0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Vasárnapra ismét záporok érkezhetnek

Szombatig fokozódik a kánikula, majd vasárnaptól záporos, zivataros idő jön és mérséklődik a forróság. A növények számára már igazán jól jön egy kiadós locsolás, mert a talajok gyorsan száradnak a jelenlegi hőségben. Az alacsonyabb maximum-hőmérséklet az őszi vetések szemképződésére is kedvező hatással lesz. A párásabb, de meleg idő azonban a gombás megbetegedések fokozódását okozhatja majd.

Az elmúlt napokban (csütörtök óta) elszórt záporok, zivatarok és fokozódó hőség jellemezték időjárásunkat. Számottevő mennyiségű csapadék az országnak csak nagyon kis részét érintette. Hétfőtől a maximumhőmérséklet országszerte kevéssel 30 Celsius fok fölött alakult. A száraz, meleg időben a talaj gyorsan szárad: a fölső 20 cm-es réteg nedvességtartalma főleg a Dunántúl északi részén és a Duna mentén már sokfelé 40% köré csökkent. A mélyebb rétegekben azonban még bőven van víz, a fölső 50 cm-es réteg nedvességtartalma országszerte jó vízellátottságú. Ezzel együtt már jól jönne egy nagyobb eső a szántóföldi kultúrák számára.

Az őszi vetésű kalászosok az érés, a káposztarepce a magképződés/érés fenológiai fázisában járnak.

A meleg időben a májusban vontatottan fejlődött napraforgó és kukorica növekedése is látványosan felgyorsult, ugyanakkor a gyomok is erőteljesen fejlődnek. A jelenlegi száraz idő a gombás fertőzéseknek nem ideális, de az érkező csapadék miatt vasárnaptól növekszik ez a veszély.

Mi várható a továbbiakban?

A következő napokban folytatódik a nyári időjárás: szombatig még tovább fokozódik a hőség és csak elvétve alakul ki egy zápor, zivatar.

Vasárnaptól kezdődően és a jövő hét első felében gyakori záporokra, zivatarokra kell számítani.

Területi átlagban jövő szerdáig 10-30 mm csapadék valószínű, viszont a záporos jelleg miatt nagy területi eltérések lehetnek. Néhol felhőszakadás, másfelé pedig épp csak pár csepp is előfordulhat, ráadásul az említett összegnek meglehetősen nagy a bizonytalansága. Mindenesetre ez a mennyiségű csapadék már nagyon jól a növényi kultúrák számára, kivéve az érésben lévő kései cseresznyére és a meggyre. Továbbra is erős lesz a párolgás, a talaj vízkészlete összességében, a csapadék hatására – előre láthatólag – főleg a Dunántúlon növekedni fog. Szombatig a hosszú nappalok és a kevés felhő miatt sok lesz a növények számára fontos napsütés, majd felhősebbre fordul az idő.

A hőség szombaton fog tetőzni, ekkor a legmelegebb órák hőmérséklete többnyire 35 fok körül alakul.

Vasárnaptól, keleten hétfőtől mérséklődik a forróság, de nem lesz hűvös, marad a nyári idő többnyire 25-30 fokos maximumokkal, mely ideálisnak mondható ilyenkor a legtöbb kultúra számára. A hőösszeg erőteljesen fog gyűlni, a 10 fokos bázissal számolt egy hét alatt mintegy 100 foknapot emelkedik, a jövő hét végére délkeleten már eléri a 600 foknapot. A páratartalom eleinte még alacsony marad, sokfelé 40, szombaton már 30 % alá csökken a nappali órákban. Ez a magas hőmérséklettel párosulva légköri aszályt okoz majd. A talajban egyelőre bőven van nedvesség, így a növények ezeket az időszakokat különösebb gond nélkül átvészelik majd.

Vasárnaptól kezdődően aztán növekszik a páratartalom a megérkező csapadék hatására, a gombás megbetegedések számára kedvezőek lesznek a körülmények.

A szél főként napközben sokfelé megélénkül, vasárnap északnyugatira fordul, és főleg a Dunántúlon megerősödik. Zivatarfelhők környezetében viharos, akár károkozó széllökések is előfordulhatnak. A növényvédelmi munkákat érdemes még a vasárnapi csapadék előtt elvégezni. Figyelni kell arra, hogy növényvédelmi permetezést 25 fokig ajánlatos végezni, márpedig a héten ezt reggel nagyon gyorsan el fogja érni a hőmérséklet és még késő este is meleg marad az idő. Egy derült napon ilyenkor a hőmérséklet 16 óra körül tetőzik. A hosszabb távú, de ezzel együtt bizonytalanabb előrejelzések szerint a jövő hét második felében is marad a zivataros idő, de csökken előfordulásuk gyakorisága.

Az időjárási adatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosítja

Forrás: met.hu