0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tovább bővült a mezőgéppiac az első negyedévben

Az előző évek értékesítési rekordjai után tovább bővült a mezőgéppiac: Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 37,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2019 első negyedévében, ami 17 százalékos növekedés éves összevetésben – derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (NAIK-AKI) összesítéséből.

Az alkatrészekre 11,9 milliárd forintot fordítottak január-márciusban az alkatrészértékesítés 28 százalékkal volt nagyobb a 2018 első negyedévinél.

A beruházási kedv növekedése a támogatott hitelprogramok és az előnyös finanszírozási lehetőségek mellett a gazdálkodói szemléletváltásnak is köszönhető.

A gépkereslet mozgatórugója egyre inkább a szükségszerűség: a gazdálkodók alkalmazkodnak az új piaci trendekhez, az innovációs eredményekhez, a környezeti kihívásokhoz, ami a nagyobb teljesítményű, korszerű erő- és munkagépek felé irányítja a figyelmüket, egyre több digitálisan felszerelt gépet vásárolnak.

A gazdálkodók továbbra is az erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet, ami a mezőgazdasági gépberuházások értékének 59 százalékát adta.

A teljes értékesítésen belül a traktorok 44, a gabonakombájnok 6 százalékos arányt képviseltek. Érdekesség, hogy míg Európa több országában csökkentek a traktoreladások 2018-ban, Magyarországon töretlennek tűnik a traktorok iránti kereslet. A 2018. évi 7 százalékos forgalomnövekedés után 2019 első negyedévében 11 százalékkal nőtt a kerekes traktorok értékesítése a 2018 első negyedévihez képest.

A traktorok között a legnagyobb részarányt az 50–100 lóerős, könnyű, univerzális kategória képviselte,

ezekből a bázisidőszak szintjén alakult az eladás, míg az egyéb teljesítménykategóriákban növekedést regisztráltak. A gabonakombájn-piac 11 százalékkal nőtt, 30 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba idén márciusig, egy évvel korábban 27-et adtak el. A magajáró rakodók értékesítése 34 százalékkal növekedett a bázisidőszakhoz képest, ami 127 rakodógép eladását jelentette.

Forrás: NAIK-AKI