0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

Bár az előadások elsődlegesen a precíziós gazdálkodásról szóltak, de a szakemberek a témakör mellett az egyre nagyobb jelentőséggel bíró talajjavításról, belvízzel veszélyeztetett területek megoldási javaslatairól, valamint az öntözési lehetőségekről beszámoltak.

Bucsi Tamás, az Agor Aim Kft. talajvédelmi szakértője részletesen kifejtette, ma Magyarországon milyen lehetőségek – eszközök, szaktudás – áll rendelkezésre, ha valaki el akar indulni a precíziós vagy helyesebben a helyspecifikus gazdálkodás irányába. Részletesen bemutatta, hogy kisebb kezelési egységek kialakításában is nagy különbségek lehetnek.

„Ha a zónákat rosszul jelöljük ki, akkor az egész precíziós gazdálkodás alapja válik instabillá”

– magyarázta a szakember, aki a tavalyi évben elindított Profot Optimalizált Növénytermesztési Tanácsadási rendszerük kísérleti eredményeit mutatta be.

Nagy Bence, a Magtár GPS üzletág vezetője a rendszerszemléletű GPS-es eszközpark kialakítására helyezte előadásában a hangsúlyt. Véleménye szerint a traktorok és

a munkaeszközök feletti szinten létre kell hozni egy egységes kezelőfelületből álló szintet, ami az adatkezelés alapját adja.

Ebben nem csak gyűjteni kell az információt, hanem a kapott adatokból születő döntéseket is végre kell tudni hajtani. Ezek a folyamatok pedig nem korlátozódhatnak le bizonyos munkagép típusokra, fontos a gazdálkodó szabadsága az eszközválasztás területén.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu