0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

A statisztikai hivatal szerint az

ökológiai termékek legfontosabb csoportja a gyümölcs- és zöldségágazat.

Mindkét termékcsoport kiskereskedelmi forgalma ismét elérte az 565,8 millió eurót, ami az előző évhez képest közel 16 százalékos növekedést jelent. Ebben a szegmensben 2012 és 2018 között háromszorosára nőtt az értékesítés. A tejtermékek és a tojás esetében 12% -kal, 451,1 millió euróra nőtt a fogyasztás.

Az értékesítés és a termelés pozitív tendenciája tovább folytatódik.

Dán szakértők szerint a szántóföld mintegy 13 százaléka kerül felhasználásra bio termelésre a következő évben. Tavaly ez a részesedés 10,5 százalék volt.

A növekvő bio élelmiszerek előállítás mellett

a dán élelmiszeripar megfogalmazta 2050-re  a nettó nulla kibocsátásról szóló tendenciát.

Ez azt jelenti, hogy nem fognak több üvegházhatású gázt kibocsátani, mint amennyit felvesznek. Dánia  partnereivel,  valamint az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival összhangban gazdaságos és fenntartható módon meg szeretné mutatni a világnak az éghajlatváltozás szempontjából semleges élelmiszertermelést.

Ezt a jövőképet a dán mezőgazdasági és élelmiszerügyi tanács igazgatótanácsa fogadta el, amely a dán gazdálkodókat és az élelmiszertermelő vállalatokat képviseli.

– A népesség növekedése, az élelmiszerkereslet és az éghajlatváltozás hatalmas kihívást jelentett. Ha képesek leszünk a világ növekvő népességének táplálására az éghajlati kihívások megoldása mellett, innovatív megoldásokra és új technológiára van szükség – mondja Anne Lawaetz Arhnung, a Dán Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Tanács vezérigazgatója.

2050-ben világszerte mintegy 10 milliárd ember lesz, és mind az állati, mind a növényi élelmiszerek iránti kereslet erősen megnő.

Forrás: farmer.pl/magyarmezogazdasag.hu