Back to top

Reményt keltő a burgundi nyúl helyzete hazánkban

A mesékből ismert Burgundia Franciaország középső területén található, innen származtatják a burgundi vörös nyúlfajtát, mely a múlt század derekán igen nagy népszerűségnek örvendett. Kialakulásában a helyi parlagi nyulak mellett a belga parlagi vörös is szerepet játszott. Később a megszilárdult burgundi vöröst felhasználták az új-zélandi vörös kialakításában.

Első ránézésre a burgundi vöröst sokan összetévesztik az új-zélandi vörössel, pedig a figyelmes szemlélő könnyen meg tudja különböztetni a kettőt. A burgundi kecsesebb, és a szemnél, a hasnál és a farkon a világos jegyek igen kifejezettek. Szőrzete közel sem olyan dús és intenzív színű, mint a mélyvörös új-zélandié. Sajnos azonban ez utóbbinál – különösen beltenyésztés esetén – gyakran előfordulnak a világos színű, megnyúlt testű példányok, ezek már valóban burgundiasabbak.

Fotó: Tóth Zsigmond
A megfelelő genetikai alapokkal bíró burgundi vörös nyulak igen ellenállóak, s háztáji körülmények között is jó takarmányértékesítők,

így akár biohús termelésére is kiválóan alkalmasak. Vágási kitermelésük igen magas, akár 58 százalék is lehet. Szaporaságuk is figyelemreméltó: általában 8-9 fióka jön világra, melyekből 6-7 példányt tudnak választani. Mindezt úgy, hogy félintenzív körülmények között is évente öt almot fel tudnak nevelni az anyák. A burgundi vörös egyhónapos korban átlagosan 60 dkg-ot, míg 8 hónaposan 4,5 kg-ot nyom. Általában 3-4 hónaposan vágják 2,2 és 3 kg közötti súlyban.

Az 1970-es években hazánkban egy nagyüzem jelentős mennyiségben importált burgundi vöröseket, melyek, bár jól termeltek, idővel kiszorultak, mivel a piac a fehér színű nyulakat igényelte. Azóta nálunk a kistermelőknél fordul csak elő, de ott is egyre ritkábban. Már-már úgy tűnt a közelmúltig, hogy eltűnik a magyar nyulászok portáiról, ám a 2018-as kiállításokon újból kiváló burgundi vöröseket mutattak be. Ez reményt ad arra, hogy hazánkban is tovább élhet ez a Franciaországban mára őshonossá nyilvánított, védett fajta.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az orosz csirkelábak Kínába mennek

Elképesztő méretű lehet az elkövetkező években az oroszok kínai baromfiexportja, várhatóan eléri a 150 000 tonnát. A legnagyobb lehetőséget a csirkelábak, combok és szárnyak értékesítésében látják.

Itt a grillszezon, a Nébih a debreceniket vizsgálata

A grillszezon kedvelt termékeit, debreceni húskészítményeket vizsgált a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Élelmiszerbiztonsági szempontból a 20 különböző termék mindegyike megfelelt, minőségi, illetve jelölési hibák miatt azonban 18 esetben kellett figyelmeztetni az előállítókat.

Az ország legszebb birtokait kerestük

Lezárult a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 címért versengő gazdaságok bejárása és zsűrizése; a birtoklátogatásokon – ahogy az már megszokott – a Magyar Mezőgazdaság Kft. munkatársai is részt vettek.

Agrárkamara: tovább nőhet a sertéshús ára

Tovább nőhet a sertéshús és a belőle készülő készítmények ára az elkövetkező hónapokban, mivel a sertések felvásárlási ára szárnyal az afrikai sertéspestis miatt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

Az Egyesült Királyságban is felbukkant az ASP

Az erősen fertőző, és a disznókra nézve halálos afrikai sertéspestis vírussal fertőzött húst foglaltak le Észak-Írországban. Ez az első eset, hogy a betegség az Egyesült Királyság területén is felbukkant.

A kocák szeretik az állandóságot

Egy új vizsgálat kiderítette, hogy a különböző elletőrendszerekben tartott és többször fialtatott kocáknál a rendszerek cserélgetése miként hat a malacok mortalitására. A kezdeti eredmények szerint, azok a kocák teljesítettek jobban és azoknál volt alacsonyabb a malacok elhullása, amelyeket ugyanabba az elletőrendszerbe vittek vissza.

Egy „no-deal” Brexit hatása

A National Union of Farmers (NUF) vezetője arra figyelmeztet, hogy egy „no-deal” (megegyezés nélküli) Brexit teljes katasztrófa lenne az Egyesült Királyság mezőgazdaságára nézve, mivel az a bárányok tömeges levágását eredményezné, és rengeteg brit mezőgazdasági munkásnak kellene beszüntetnie tevékenységét.

Magyar befektetésből kaphatnak lendületet az agrárinnovációs startupok

A nemzetközi piacra lépés előtt álló hazai agrárstartupok mutatkoztak be befektetői alapok és agrárvállalatok szakembereinek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal rendezvényén.

Az Európai Bizottság is támogatja a hosszú távú élőállat szállításokra vonatkozó magyar intézkedéseket

Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos a Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. július 15-i, brüsszeli ülésén üdvözölte azon tagállamok hatóságainak intézkedéseit, melyek az extrém nyári hőség során szigorítják a hosszú távú, rendszerint Törökországba irányuló élőállat szállítások feltételeit.

Búza Egyiptomba, disznóhús Kínába

A Vajdaságban jól tűrik a nyári meleget a tavasszal elvetett haszonnövények, a legnagyobb területen termesztett kukorica és szója már virágzik. A májusban és júniusban jegyzett 250–300 milliméter csapadéknak köszönhetően úgy néz ki, egyelőre nem lesz gond a növényzettel, nedvesség a földben van elegendő.