Back to top

Nyugdíjba vonul a borkritikus

A világ legbefolyásosabb borkritikusa, az amerikai Robert Parker hivatalosan is bejelentette, hogy búcsút int 41 éve alapított szaklapjának, a The Wine Advocate-nek, és nyugdíjba vonul.

Magasra tette a lécet a kritikus szemléletű, független borújságírás területén
Magasra tette a lécet a kritikus szemléletű, független borújságírás területén
A szakember 2012-ben adta át a lap főszerkesztését, azóta, egészen mostanáig szerkesztőként dolgozott ott tovább. Burgundiában és Kaliforniában már 2011 óta nem végez kóstolásokat, ezt a feladatot akkor Antonio Galloninak adta át, majd az ő távozása után, 2013-tól Neal Martin és Jeb Dunnuck folytatta ezt a munkát. 2015 elején bejelentette, hogy a Bordeaux-t primőrborok kóstolását és véleményezését is Neal Martin veszi át, ami akkoriban lapjának legfontosabb híre volt. Egy évvel később Parker a Bordeaux-i érlelt borok kóstolását is átadta kollégájának, és ő már csak szubjektív értékeléseket és nem hivatalos kóstolási jegyzeteket írt a The Hedonist’s Gazette hasábjain. Az idén pedig véglegesen leteszi a tollat az elmúlt évtizedek legbefolyásosabb borkritikusa.

A bejelentést Lisa Perrotti-Brown Master of Wine, a The Wine Advocate szerkesztője írta meg, aki úgy fogalmazott: vegyes érzelmekkel telve jelenti be Robert M. Parker Jr. visszavonulását. Mint írta: Bob megérdemli a pihést e hosszú szakmai életút után, amit végigjárt. Szakértelmével magasra tette a lécet a kritikus szemléletű, független borújságírás területén és a borminőség javulásához való hozzájárulása is elvitathatatlan.

Egyedülálló borismerete, kórtolási tapasztalata és szakértelme alapján írt egyenes és őszinte cikkeit a fogyasztók és a kereskedők is hiányolni fogják.

Parker maga ezt nyilatkozta: Eljött az ideje, hogy azonnali hatállyal letegyem a szerkesztői és az igazgatótanácsi munka felelősségét. Nyugdíjba vonulásommal egy nagyszerű csapatnak adom tovább a stafétabotot a The Wine Advocate-nél. Emelem poharam mindazokra, akik részesei voltak ennek a hosszú utazásnak, és remélem, hogy írásaink, beszámolóink továbbra is lelkesítik az olvasókat a borok felfedezésére.

Forrás: 
thedrinksbusiness.com/magyarmezőgazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egri borok a Magyar Nemzeti Galériában

Idén nyáron a Magyar Nemzeti Galéria és a Vasarely Múzeum Borszerda sorozatában, az egész estét betöltő programok, egyedi tárlatvezetések és koncertek mellett három alkalommal is egri borokat kóstolhatnak a vendégek.

A Bianca és Furmint bánta a zőldszüretet

A legnagyobb területen az elmúlt évek szőlőtelepítéseinek legnépszerűbb fajtáját, a biancát, valamint a néhány éve még a magyar borok világpiaci áttörésének kulcsaként számontartott furmintot szüretelték le érés előtt a szőlőtermelők.

Ijesztő méretű sarkvidéki tüzek szennyezik a légkört

A sarkvidéki erdőtüzek júniusban 50 megatonnányi széndioxidot bocsátottak ki, ez megfelel az iparilag fejlett Svédország által kibocsájtott egy éves mennyiségnek. Az adtok szerint ez több mint, amennyi 2010 és 2018 között keletkezett tüzek széndioxid kibocsátásának összessége.

Megválasztották a 2019-es év Egri Bortermelőjét

A megtisztelő címet egy hölgy érdemelte ki - nemzetközi sikerek hozták meg a hazai elismerést a Varga Pincészet egri birtokigazgatójának A régió legnagyobb borgasztronómiai rendezvénye, az Egri Bikavér Ünnep, ahol hagyományosan minden évben átadják az Év Egri Bortermelője kitüntető díjat.

Garamvári Vencel pezsgő élete

Garamvári Vencel ismert üzletembert, borászt és pezsgőkészítőt balatonlellei szőlőbirtokán látogattuk meg, hogy gratuláljunk neki a Magyar Bor Akadémia által neki ítélt életműdíjhoz.

Bock: élelmiszeriparba is fektet a borász

Élelmiszeripari jellegű beruházásokat hajt végre a villányi Bock Borászat Kft. amely 1,6 milliárd forintot költ erre 2020 végéig. Egyebek között prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala a cél. 

A balatoni bornak a nehéz időkben is van piaca, bár az ár rekord alacsony

Rekordmélységbe süllyedt a bor termelői ára az utóbbi hetekben. A Somogy megyében dolgozó borászok egy része attól tart, komolyan megérezi a piaci hatásokat, míg mások a direkt értékesítés hatékonyságában bíznak.

Feljelentést tettek

Feljelentést tett az Amerikai Egyesült Államok és több másik ország a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az Európai Unió növényvédő szer és egyéb, a gazdálkodók által hasznát „fontos eszköz” „veszélyalapú” megközelítésű engedélyezési rendszere ellen. Véleményük szerint ez világszerte veszélyezteti a gazdák megélhetését és az élelmiszer-termelést.

Eger nem képzelhető el bor nélkül nyáron

Ha július-augusztusban Eger felé vesszük az irányt egy hétvégére vagy akár egy hosszabb nyaralásra, akkor rengeteg látni- és felfedeznivaló vár ránk. A történelmi emlékek mellett ne hagyjuk ki az új lendületet kapó Szépasszony-völgyet sem, ahol az egymás mellett sorakozó pincékben a helyi borokat kóstolhatjuk.

Szárazságtűrő szőlőkkel a klímaváltozás ellen

Az Adelaide Egyetem borászai Ciprusról származó, szárazságtűrő szőlőfajtákat vizsgálnak. A cél az, hogy az egyre szárazodó ausztrál klímát is toleráló tőkéket találjanak.