Back to top

Egy hónap alatt csaknem a duplájára emelkedett a vágómarha-értékeítés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-IV. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 7,8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek átlagára 11,7 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 0,8 százalékkal drágult.

A KSH összesítése alapján 2019. I-IV. hónapokban a vágósertés termelői átlagára (malac és süldő nélkül) 368 Ft/kg volt, 2,3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Áprilisban, a 2018. IV. havi kilónkénti 363 forinttal, valamint az előző havi 348 forinttal szemben a felvásárlási ár 423 forint volt, vagyis tetemesen megemelkedett.

Márciushoz képest áprilisban 8 ezerrel 324 ezer darabra felfutott az eladott mennyiség, ezáltal 3 ezer egyeddel felülmúlta a tavalyi forgalmat. Január-április hónapokban a 2018 évinél 5,1 százalékkal kevesebb, összesen 1281 ezer darab 151661 tonna vágósertést értékesítettek a termelők. Az eladási átlagsúly 118,4 kg volt.

A vágómarha értékesítési átlagára áprilisban - a márciusival összevetve - csökkent, ezzel párhuzamosan majdnem kétszeresével nőtt a felvásárlás. A KSH adatai szerint, az értékesítési átlagár (borjú nélkül) 2019. I-IV. hónapokban 405 Ft/kg volt, 4,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Áprilisban 423 Ft volt a vételár, ami kilogrammonként 4 Ft-tal elmaradt a 2018 évi hasonló időszakban mérttől, de a márciusi árhoz viszonyítva is 12 Ft-tal olcsóbb lett.

Egy év alatt jelentősen, 4707 egyedről 5570 egyedre emelkedett a forgalom, így a III. hónappal összevetve áprilisban 2663 vágómarhával több volt az eladott mennyiség. A tárgyév első négy hónapjában 15581 db 7749 tonna vágómarhát értékesítettek. A létszám 11,2 százalékkal, az összsúly pedig 8,1 százalékkal elmaradt a tavalyitól.

2019. első négy hónapjában a nyerstej átlagára 2,1 százalékkal emelkedett, a kereskedés 540440 tonnát, az árbevétel pedig 54 milliárd forintot tett ki. Áprilisban mérséklődő felvásárlás mellett 100 forinton megtorpant az ár, ennek dacára ez a 2018 hasonló időszakában mérthez képest 6 forinttal magasabb.

Áprilisban a márciusi rekordforgalomhoz képest 3153 tonnával kevesebb, összesen 137967 tonna volt a feldolgozóknak átadott tej mennyisége, jóllehet így is 243 tonnával meghaladta az elmúlt évi volument. A zsírtartalom 3,6%, a fehérje-koncentráció 3,3% volt, az előbbi 0,1 százalékkal csökkent, az utóbbi stagnált.

2019. I-IV. hónapokban a vágójuh termelői átlagára 841 Ft/kg volt, 4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A KSH adatai szerint a felvásárolt vágóalapanyag volumene 2646 tonnát tett ki, ez a 2018-as mennyiséghez képest 5 százalékkal kevesebb.

A KSH adatai szerint a vágóbaromfi átlagára 2019. január-április hónapokban - 2018 első négyhavi árral összehasonlítva – 0,8 százalékkal, 290 forintra emelkedett. Ezen belül a vágólibai ára 6,1 százalékkal, a vágócsirkéé 3,5 százalékkal, a vágópulykáé pedig 3,2 százalékkal került többe, miközben a pecsenyekacsa 3,6 százalékkal olcsóbb lett.

Az április 31-ei adatok szerint a feldolgozásra átvett vágóbaromfi össztömege 178245 tonna volt, az elmúlt év első négy hónapjához képest 0,9 százalékkal nőtt. A baromfiszektor végtermék kibocsájtása immár 26584 tonnával felülmúlta a sertéságazatét.

Az idei év első négy hónapjában az étkezési tojás termelői átlagára 19 Ft volt, 6,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Áprilisban, márciussal összevetve, immár fél éve egy fillért sem változott a tojás ára, ennek tudható be, hogy az elmúlt évi 19 Ft adásvételi áron stagnált.

Forrás: 
KSH

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Eltűnt a termés harmada - háromszorosára drágult a magyar sikergyümölcs

Befejeződik lassan a meggyszezon, aki akart, idén bőségesen tudott vásárolni a gyümölcsből befőttnek, lekvárnak is, és jó hír, hogy elvétve lehet még meggyet kapni. Idén drágulás volt és csökkent a termés, miközben a világ legnagyobb friss meggy exportőre Magyarország.

Emelkedtek a bérek az agráriumban

Az első negyedévben 15 százalékkal emelkedtek a nettó átlagkeresetek a mezőgazdaságban, miközben a foglalkoztatottak száma csaknem 6 százalékkal csökkent éves összevetésben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első negyedéves nemzetgazdasági összesítéséből.

Az ország legszebb birtokait kerestük

Lezárult a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 címért versengő gazdaságok bejárása és zsűrizése; a birtoklátogatásokon – ahogy az már megszokott – a Magyar Mezőgazdaság Kft. munkatársai is részt vettek.

Orosz "alma razzia" Fehéroroszországban

Az orosz állami élelmiszer-biztonsági hivatal munkatársai Fehéroroszországban ellenőrzik, hogy nem lengyel származású almát akarnak-e belorusz exportőrök átcsomagolva továbbszállítani az orosz boltokba.

Kismértékben csökken a világ ipariparadicsom-termelése

A Világ Ipari Paradicsom Tanácsa (WPTC) a globális termés-előrejelzését 300 000 tonnával csökkentette, mégpedig a kiültetés ideje alatt az évszakra nem jellemző – néhány jelentős termesztő országot érintő – hőmérséklet-csökkenés miatt.

Agrárkamara: tovább nőhet a sertéshús ára

Tovább nőhet a sertéshús és a belőle készülő készítmények ára az elkövetkező hónapokban, mivel a sertések felvásárlási ára szárnyal az afrikai sertéspestis miatt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

Az Egyesült Királyságban is felbukkant az ASP

Az erősen fertőző, és a disznókra nézve halálos afrikai sertéspestis vírussal fertőzött húst foglaltak le Észak-Írországban. Ez az első eset, hogy a betegség az Egyesült Királyság területén is felbukkant.

A kocák szeretik az állandóságot

Egy új vizsgálat kiderítette, hogy a különböző elletőrendszerekben tartott és többször fialtatott kocáknál a rendszerek cserélgetése miként hat a malacok mortalitására. A kezdeti eredmények szerint, azok a kocák teljesítettek jobban és azoknál volt alacsonyabb a malacok elhullása, amelyeket ugyanabba az elletőrendszerbe vittek vissza.

D-vitaminban gazdagok a szoláriumozó tyúkok tojásai

A Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) táplálkozási szakértőkből és agrárkutatókból álló egyik csoportja új módszert fedezett fel a tojások D-vitamintartalmának növelésére: a tyúkokat UV-fénnyel kell kezelni.

Egy „no-deal” Brexit hatása

A National Union of Farmers (NUF) vezetője arra figyelmeztet, hogy egy „no-deal” (megegyezés nélküli) Brexit teljes katasztrófa lenne az Egyesült Királyság mezőgazdaságára nézve, mivel az a bárányok tömeges levágását eredményezné, és rengeteg brit mezőgazdasági munkásnak kellene beszüntetnie tevékenységét.