0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A poszméhekre is veszélyt jelent a varroa

A házi méhek közt is nagy gondot okozó varroa atkáról az Exeteri Egyetem tudósai kimutatták, hogy a vadonélő poszméhekre is veszélyt jelent. Ugyan maga a parazita nem telepszik meg ezeken a szőrös beporzókon, azonban az általa terjesztett vírus továbbterjed.

Az ázsiai varroa atka eredetileg az indiai méhen élősködött, azonban az előző század elején átterjedt a nyugati házi méhekre is. Mára a fertőzött kaptárak mozgatása miatt az egész világon elterjedt. Az élősködő nemcsak közvetlen veszélyt jelent a méhekre, de veszélyes betegségeket is terjeszt, ebből az egyik a deformált szárny vírust (DWV).

Maga a varroa nem támadja meg a poszméheket, azonban az általa terjesztett vírus igen.

„Összehasonlítottuk azokat a területeket, ahol a házi méhek varroával fertőzöttek voltak azokkal, ahol az élősködő nem volt jelen” – mondta el az Exeteri Egyetem tudósa, Dr. Robyn Manley.

„Ahol jelen volt az atka – és ezáltal terjeszteni tudta a DWV-t a mézelő méhek között – ott nagyobb volt a betegség előfordulási aránya is a vadon élő poszméh állományban. A fertőzött házi méhek osztoznak az élőhelyen a poszméhekkel, ugyanazokon a virágokon táplálkoznak, így át tudják adni a fertőzést.

Tulajdonképpen az atka miatt a házi méhek a deformált szárny vírus terjesztőivé válnak.”

Sok ország, köztük Nagy-Britannia mézelő méheinek nagy része is kaptárakban él, melyet a méhészek felügyelnek. Manley szerint a mostani tanulmány fontos dologra hívja fel a figyelmüket:

„Néhány méhész nem szívesen avatkozik be, amikor a varroa megjelenik az állományaiban, ezzel azonban a vadonélő méheket is veszélyezteti.”

A varroa atka a méhlárvákon és a kifejlett egyedeken táplálkozva terjeszti a DWV-t, ami az áttelelő állományokban növeli a mortalitást, és drámai összeomlást eredményezhet a családokban.

„Világméretű deformált szárny vírus járványról beszélhetünk, amit részben a varroa atka terjedése idézett elő” mondta Wilfert professzor, a németországi Ulmi Egyetem tudósa.

„Tudjuk, hogy a vírus súlyosan érinti a mézelő méh kolóniákat. A vadonélő méhekre gyakorolt hatását azonban kevesebb tanulmány vizsgálja,

de egyelőre úgy tűnik, hogy az élettartam csökkenése köthető a betegséghez. Ezek az eredmények rámutatnak arra, hogy a méhészeknek, törvényalkotóknak, és tájgazdászoknak is fontos szerepe van a házi-, mind a vadonélő méhpopulációk egészségének megőrzésében.”

A deformált szárny vírusnak több törzse is ismert. A mostani exeteri tanulmány szerint a DWV-B lassan átveszi a hatalmat a DWV-A-tól, és előbbi válik gyakoribbá. A DWV-B sokkal veszélyesebb a házi méhekre, azonban nem tisztázott, hogy milyen hatása van a poszméhekre.

Forrás: phys.org