Back to top

Tömeges halpusztulás a Palicsi-tóban

Vajdaság egyik gyöngyszeme a Palicsi-tó és környéke. Nem csak a helybéliek, de a turisták kedvenc üdülőhelye is. Végre megérkezett a jó idő, a tó látványa viszont most nem vonzza, inkább taszítja az oda látogatókat.

Az esős időszak után sokan döntöttek úgy a vajdasági Palicson és környékén, hogy kihasználják a szép időt, és ellátogatnak kedvenc tavukhoz. A tó partján sétálókat kellemetlen látkép fogadta, elpusztult halak úsztak a Palicsi-tó felszínén. Június elején jelentek meg az első haltetemek. A bomlásnak induló halak látványa és szaga rendkívül zavaró.

(Kép forrása: szabadmagyarszo.com)

A helybéliek magyarázatot követeltek az illetékesektől. Tarthatatlannak minősítették a kialakult állapotot. Az ott élők napi szinten szembesülnek a kellemetlenségekkel, de attól is tartanak, hogy a város turisztikai megítélésének sem tesz jót, ha nem lépnek közbe minél előbb.

A Palics-Ludas Közvállalat közleménye szerint a héten elkezdődött az elpusztult halak összegyűjtése, és folyamatosan halad az eltávolításuk. Feltételezik, hogy a nagy mennyiségű csapadék és a hirtelen hőmérséklet-emelkedés okozhatta a tömeges pusztulást.

A cég őrszolgálata szerint 600 kilogramm hal pusztult el, ezek zöme ezüstkárász, és abból is főleg a fiatal halállomány. Ha figyelembe vesszük, hogy a tó halállománya több mint 160 tonna, ez a mennyiség nem aggasztó.

(Kép forrása: szabadmagyarszo.com)

A törvényi előírásoknak megfelelően a Szabadkai Állategészségügyi Intézetben elvégzik a haltetemek kivizsgálását.

A Palics-Ludas Közvállalat emlékeztetni szeretné a nyilvánosságot, hogy az idei év februárjában elvégzett elemzések alapján a Palicsi-tó halainak minősége, minden törvényes vizsgálatnak eleget téve, emberi fogyasztásra alkalmas. A vízminőség ellenőrzése továbbra is folyamatban van.

Az illetékes cég tudja, hogy a látvány nem csábító, folyamatosan dolgoznak a tó tisztításán. Mindeközben felhívják a figyelmet arra, hogy az elkövetkező időszakban még számolni kell további tetemek felbukkanásával.

 

 

Forrás: 
subotica.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb natúrparkkal lettünk gazdagabbak

A hazai települések 9,5%-ára, az ország területének pedig 9%-ára terjed ki a natúrparki hálózat - jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a Tápió Natúrpark címátadó ünnepségén, szombaton, Farmoson.

Baráti légkörben zajlanak a kutatások Szarvason

Szűk 5 esztendeje, hogy az akkor még mesterszakos hallgatót, Tóth Flóriánt a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ fiatal tehetségeket felkutató programjába ajánlotta akkori tanszékvezetője. A kutató nem sokkal ezután a NAIK Halászati Kutatóintézet (HAKI) szakember­gárdájának tagjaként bizonyíthatta képességeit.

Egyre több helyen lehet újratölteni

Nagy a hőség, több folyadékra van szükségünk. Amikor járjuk a várost, ügyet intézünk, várost nézünk hamar elfogy a magunkkal hozott ivóvíz. Egyre többen elvből nem vásárolnak PET-palackos vizet, helyette saját kulacsot visznek magukkal. Tudta, hogy sok helyen ingyen feltöltik a vizespalackot?

Hazai tájaink felfedezése földön, vízen, kerékpáron

A táborokról az embernek mindig nosztalgikus érzése támad. Nyár, természet, kirándulás, kalandok, régi emlékek. Ennek az összetéveszthetetlen érzésnek, valamint a diákok számára a természetjárás szépségeinek megismertetése céljából 2017-ben útjára indították a Vándortábort, amely minden évben valamivel megújul, és jövőre is további fejlesztéseket terveznek a tábor bővítése érdekében

Aszály elleni küzdelem: csak összehangoltan sikerülhet

A mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságú, hogy szakszerűen, hatékonyan gazdálkodjunk a felszíni és a felszín alatti vízkészlettel, ez pedig túlmutat az egyéneken és az agráriumon is, összehangolt cselekvést, szabályozást kíván, hangsúlyozta Feldman Zsolt a sivatagosodás és az aszály elleni küzdelem világnapja alkalmából szervezett tanácskozáson.

Elönti Lengyelországot a műanyag hulladék

Közel egymillió tonna műanyag csomagolást használ fel évente a lengyel piac, és szakértők szerint ez a mennyiség tovább nő a következő években - hangzott el a lengyel Nemzeti Kereskedelmi Kamara (KIG) Ki fog megfizetni a műanyaghulladékért című vitáján.

Agrárminiszter: hatalmas lehetőség előtt áll a magyar akvakultúra ágazat

Hatalmas lehetőséget jelentenek a magyar akvakultúra ágazat számára az uniós halászati támogatások 2020 utáni elosztására vonatkozó szabályok, amelyeket a Mezőgazdasági és Halászati Tanács elfogadott - közölte Nagy István agrárminiszter Luxembourgban az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint.

Évi 8 millió tonna műanyag jut az óceánokba - megoldás az új akcióterv?

A G20-ak környezetvédelmi miniszterei Japánban tartott találkozójukon megállapodtak a tengerek műanyaghulladék-szennyezésének kezeléséhez szükséges intézkedések bevezetésének és alkalmazásának globális hatókörű keretrendszerében.

Nagy brit összefogás az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért

Hatalmas méreteket ölt a nyugati világ élelmiszer-pazarlása napjainkban. A brit kormány az ország legnagyobb élelmiszeripari szereplőivel - köztük a Tesco-val, az Aldival és a Sturbucks-szal - együtt készül a kritikus helyzet mérséklésére.

„Bio-fűnyírók” a brüsszeli reptéren

Belgium egyik legforgalmasabb légi kikötőjének fenntartója úgy döntött, néhány tucat birka segítségével oldja meg a fűnyírást a Zavantem reptér zajvédő zónájában. Ez nemcsak környezetbarát, de a terület biodiverzitásának növekedését is elősegíti.