Back to top

Türelmes kertész paprikája

A fogyasztók éhesek az újra, és ez a paprikapiacon is tükröződik, fokozatosan növekszik a piros bogyók kereslete. A kaliforniai és a kápia típus mellett mind nagyobb az érdeklődés a sokoldalúan felhasználható Dulce Italiano paprikák iránti is. Ezt is termesztik már hazánkban is, egyebek közt a Gráciakert kertészetben. A termést pedig zömmel márkázva, egyedi csomagolásban értékesítik.

Győző Gyula és felesége 35 éve kertészkedik. Kezdetben jövedelemkiegészítésként termesztettek kislégterű fóliasátraikban káposztaféléket, paprikát, valamint szabadföldi dinnyét Tiszaalpáron.

A rendszerváltás után visszakapott földeken aztán bővítették a kertészetet, a 90-es évek végétől pedig inkább a fűtött fóliás hajtatásban látták a jövőt. Jó szerencsével kibérelték a közeli kerekdombi strandfürdő termálkútját, és 2003-ban ott építettek új telepet. A fóliasátrakban a kínai kel után paprikát ültettek, közel 10 éve azonban megszüntették a berendezések kettős hasznosítását, és azóta az egész telepen kizárólag paprikát termesztenek. A felületet azonban megosztották, a fehér tölteni való paprika mellé fele arányban kaliforniai fajtákat is ültettek. Időközben kétszeresére bővítették a fóliatelepett.

Tavaly pedig birtokba vették a 2,1 hektáros nagy légterű fóliablokkot is, a hozzá tartozó 1000 négyzetméteres kiszolgálórésszel, irodával, amely a Győző házaspár három leánya és két veje fiatal gazda pályázaton elnyert támogatásával készült.  

A beruházás révén a család 7 tagja együtt dolgozik a kertészetben.

A kertész sosem tartott az újításoktól, így a tésszel egyeztetve az idén újra váltottak, a korábban néhány sorban kipróbált Dulce Italiano típust ültették a fehér fajták helyett.

 

dsc09205.jpg

Dulce Italiano paprika Tiszakécske-Kerekdombon
Fotó: Rimóczi Irén

Biológiai növényvédelmet alkalmaznak, így semmi sem gátolja a rendszeres szedést.

A szedők hetenként érik körbe az állományt. Szedéskor a  bogyók legföljebb 20 százalékban „kormosak”, így lesznek a legfinomabban, amikor a fogyasztók asztalára kerülnek.

A kettesével celofánzacslóba csomagolt paprikát  a Zöldség Világ Kft.-hez szállítják az árut, ahonnak a Prémium Kert Kft. juttatja el a hazai áruházláncokba és hamarosan exportálnak is, főként német piacra. 

dsc09230.jpg

Győző Gyula csak piros bogyójú paprikákat értékesít
Fotó: Rimóczi Irén

A piros, hegyes, édes óriáspaprikák mind több vásárlót tetszését nyerik el. Sikerüket a jellegzetes megjelenésükön kívül, ropogós, vastag húsuknak, a kevés magnak, a kellemesen édes, egyes cseresznyeparadicsomokéval vetekedő 8-10-es Brix-értéküknek köszönhetik.

A Rijk Zwaan nemesítő és vetőmagforgalmazó cég külön márkát is felépített saját Dulce italiano fajtáinak. A termést Sweet Palermo® logóval ellátott csomagokban kínálják az áruházakban, és ezzel a névvel honlapot is üzemeltetnek, ahol bemutatják a termesztőket, ötleteket adnak a paprika felhasználásához.

(A termesztésről bővebben a Kertészet és Szőlészet 25. számban olvashatnak. A szerk.)

img_5485.jpg

Márkázott termék

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Emelkedtek a bérek az agráriumban

Az első negyedévben 15 százalékkal emelkedtek a nettó átlagkeresetek a mezőgazdaságban, miközben a foglalkoztatottak száma csaknem 6 százalékkal csökkent éves összevetésben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első negyedéves nemzetgazdasági összesítéséből.

Egyre kelendőbbek a "fenntartható" termékek Németországban

Évről-évre népszerűbbek Németországban az egészséges és fenntartható gazdálkodásból származó élelmiszerek, az elmúlt öt évben 18-ról 31 százalékra nőtt a fogyasztók körében azok aránya, akik nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy egészséges és fenntartható életet folytassanak - jelentette a ZDF német közszolgálati televízió kedden.

Kismértékben csökken a világ ipariparadicsom-termelése

A Világ Ipari Paradicsom Tanácsa (WPTC) a globális termés-előrejelzését 300 000 tonnával csökkentette, mégpedig a kiültetés ideje alatt az évszakra nem jellemző – néhány jelentős termesztő országot érintő – hőmérséklet-csökkenés miatt.

Beérett a hazai hagyma, az ára pedig rekordokat döntöget

A mezőgazdasági termelői árak tekintetében az idei rekor­der alighanem a vörös­hagyma. Majdnem dupla pénzt kérnek érte a piacon a tavaly ilyenkori árához képes.

A megtermelt zöldséget savanyítják

Járvás Miklós és felesége közel 40 éve üzemeltetnek savanyítót Nagykőrösön, és az alapanyagok többségét maguk termesztik 13 hektáros kertészetükben a település határában. Két fiuk és menyeik is velük dolgoznak, és már az unokák is besegítenek. Tevékenységüket leginkább az utóbbi időben elfajult munkaerőhiány nehezíti, bár amit lehet, gépesítenek.

A mezőgazdasági termelés növekedése alacsonyan tartja az árakat

A mezőgazdasági termelés növekedése viszonylag alacsonyan tarthatja az élelmiszeripari termékek árát a következő évtizedben, de nagyon sok a bizonytalanság és a kockázat - állapította meg az OECD és a FAO szokásos, évenkénti közös jelentésében, amelyben a mezőgazdaság és a halászat következő tízéves kilátásait értékelik nemzeti, regionális és globális szinten.

Farmhopper: applikáció és weboldal köti össze a vásárlót és a termelőt

A Farmhopper, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet digitális innovációkkal foglalkozó részlege (EIT Digital) által támogatott legújabb innovációs projekt lehetővé teszi, hogy a környezettudatos vásárló könnyen hozzáférhessen friss élelmiszerekhez, és a termelőknek is biztosítja, hogy szélesebb közönségnek mutathassák be kínálatukat, és ezzel megfelelő fizetséget kapjanak az áruért.

A zöldségek drágultak leginkább tavalyhoz képest

2019. júniusban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben - közölte a KSH.

A paprikák sem szeretik az erős fényt

Idén a szokásosnál több sugárzásban van részünk, így még fontosabb, hogy árnyékoljuk a fóliasátrakat, hangzott el a szentesi kápiatermesztési napon. A FruitVeB és a DélKerTÉSZ közös rendezvényén Gulyás János a tész szaktanácsadója foglalta össze a tapasztalatokat, és persze sok jó tanáccsal látta el az érdeklődőket.

Vegyél számba! – a csúnya zöldség is lehet finom

Tudta, hogy évente mintegy 6 kg zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki fejenként, sokszor csupán esztétikai okokból? Ezen a felesleges pazarláson szeretne csökkenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) napokban indult új, szemléletformáló kampánya, a „Vegyél számba!”.