Back to top

Nyáron népszerű az egyszerűsített foglalkoztatás

Ilyen jogviszony a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, ami alkalmi munka keretében létesíthető. Az egyszerűsített foglalkoztatás kedvező adózással és egyszerű adminisztrációval jár.

Egyszerűsített foglalkoztatás keretében 2018-ban nagyjából egymillió embert alkalmaztak, az utánuk fizetett közteher 19,5 milliárd forint volt – közölte Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivője az M1 Forint, fillér című műsorában.

Arra, hogy mennyi ideig foglalkoztatható egy munkavállaló, szigorú szabályok vonatkoznak: mezőgazdasági és turisztikai idénymunka keretében évente 120, alkalmi munka esetén 90 napig.

Elektronikusan is bejelenthetők az idénymunkások

Az alkalmi munkának további kritériumai is vannak – hívta fel a figyelmet Siklós Márta, a Leitner+Leitner Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. vezető tanácsadója. Mint mondta,

összefüggően csak öt napra lehet foglalkoztatni egy munkavállalót, egy hónapon belül pedig maximum 15 napra.

Egy éven belül maximum hat hónapig foglalkoztatható ugyanaz a személy, mert akkor lehet teljesíteni a 90 napot.

Az egyszerűsített foglalkoztatást a munkáltatónak be kell jelentenie az adóhatóságnak legkésőbb a foglalkoztatás napján, a munkavégzés megkezdése előtt.

Kis Péter András elmondta: lehet elektronikusan bejelentést tenni az Ügyfélkapun át egy űrlap beküldésével, vagy a 185-ös központi telefonszámot felhívva, különböző adatokat megadva, illetve létezik mobilalkalmazás is, amit a magyarország.hu kormányzati oldalról lehet letölteni.

Nincs szabadság, sem táppénz

Aki egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozik, fontos arra is figyelnie, hogy nem jár neki minden ellátás – figyelmeztetett Siklós Mária.

Kifejtette: a munka törvénykönyve szerint nem jogosult szabadságra, a társadalombiztosítás keretében nem jogosult betegszabadságra és táppénzre sem. Baleseti egészségügyi ellátásra, ha a tevékenység végzése közben baleset éri, jogosult, illetve bizonyos összeghatárig beleszámít a nyugellátásába is.

A munkavállalók után naponta 500 vagy 1000 forintot kell adóznia a munkáltatónak, ezt tárgyhót követő hónap 12-ig kell bevallania és megfizetnie az adóhatóságnak. Egyéb adófizetési kötelezettség nem terheli a munkáltatót.

Ez mentesíti a munkáltatót egyébként a szociális hozzájárulási adó, a szakképzési hozzájárulás vagy éppen az egyéni járulékok, illetve a személyijövedelemadó-fizetés, illetve a -levonás alól is – fogalmazott Hegedüs Sándor, a BDO Magyarország adóigazgatója.

Az egyszerűsített foglalkoztatás után nem kell adóbevallást leadni

Az úgynevezett mentesített keresztösszegig a kifizetett munkabér adómentes. Ezt a minimálbér, illetve a garantált bérminimum egy munkanapra vonatkozó összeghatárra állapítják meg. Az adómentesen adható összeg feletti részre 15 százalék szja-t kell fizetnie a munkavállalónak.

Hogyha valaki a minimálbér vagy a garantált bérminimum 130 százalékánál magasabb jövedelemre tesz szert, akkor az azt meghaladó részre már az általános rendszer szerint kell adózni.

Akiknek egyszerűsített foglalkoztatás keretében szerzett jövedelmük van, ezután nem kell adóbevallást tenniük – mondta Hegedüs.

Alkalmi és idénymunkában foglalkoztatottaknál jelenléti ívet kell alkalmazni, emellett a munkáltatónak ki kell állítania egy igazolást a kapott munkabér összegéről. Az a munkáltató, aki 300 ezer forintot vagy ezt meghaladó összegű adótartozást halmoz fel, egyszerűsített foglalkoztatás keretében nem alkalmazhat munkavállalót.

Forrás: 
hirado.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Világszerte súlyosbodik az édesvízi tavakat érintő nyári algavirágzás

Az elmúlt három évtizedben világszerte súlyosbodott az édesvízi nagy tavakat érintő nyári algavirágzás - állapították meg a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) munkatársai a témában készített eddigi leghosszabb távú, globális tanulmány keretében.

Többet dolgoztak idén az alkalmi munkaerőként felvettek, mint a korábbi években

Sokkal többet dolgoztak idén az alkalmi munkaerőként felvettek, mint a korábbi években - írta keddi számában a Magyar Nemzet a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) származó adatsorra hivatkozva.

„Nekem soha nem jelentett üvegplafont, hogy nő vagyok” - A mezőgazdaság női arca

A világ teljes népességének negyede vidéken élő nő, és róluk szól október 15-e, amit 2008 óta a Vidéki Nők Nemzetközi Napjaként tartanak számon az ENSZ-ben. A világszervezet ezzel a nappal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ők jelentősen hozzájárulnak a mezőgazdaság és a vidék fejlődéséhez, az élelmiszer-biztonsághoz és a vidéki szegénység felszámolásához.

Támogatás az őszi munkák elvégzéséhez

Megkezdődik az agrártámogatások előlegfizetése október 16-án, mely a Magyar Államkincstáron keresztül kerül folyósításra a mezőgazdasági termelők részére, amely idén összesen 240 milliárd forintot tesz ki.

Fekete lepellel takarták le standjaikat a zöldség- és gyümölcsárusok

A baden-würtenbergi Freiburgban (október elején), a gyümölcs- és zöldségárusok 5 percig fekete lepellel takarták le áruikat. Tüntetésükkel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a jelenleg bajor mintára zajló „Fajok sokfélesége- Mentsétek meg a méheket” elnevezésű népi kezdeményezés kizárólag a (helyi) termelőkre hárítja a felelősséget és rendkívül hátrányos helyzetbe hozza őket.

Rajtaütés a szüreten

Szervezett bűnözői bandát buktatott le a rendőrség, akik a gyanú szerint több mint 160 illegális szedőmunkást „közvetítettek ki” a francia szőlőbirtokokra, számol be az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol). A rendőrség 167 illegális vendégmunkást azonosított négy Lyon-környéki szőlőgazdaságban az Europol által koordinált bolgár-francia közös razzia keretében.

Az EU-USA vámháború áldozata lesz a mezőgazdaság?

A Kereskedelmi Világszervezet büntetővámok kivetését engedélyezte az Egyesült Államoknak azért, mert az Airbus tiltott állami támogatásban részesült. Ennek eredménye vámháború lehet az USA és az Unió között. Európai mezőgazdasági érdekvédők szólaltak fel az ügyben.

Erősödő mezőgazdasági ágazat

Az Agrárminisztérium és partnerei között létrejött együttműködési és stratégiai megállapodások ünnepélyes átadását október 7-én a Herman Ottó Intézet konferenciatermében tartották meg.

Egy legenda vége - csődbe ment az Ursus

Nem talált befektetőt a legendás lengyel mezőgazdasági gépek gyártója, ezért csődeljárás indult ellne. Ez lehet az Ursus traktorok hattyúdala.

Tormát kellene ennünk még akkor is, ha nagyon csíp

A tormáról megoszlanak a vélemények. Néhányan azért nem szeretik, mert csípős, de a többség éppen ezért kedveli. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása fél napon át tart, tehát érdemes szeretni.