Back to top

Nyugdíjba vonul a borkritikus

A világ legbefolyásosabb borkritikusa, az amerikai Robert Parker hivatalosan is bejelentette, hogy búcsút int 41 éve alapított szaklapjának, a The Wine Advocate-nek, és nyugdíjba vonul.

Magasra tette a lécet a kritikus szemléletű, független borújságírás területén
Magasra tette a lécet a kritikus szemléletű, független borújságírás területén
A szakember 2012-ben adta át a lap főszerkesztését, azóta, egészen mostanáig szerkesztőként dolgozott ott tovább. Burgundiában és Kaliforniában már 2011 óta nem végez kóstolásokat, ezt a feladatot akkor Antonio Galloninak adta át, majd az ő távozása után, 2013-tól Neal Martin és Jeb Dunnuck folytatta ezt a munkát. 2015 elején bejelentette, hogy a Bordeaux-t primőrborok kóstolását és véleményezését is Neal Martin veszi át, ami akkoriban lapjának legfontosabb híre volt. Egy évvel később Parker a Bordeaux-i érlelt borok kóstolását is átadta kollégájának, és ő már csak szubjektív értékeléseket és nem hivatalos kóstolási jegyzeteket írt a The Hedonist’s Gazette hasábjain. Az idén pedig véglegesen leteszi a tollat az elmúlt évtizedek legbefolyásosabb borkritikusa.

A bejelentést Lisa Perrotti-Brown Master of Wine, a The Wine Advocate szerkesztője írta meg, aki úgy fogalmazott: vegyes érzelmekkel telve jelenti be Robert M. Parker Jr. visszavonulását. Mint írta: Bob megérdemli a pihést e hosszú szakmai életút után, amit végigjárt. Szakértelmével magasra tette a lécet a kritikus szemléletű, független borújságírás területén és a borminőség javulásához való hozzájárulása is elvitathatatlan.

Egyedülálló borismerete, kórtolási tapasztalata és szakértelme alapján írt egyenes és őszinte cikkeit a fogyasztók és a kereskedők is hiányolni fogják.

Parker maga ezt nyilatkozta: Eljött az ideje, hogy azonnali hatállyal letegyem a szerkesztői és az igazgatótanácsi munka felelősségét. Nyugdíjba vonulásommal egy nagyszerű csapatnak adom tovább a stafétabotot a The Wine Advocate-nél. Emelem poharam mindazokra, akik részesei voltak ennek a hosszú utazásnak, és remélem, hogy írásaink, beszámolóink továbbra is lelkesítik az olvasókat a borok felfedezésére.

Forrás: 
thedrinksbusiness.com/magyarmezőgazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borissza portugálok, olaszok és franciák

A borfogyasztás még a hagyományos bortermelő országokban is hanyatlóban van, az egy főre jutó fogyasztás folyamatosan csökken. Régen a bor Európa legtöbb országában a mindennapi élet része volt. Aki nem tudta megtermelni, az kereskedőkön keresztül jutott hozzá, így az idők folyamán a szőlő- és bortermelés virágzó gazdasági ágazattá vált. De az idők változnak.

Bor és turizmus: sikerre ítélve

„Bor és turizmus – a nyerő páros” címmel rendezett konferenciát Magyarország beregszászi konzulátusa, azzal a céllal, hogy a jó gyakorlat és pozitív példák bemutatásával ötleteket adjon az érintett szakmák itteni képviselőinek.

A szőlő és a bor szerelme

Sok borászatot jellemeznek családi üzemként, ahol a família több tagja is dolgozik a szőlőművelésben, borkészítésben, értékesítésben, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet pedig mintapéldája ennek, hiszen Gál Csaba, felesége, Dignisz Éva és két gyermekük együtt dolgoznak, és végeznek minden munkafolyamatot Szigetcsépen, a családi pincészetben.

Mi terem a szőlő alatt?

Ha mókásan akarnánk megválaszolni a kérdést, mit is találhatunk a szőlő alatt, mondhatnánk, hogy ott lehetnek a számunkra legfontosabbak: családunk, hűsölő háziállataink, autónk... Viccet félretéve, a szőlő közvetlen környezetéről, vagyis a tőkék alatti tér kihasználásáról szeretnék bővebben szólni.

Súlyos termelői veszteségek az Egyesült Államokban

Az amerikai gazdálkodóknak és agrárvállalkozásoknak egyre nagyobb exportveszteséggel kell szembenézniük, mivel folytatódik Donald Trump elnök, Kínával „vívott” kereskedelmi háborúja – figyelmeztet a Boston Consulting Group (BCG) egy friss elemzésében, amelyről a Bloomberg hírügynökség számolt be.

Rajtaütés a szüreten

Szervezett bűnözői bandát buktatott le a rendőrség, akik a gyanú szerint több mint 160 illegális szedőmunkást „közvetítettek ki” a francia szőlőbirtokokra, számol be az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol). A rendőrség 167 illegális vendégmunkást azonosított négy Lyon-környéki szőlőgazdaságban az Europol által koordinált bolgár-francia közös razzia keretében.

„Az Év Pincészete Magyarországon 2019-ben” Günzer Tamás Pincészete

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította „Az Év Pincészete Magyarországon” kitüntető címet. Ebben az évben a díjat Günzer Tamás Pincészete nyerte el.

Indul a Gasztrohegy új évada!

Vége a nyárnak, így Badacsonyban az egész évben nyitvatartó helyek máris új programokon törik a fejüket. A tavaly indult Gasztrohegy sorozat hihetetetlen életet hozott az őszi és téli hétvégékbe, megteltek a szálláshelyek, csoportok látogatták végig a tematikus hétvégéken a vendéglátóhelyeket – a jó idő miatt sok esetben gyalog vágtak neki a hegynek.

Az EU-USA vámháború áldozata lesz a mezőgazdaság?

A Kereskedelmi Világszervezet büntetővámok kivetését engedélyezte az Egyesült Államoknak azért, mert az Airbus tiltott állami támogatásban részesült. Ennek eredménye vámháború lehet az USA és az Unió között. Európai mezőgazdasági érdekvédők szólaltak fel az ügyben.

Szekszárdi bor Szekszárdi Palackban

Közös gondolkodás eredményeként született meg néhány éve a Szekszárd Palack, ami a minőség és az elkötelezettség fokmérője lett a borvidéken. Az ebbe töltött borokat és az elmúlt évek tapasztalatait szeretnék megosztani a szekszárdi borászok október 22-én, egy budapesti sétálókóstolón.