Back to top

Egy hónap alatt csaknem a duplájára emelkedett a vágómarha-értékeítés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-IV. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 7,8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek átlagára 11,7 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 0,8 százalékkal drágult.

A KSH összesítése alapján 2019. I-IV. hónapokban a vágósertés termelői átlagára (malac és süldő nélkül) 368 Ft/kg volt, 2,3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Áprilisban, a 2018. IV. havi kilónkénti 363 forinttal, valamint az előző havi 348 forinttal szemben a felvásárlási ár 423 forint volt, vagyis tetemesen megemelkedett.

Márciushoz képest áprilisban 8 ezerrel 324 ezer darabra felfutott az eladott mennyiség, ezáltal 3 ezer egyeddel felülmúlta a tavalyi forgalmat. Január-április hónapokban a 2018 évinél 5,1 százalékkal kevesebb, összesen 1281 ezer darab 151661 tonna vágósertést értékesítettek a termelők. Az eladási átlagsúly 118,4 kg volt.

A vágómarha értékesítési átlagára áprilisban - a márciusival összevetve - csökkent, ezzel párhuzamosan majdnem kétszeresével nőtt a felvásárlás. A KSH adatai szerint, az értékesítési átlagár (borjú nélkül) 2019. I-IV. hónapokban 405 Ft/kg volt, 4,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Áprilisban 423 Ft volt a vételár, ami kilogrammonként 4 Ft-tal elmaradt a 2018 évi hasonló időszakban mérttől, de a márciusi árhoz viszonyítva is 12 Ft-tal olcsóbb lett.

Egy év alatt jelentősen, 4707 egyedről 5570 egyedre emelkedett a forgalom, így a III. hónappal összevetve áprilisban 2663 vágómarhával több volt az eladott mennyiség. A tárgyév első négy hónapjában 15581 db 7749 tonna vágómarhát értékesítettek. A létszám 11,2 százalékkal, az összsúly pedig 8,1 százalékkal elmaradt a tavalyitól.

2019. első négy hónapjában a nyerstej átlagára 2,1 százalékkal emelkedett, a kereskedés 540440 tonnát, az árbevétel pedig 54 milliárd forintot tett ki. Áprilisban mérséklődő felvásárlás mellett 100 forinton megtorpant az ár, ennek dacára ez a 2018 hasonló időszakában mérthez képest 6 forinttal magasabb.

Áprilisban a márciusi rekordforgalomhoz képest 3153 tonnával kevesebb, összesen 137967 tonna volt a feldolgozóknak átadott tej mennyisége, jóllehet így is 243 tonnával meghaladta az elmúlt évi volument. A zsírtartalom 3,6%, a fehérje-koncentráció 3,3% volt, az előbbi 0,1 százalékkal csökkent, az utóbbi stagnált.

2019. I-IV. hónapokban a vágójuh termelői átlagára 841 Ft/kg volt, 4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A KSH adatai szerint a felvásárolt vágóalapanyag volumene 2646 tonnát tett ki, ez a 2018-as mennyiséghez képest 5 százalékkal kevesebb.

A KSH adatai szerint a vágóbaromfi átlagára 2019. január-április hónapokban - 2018 első négyhavi árral összehasonlítva – 0,8 százalékkal, 290 forintra emelkedett. Ezen belül a vágólibai ára 6,1 százalékkal, a vágócsirkéé 3,5 százalékkal, a vágópulykáé pedig 3,2 százalékkal került többe, miközben a pecsenyekacsa 3,6 százalékkal olcsóbb lett.

Az április 31-ei adatok szerint a feldolgozásra átvett vágóbaromfi össztömege 178245 tonna volt, az elmúlt év első négy hónapjához képest 0,9 százalékkal nőtt. A baromfiszektor végtermék kibocsájtása immár 26584 tonnával felülmúlta a sertéságazatét.

Az idei év első négy hónapjában az étkezési tojás termelői átlagára 19 Ft volt, 6,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Áprilisban, márciussal összevetve, immár fél éve egy fillért sem változott a tojás ára, ennek tudható be, hogy az elmúlt évi 19 Ft adásvételi áron stagnált.

Forrás: 
KSH

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borissza portugálok, olaszok és franciák

A borfogyasztás még a hagyományos bortermelő országokban is hanyatlóban van, az egy főre jutó fogyasztás folyamatosan csökken. Régen a bor Európa legtöbb országában a mindennapi élet része volt. Aki nem tudta megtermelni, az kereskedőkön keresztül jutott hozzá, így az idők folyamán a szőlő- és bortermelés virágzó gazdasági ágazattá vált. De az idők változnak.

500 kilós napszámosok a pusztában

Nem mindennapi napszámosokat alkalmaz a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága annak érdekében, hogy a holtágak és vízfolyások, a tavasszal vízzel megtelő szikes tavak ismét gazdag élővilágnak adjanak otthont, ahogyan évszázadokkal ezelőtt.

Ha oroszokkal üzletelne, most megteheti

Február 10–14. között rendezik Oroszország legnagyobb élelmiszeripari kiállítását, akit érdekel az orosz piac, annak érdemes ott lennie. Az Agrármarketing Centrum segít a szervezésben, 2020-ban is megépíti a nemzeti standot, amelyen öt-hat kiállítónak tud helyet biztosítani.

Sertéságazat - Ami a gazdáknak öröm, a feldolgozóknak nehézség

A sertéstenyésztők az utóbbi hónapokban jó áron tudják eladni az élősertést a felvásárlási árak február óta tapasztalható jelentős emelkedésének köszönhetően, a húsipari szereplők azonban nehezített pályán mozognak. Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét kérdeztük a piaci helyzetről és az árakról.

Az agrárminiszter több ország vezetőjével tárgyalt, mely összesen 1,5 milliárdos piacot fedett le

Nagy István hivatalában fogadta a Török Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, India vízügyi miniszterét, valamint az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetét. A keleti országok vezetőivel folytatott kétoldalú tárgyalások során érintették a kereskedelmi lehetőségek bővítését és az öntözés potenciális együttműködési területeit, valamint azok fejlesztésének lehetséges irányait.

Selyemtyúkot gyerekek mellé is!

Az ősz beköszöntével több és több kisállatbörzére járhatunk, ahol az idei szaporulatot kínálják eladásra jelentős számban a tenyésztők. Ilyenkor vágnak bele sokan a díszbaromfi-tartásba. A kezdőknek ajánlott fajták közül az egyik legkülönlegesebb megjelenésű a selyemtyúk, melyet Ázsiában már évezredek óta tenyésztenek.

A hobbi virágvetőmagokat vizsgált a Nébih

Számos hibát feltárt a Nébih tavaszi hobbi virágvetőmag ellenőrzés-sorozata. Az 50 megvizsgált vetőmagtétel közül 11-gyel volt probléma, többek között 6 tétel csírázóképességével, egynek pedig a tisztaságával voltak gondok. A nem megfelelő csírázóképesség miatt két kis- és középvállalkozással szemben figyelmeztetést, míg két áruházlánc esetében minőségvédelmi bírságot szabott ki a hatóság.

A magyarok után a francia gazdák is az olcsó lengyel alma miatt panaszkodnak

Európa legnagyobb agrárgazdaságában sem tudják lassan felvenni a versenyt az almatermesztők Lengyelországgal, mely immár a világ második legnagyobb almatermesztő ország lett. Már csak Kína előzi meg, az Egyesült Államokat leszorította a harmadik helyre.

Még több marokkói paradicsom

Az Euroestacom (Icex-Eurostat) statisztikai szolgálat adatai szerint az elmúlt nyolc évet figyelembe véve Hollandia és Spanyolország is kevesebb paradicsomot értékesített az EU-n belül, ugyanakkor a marokkói import folyamatosan nőtt.

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben, egyre szítva azokat az aggodalmakat, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belső kereslet hatásait nyögő feldolgozóipar lassulása tovább fékezi a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését.