0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Marokkó lesz a 79. OMÉK díszvendége

A szeptember 26. és 29. között megrendezendő, immár 79. OMÉK középpontjában az élelmiszeripar és a modernizáció áll majd. Díszvendége pedig a szintén jelentős mezőgazdasági múlttal és komoly fejlődési lehetőségekkel rendelkező Marokkó lesz, jelentette be Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Néhány marokkói termék és a marokkói gasztronómia már jól ismert a magyar piacon, az arab és a közel-keleti konyha pedig általában is előretörőben van. Ez azt jelzi, hogy az agrár-külkereskedelem az egyik kiemelt területe a kétoldalú együttműködésnek, ami remélhetőleg csak fokozódik a vásári jelenlét által. A két ország között már most is élénk és gyorsan fejlődik a mezőgazdasági együttműködés, például az élelmiszerbiztonság, a lótenyésztés, a mezőgazdasági digitalizáció és kutatás, az oktatás, valamint a vetőmagágazat területén. Ezt támasztja alá, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) és marokkói partnerintézete közt az utóbbi években számos megállapodás született. A rendezvény jó alkalmat teremt a marokkói termékek további népszerűsítésére, a kapcsolatok szélesítésére, a kutatás, tudomány és az oktatás terén való együttműködés további fejlesztésére.

A 79. OMÉK-on az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kap a szakmaiság, a regionális üzleti találkozók, bemutatkozások, mondta Farkas Sándor.

Ez persze nem zárja ki a termékek közvetlen értékesítését, és nem hiányoznak majd a kiállításról idén sem a haszonállatok, a legkorszerűbb gépek, a növénytermesztési és állattenyésztési eszközök, technikák bemutatása. A kiállítandó fejőrobotok, drónok, precíziós eszközök jól értékeltetik majd a nagyközönségnek, hogy az agrárium élen jár a technológiai fejlődésben, már az űrtechnika megoldásait alkalmazza.

A rendezvény kiemelt témája lesz a szakképzés is, tette hozzá a miniszterhelyettes, hiszen az ágazat további fejlesztése nem képzelhető el fiatal szakemberek nélkül, ők alkotják majd a gazdálkodók következő nemzedékét.

A partnerországi megjelenés kiváló lehetőség a két ország közötti gazdasági kapcsolatok bővítésére, hangsúlyozta Karima Kabbaj, a Marokkói Királyság magyarországi nagykövete is. A 79. OMÉK egybeesik a két ország kapcsolatának 60. évfordulójával. Marokkó gazdaságában kiemelt szerepet játszik az agrárium, hiszen az ország bőséges területtel és természeti erőforrásokkal rendelkezik. A 2008-ban elindított zöld stratégiájával pedig a mezőgazdaság az ország egyik legnagyobb munkáltató lett, jelenleg a bruttó hazai termék 12 százalékát adja, tudtuk meg.

Az OMÉK a magyar agrárium múltjának tükre, de az idei rendezvény a jövő üzenete is, a professzionizmusról, a nemzetköziségről fog szólni, mondta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője. Hazánk legnagyobb agrárágazati eseménye egyszerre üzen a szakmának és a nagyközönségnek. Az utóbbiakat egyebek közt hagyományos, kézműves termékek vásárával, kulturális, szórakoztató programokkal és állattartási show-val várják az OMÉK-on.

A szakmai vonal erősítéséhez két társeseménnyel működnek együtt. Májusban a hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napokat rendezték meg közösen, szeptember 5. és 8. közt pedig a hagyományos Bábolnai Gazdanapok várja az érdeklődőket, mezőgazdasági gépek seregszemléjével, lovas programokkal, Smartfarm konferenciával, egyedülálló mozgó gépbemutatókkal.

Az OMÉK szakmai programjai egyebek közt az öntözésfejlesztésről, a GMO-mentességünk megőrzéséről, az élelmiszerinovációról, és nem utolsósorban a munkaerőhelyzetről szólnak. Több tízezer munkerő hiányzik az agráriumból, ezért minél több fiatalnak szeretnék bemutatni, hogy milyen életpályát kínál a magyar vidék, mezőgazdaság, élelmiszeripar.

A diákok ezért kedvezményesen látogathatják a kiállítást.

Az élelmiszeripar, élelmiszerágazat fontosságát hangsúlyozandó a 79. OMÉK-on, az AMC szakmai támogatásával rendezik meg a Hungaricool SPAR élelmiszer innovációs versenyt. Az erről szóló megállapodást Ondré Péter és Horváth Ferenc, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. élelmiszeripari cégvezetője írta alá a sajtótájékoztatón. 

A június 27-én induló és augusztus 24-ig tartó versenyre innovatív, újszerű, ötletgazdag, a fenntarthatóságot szem előtt tartó termékekkel, termékcsoportokkal lehet jelentkezni.

Az előzsűri által érdemesnek talált, maximum 20 élelmiszer-innovációból az OMÉK-on legjobbnak ítélt 10 termék, termékcsoport megfelelő előkészítés után jövő áprilisban az áruházlánc polcaira is felkerül, a nyertes vállalkozások pedig az AMC külföldi szakmai kiállításain is megjelenhetnek.

youtube://v/MDC0RxrpOpY

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu