK szakmai programjai egyebek közt az öntözésfejlesztésről, a GMO-mentességünk megőrzéséről, az élelmiszerinovációról, és nem utolsósorban a munkaerőhelyzetről szólnak. Több tízezer munkerő hiányzik az agráriumból, ezért minél több fiatalnak szeretnék bemutatni, hogy milyen életpályát kínál a magyar vidék, mezőgazdaság, élelmiszeripar.

A diákok ezért kedvezményesen látogathatják a kiállítást.

Az élelmiszeripar, élelmiszerágazat fontosságát hangsúlyozandó a 79. OMÉK-on, az AMC szakmai támogatásával rendezik meg a Hungaricool SPAR élelmiszer innovációs versenyt. Az erről szóló megállapodást Ondré Péter és Horváth Ferenc, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. élelmiszeripari cégvezetője írta alá a sajtótájékoztatón. 

A június 27-én induló és augusztus 24-ig tartó versenyre innovatív, újszerű, ötletgazdag, a fenntarthatóságot szem előtt tartó termékekkel, termékcsoportokkal lehet jelentkezni.

Az előzsűri által érdemesnek talált, maximum 20 élelmiszer-innovációból az OMÉK-on legjobbnak ítélt 10 termék, termékcsoport megfelelő előkészítés után jövő áprilisban az áruházlánc polcaira is felkerül, a nyertes vállalkozások pedig az AMC külföldi szakmai kiállításain is megjelenhetnek.

MMG - Sajtótájékoztató a 79. OMÉK programjairól

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A vadgazdálkodás aktuális kérdései

Az idei FeHoVa-n is teret biztosítottak a szakmai konferenciáknak, így ezúttal is lezajlott a kiállítás nyitónapján a Vadgazdálkodás aktuális kérdései című értekezés, ahol több perspektívából világítottak rá a szakma legfontosabb témaköreire. Az előadók igyekeztek megoldásokat vázolni ezen problémák kezelésére, azonban tisztázatlan kérdések továbbra is fennállnak.

Ösztönző támogatások, mintaprogramok

Három igen nagy és fontos feladat: az ország fával borított területének a növelése, az öntözés­fejlesztés, valamint az osztatlan közös tulajdonforma felszámolása egyaránt az Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkársághoz tartozik az Agrárminisztériumon belül, és mind a három területen komoly előrelépés várható a közeljövőben.

Minden sokkal finomabb, ha kézzel-lábbal esszük

Egy amerikai tanulmány azt állítja, hogy azok az emberek, akik magas önkontrollal rendelkeznek, hajlamosabbak többet enni, ha kézzel is megérinthetik az ételt. Sőt, finomabbnak találják, mintha evőeszközökkel fogyasztanák el ugyanazt a fogást.

Egyedi ízek a Kárpát-medencéből

Ki merné elvitatni, hogy földműves és állattenyésztő eleinknek a sertés feldolgozása terén igazán maradandót sikerült alkotniuk?! Az elmúlt évszázadok során a dolgok természetes rendje szerint kialakult, hogy a levágott állat egyes részei igazából mire valók, mi az, amiből a legízletesebb étel készíthető.

AM: gyarapodott a hazai túzokállomány

Sikeresek a túzokvédelmi programok, a Kárpát-medencei és azon belül a magyarországi állomány is növekedett.

EGERERDŐ Zrt.: szakmai partner az erdőtelepítésben és fásításban

Magyarország Kormánya, az Agrárminisztérium koordinálásával jelentős terveket fogalmazott meg hazánk fával borított területeinek növelése érdekében, azzal a céllal, hogy hatékony választ tudjunk adni a klímaváltozás által jelentett kihívásokra.

Több lábon álló biogazdaság

Vajon mekkora jelentőséggel bír ma az a tény, hogy Kárpátalján a vele szomszédos négy ország mindegyikéhez képest, bő két évtizedes késéssel épültek fel az első szupermarketek? Mert mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy ahol ezek az áruházláncok megjelentek, ott gyorsan átalakultak a vásárlási szokások.

A természet van a középpontban

A Kárpát-medence vadászainak és horgászainak, valamint a fegyverek és a természet szerelmeseinek, kedvelőinek legnagyobb rendezvénye, a FeHoVa február 13-tól 27. alkalommal nyitotta meg kapuit a Hungexpo területén. A közel 300 kiállító mellett programok, konferenciák és kutyakiállítás megtekintésére február 16-ig van lehetőségük a kilátogatóknak.

Megkezdődött a Székely Lovas Akadémia előkészítése

A Székely Lovas Akadémia megalapításáról egyeztetett Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. A cél egy olyan ernyőszervezet létrehozása, amely segít megőrizni a nagy hagyományokkal rendelkező, sokszínű, székely lovas kultúra értékeit.

Téli tanfolyam zárásaként metszésbemutató

Hatalmas érdeklődés kísérte a metszésbemutatót, amelyet a vidék újdonsült gyümölcskertészeinek szerveztek a téli tanfolyam zárásaként a Pro Agricultura Carpatika és a facsemetéket előállító Holland Plant Ukrajna szakemberei.