Back to top

Nyáron népszerű az egyszerűsített foglalkoztatás

Ilyen jogviszony a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, ami alkalmi munka keretében létesíthető. Az egyszerűsített foglalkoztatás kedvező adózással és egyszerű adminisztrációval jár.

Egyszerűsített foglalkoztatás keretében 2018-ban nagyjából egymillió embert alkalmaztak, az utánuk fizetett közteher 19,5 milliárd forint volt – közölte Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivője az M1 Forint, fillér című műsorában.

Arra, hogy mennyi ideig foglalkoztatható egy munkavállaló, szigorú szabályok vonatkoznak: mezőgazdasági és turisztikai idénymunka keretében évente 120, alkalmi munka esetén 90 napig.

Elektronikusan is bejelenthetők az idénymunkások

Az alkalmi munkának további kritériumai is vannak – hívta fel a figyelmet Siklós Márta, a Leitner+Leitner Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. vezető tanácsadója. Mint mondta,

összefüggően csak öt napra lehet foglalkoztatni egy munkavállalót, egy hónapon belül pedig maximum 15 napra.

Egy éven belül maximum hat hónapig foglalkoztatható ugyanaz a személy, mert akkor lehet teljesíteni a 90 napot.

Az egyszerűsített foglalkoztatást a munkáltatónak be kell jelentenie az adóhatóságnak legkésőbb a foglalkoztatás napján, a munkavégzés megkezdése előtt.

Kis Péter András elmondta: lehet elektronikusan bejelentést tenni az Ügyfélkapun át egy űrlap beküldésével, vagy a 185-ös központi telefonszámot felhívva, különböző adatokat megadva, illetve létezik mobilalkalmazás is, amit a magyarország.hu kormányzati oldalról lehet letölteni.

Nincs szabadság, sem táppénz

Aki egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozik, fontos arra is figyelnie, hogy nem jár neki minden ellátás – figyelmeztetett Siklós Mária.

Kifejtette: a munka törvénykönyve szerint nem jogosult szabadságra, a társadalombiztosítás keretében nem jogosult betegszabadságra és táppénzre sem. Baleseti egészségügyi ellátásra, ha a tevékenység végzése közben baleset éri, jogosult, illetve bizonyos összeghatárig beleszámít a nyugellátásába is.

A munkavállalók után naponta 500 vagy 1000 forintot kell adóznia a munkáltatónak, ezt tárgyhót követő hónap 12-ig kell bevallania és megfizetnie az adóhatóságnak. Egyéb adófizetési kötelezettség nem terheli a munkáltatót.

Ez mentesíti a munkáltatót egyébként a szociális hozzájárulási adó, a szakképzési hozzájárulás vagy éppen az egyéni járulékok, illetve a személyijövedelemadó-fizetés, illetve a -levonás alól is – fogalmazott Hegedüs Sándor, a BDO Magyarország adóigazgatója.

Az egyszerűsített foglalkoztatás után nem kell adóbevallást leadni

Az úgynevezett mentesített keresztösszegig a kifizetett munkabér adómentes. Ezt a minimálbér, illetve a garantált bérminimum egy munkanapra vonatkozó összeghatárra állapítják meg. Az adómentesen adható összeg feletti részre 15 százalék szja-t kell fizetnie a munkavállalónak.

Hogyha valaki a minimálbér vagy a garantált bérminimum 130 százalékánál magasabb jövedelemre tesz szert, akkor az azt meghaladó részre már az általános rendszer szerint kell adózni.

Akiknek egyszerűsített foglalkoztatás keretében szerzett jövedelmük van, ezután nem kell adóbevallást tenniük – mondta Hegedüs.

Alkalmi és idénymunkában foglalkoztatottaknál jelenléti ívet kell alkalmazni, emellett a munkáltatónak ki kell állítania egy igazolást a kapott munkabér összegéről. Az a munkáltató, aki 300 ezer forintot vagy ezt meghaladó összegű adótartozást halmoz fel, egyszerűsített foglalkoztatás keretében nem alkalmazhat munkavállalót.

Forrás: 
hirado.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Univerzális orosz robottraktor

Az oroszok bemutatták az első hazai gyártású vezető nélküli robottraktorukat. Az univerzális vezérlőrendszer bármilyen kombájnba, vagy traktorba beépíthető.

Bio-mezőgazdaság: differenciált fejlődés

A bioföldművelés és a biotermékek iránti kereslet világszerte bővül, de a termelési kedv erősödése földrészenként igen differenciált – mindenek előtt Európára és az Egyesült Államokra koncentrálódik. Az Organikus Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége (IFOAM) szerint a világ országaiban bioélelmiszerekből elért forgalom 2017-ben 90 milliárd euró volt

Új lengyel bálaszállító pótkocsik uniós engedéllyel

Új bálaszállító mezőgazdasági pótkocsi gyártását kezdték meg Lengyelországban, a gyártó cég megszerezte az Európai Uniós forgalmazási engedélyt, így bármelyik uniós országban használhatók a pótkocsik.

Munkaerőhiány: Ukrajna lehet a fő küldő ország

Miután a magyar gazdaságból 2017–2021 között generációs okokból rengeteg aktív korú dolgozó esik ki, így máshonnan kell pótolni a szükséges munkaerőt.

A mezőgazdaság hozzáadott értéke 5,3 százalékkal bővült tavaly

2018-ban a mezőgazdaság hozzáadott értéke 5,3%-kal bővült, ezzel a GDP növekedéséhez (4,9%) 0,2 százalékponttal járult hozzá – áll a Központi Statisztikai Hivatal most megjelent, Magyarország, 2018 című összegző kiadványában.

Százezerrel többen élnek alkalmi munkából, mint öt éve

Csaknem nyolcezer idénymunkással kevesebb dolgozott a mezőgazdaságban az idén júniusban, mint egy évvel korábban, az idegenforgalomban viszont több mint ezerrel nőtt a számuk, és több mint tízezerrel többen élnek alkalmi munkából.

A mezőgazdasági termelés növekedése alacsonyan tartja az árakat

A mezőgazdasági termelés növekedése viszonylag alacsonyan tarthatja az élelmiszeripari termékek árát a következő évtizedben, de nagyon sok a bizonytalanság és a kockázat - állapította meg az OECD és a FAO szokásos, évenkénti közös jelentésében, amelyben a mezőgazdaság és a halászat következő tízéves kilátásait értékelik nemzeti, regionális és globális szinten.

Ügyeljünk a tűzvédelmi szabályok betartására!

Sajnos az aratás megkezdésével megszaporodnak a tűzesetek is, melyek jellemzően egy-egy mezőgazdasági gépben, gabonatáblában vagy a tarlón keletkeznek. Pedig némi odafigyeléssel, az előírások betartásával mindezek elkerülhetők volnának.

A vidéki egyetemeknek küldetésük van

Július elsejével hivatalba lépett Kovács Melinda, a Kaposvári Egyetem új rektora. Az állatorvos végzettségű szakember, aki a Magyar Tudományos Akadémia doktora és rendes tagja, csaknem négy évtizede dolgozik Kaposváron. Mint fogalmaz, sorsa összefonódott az egyetemmel, amelytől olyan sokat kapott, hogy most ő is szeretne visszaadni ebből.

Megalakult a Nemzeti Földügyi Központ

A Nemzeti Földügyi Központ (NFK) megalakulása alkalmából sajtótájékoztatót rendeztek az új szervezet székházában, ahol Dr. Nagy István agrárminiszter ismertette az NFK létrejöttét, illetve az új hivatal feladatait. Az eseményen jelen volt Nagy János, aki az átalakulással megszűnő NFA korábbi elnöke volt, s aki az új szervezet irányítója lett.