Back to top

Tömeges halpusztulás a Palicsi-tóban

Vajdaság egyik gyöngyszeme a Palicsi-tó és környéke. Nem csak a helybéliek, de a turisták kedvenc üdülőhelye is. Végre megérkezett a jó idő, a tó látványa viszont most nem vonzza, inkább taszítja az oda látogatókat.

Az esős időszak után sokan döntöttek úgy a vajdasági Palicson és környékén, hogy kihasználják a szép időt, és ellátogatnak kedvenc tavukhoz. A tó partján sétálókat kellemetlen látkép fogadta, elpusztult halak úsztak a Palicsi-tó felszínén. Június elején jelentek meg az első haltetemek. A bomlásnak induló halak látványa és szaga rendkívül zavaró.

(Kép forrása: szabadmagyarszo.com)

A helybéliek magyarázatot követeltek az illetékesektől. Tarthatatlannak minősítették a kialakult állapotot. Az ott élők napi szinten szembesülnek a kellemetlenségekkel, de attól is tartanak, hogy a város turisztikai megítélésének sem tesz jót, ha nem lépnek közbe minél előbb.

A Palics-Ludas Közvállalat közleménye szerint a héten elkezdődött az elpusztult halak összegyűjtése, és folyamatosan halad az eltávolításuk. Feltételezik, hogy a nagy mennyiségű csapadék és a hirtelen hőmérséklet-emelkedés okozhatta a tömeges pusztulást.

A cég őrszolgálata szerint 600 kilogramm hal pusztult el, ezek zöme ezüstkárász, és abból is főleg a fiatal halállomány. Ha figyelembe vesszük, hogy a tó halállománya több mint 160 tonna, ez a mennyiség nem aggasztó.

(Kép forrása: szabadmagyarszo.com)

A törvényi előírásoknak megfelelően a Szabadkai Állategészségügyi Intézetben elvégzik a haltetemek kivizsgálását.

A Palics-Ludas Közvállalat emlékeztetni szeretné a nyilvánosságot, hogy az idei év februárjában elvégzett elemzések alapján a Palicsi-tó halainak minősége, minden törvényes vizsgálatnak eleget téve, emberi fogyasztásra alkalmas. A vízminőség ellenőrzése továbbra is folyamatban van.

Az illetékes cég tudja, hogy a látvány nem csábító, folyamatosan dolgoznak a tó tisztításán. Mindeközben felhívják a figyelmet arra, hogy az elkövetkező időszakban még számolni kell további tetemek felbukkanásával.

 

 

Forrás: 
subotica.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megerősítik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-t

Megerősítik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tevékenységét további 1300 hektár tógazdasággal, ennek köszönhetően a társaság halgazdálkodási feladatait magasabb szinten, hatékonyabban tudja ellátni - jelentette be az agrárminiszter Budapesten sajtótájékoztatón.

Az üledékből felszabadult foszfor az oka az algásodásnak a Balatonban?

Az üledékből felszabadult foszfor lehetett a fő oka a augusztus végén megfigyelt rendkívüli algásodásnak a Balaton délnyugati területén - írta a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának két tagja az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak és a Magyar Tudományos Akadémiának készített összefoglalójában.

Csaknem 1 tonna halterméket foglalt le az Állami Halőri Szolgálat

Július és augusztus folyamán kiemelt figyelmet fordított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata az éttermek és halértékesítő helyek, halboltok ellenőrzésére. A szakemberek a nyár utolsó két hónapjában 18 vállalkozásnál találtak és foglaltak le ismeretlen eredetű halat, illetve halterméket, melyek együttes mennyisége eléri a 958 kg-ot.

Megkóstolták, ízlett!

Az Agrármarketing Centrum a Bábolnai Gazdanapokon is népszerűsítette az alma- és a halfogyasztást. A látogatók kóstolhattak friss almaszeleteket, almacsipszet és szűrt almalevet. A füstölt afrikai harcsafilé pedig szeletekben, valamint füstölt halpástétom formájában került a szendvicsekre.

Kígyóuborka műanyag nélkül

A német Rewe Group idén októbertől németországi üzleteiben nem forgalmaz többé zsugorfóliába csomagolt kígyóuborkát. A vállalat közleménye szerint a mintegy 5900 Rewe és Penny üzlet így évi 160 tonna egyszerhasználatos műanyag csomagolóanyagtól szabadítja meg a bolygót.

Hetek óta ég az amazonasi esőerdő. Hogyan segíthetünk?

Hetek óta ég a Föld tüdeje. Az esőerdő kiirtása, és annak következményei közvetetten bennünket is érintenek. Fontos tudnunk, mivel és hogyan segíthetünk a hétköznapokban.

Játékok és receptek is helyet kaptak a halas mobil alkalmazásban

Az agrártárca bemutatta a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány keretében kifejlesztett „Kapj rá!” mobil alkalmazást. Az applikáció letöltői megfejthetik a recept kvíz és a halas „Ki mit tud?” - kérdéseit, az „Érdekességek” rovatban pedig számos információt tudhatnak meg a halakról, illetve receptvideókat is nézhetnek Rácz Jenő, Michelin-csillagos séf szereplésével.

Háromszor annyian vagyunk ugyanannyi vízre

A Föld lakossága drasztikus mértékben nő, miközben a bolygó keletkezése óta ugyanabból a vízmennyiségből gazdálkodunk; a takarékos vízhasználat mellett ezért legalább annyira fontos, hogy ne szennyezzük meglévő vízkészleteinket - hívta fel a figyelmet a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának vezetője az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

A horgászat jó hatással van a halfogyasztásra és a turizmusra is

Hazánk legnagyobb civil társadalmi szervezete a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ). Az agrártárca 2015 és 2018 között, évente átlagosan 200 millió forinttal támogatta a MOHOSZ munkáját és működését. Az ágazat fejlesztése idén is folytatódik, mivel a horgászat a turizmus révén jelentős szerepet játszik a vidék gazdasági életében.

Környezeti nevelés határok nélkül

Rácz András, az Agrárminisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkára a Nature Education Network – NEduNet projekt nyitórendezvényén vett részt az ausztriai Illmicben augusztus 27-én, ahol bemutatták a Fertő-Hanság és a Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Park legújabb közös kezdeményezését.