0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Zivataros nyári idő

A múlt heti száraz, forró időjárásnak vasárnap a nap második felében heves zivatarok, néhol felhőszakadások, károkat is okozó jégesők vetettek véget. A folytatásban is többfelé öntözik záporok a talajt, és a héten a kánikula sem tér vissza. A már repedezésnek indult talajfelszínnek igen nagy szüksége volt a csapadékra, ahogy növényeinknek is a forróság enyhülésére.

Medárd az idén nem a kezdetét, hanem a végét jelentette egy hosszan tartó csapadékos időszaknak, és az ország nagy részén egészen tegnapig azóta nem esett számottevő mennyiség. A múlt héten csak elszórtan, főként a Tisza térségében voltak kisebb záporok, zivatarok. A hőmérséklet viszont gyorsan emelkedett, már a hét első felében is 29-32 fokos maximum értékek voltak jellemzőek, majd fokozódott a hőség, és csütörtöktől már országszerte 33-36 fokig melegedett a levegő. A legmelegebb órákban légköri aszály is kialakult, és a magas napállás mellett erős UV sugárzás is perzselte a növények leveleit.

A nagy melegben gyorsan száradt, és repedezett a talajok felszíne, a hétvégére a felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma országszerte 50% alá, igen sokfelé 40% alá esett.

A középső talajrétegek is veszítettek nedvességtartalmukból a héten, de itt még kielégítő, az 50 cm-nél mélyebb rétegekben kifejezetten jó a vízellátottság. Vasárnap délutántól hétfő reggelig nagy kiterjedésű zivatarrendszerekből meglehetősen egyenetlen területi eloszlásban, de majdnem mindenütt hullott valamennyi csapadék. Területi átlagban a legnagyobb mennyiség az ország északkeleti harmadán esett, de a Dunántúli középhegységben és az Alföld déli részén is voltak helyek, ahol meghaladta a 30 mm-t a lezúduló eső. Ebből adódóan a talajok felszíne hétfő reggelre többfelé sárossá vált, máshol kifejezetten száraz, repedezett maradt.  

Az őszi vetésű kalászos növények jellemzően az érés fenológiai fázisában vannak. A napraforgó és a kukorica fejlődése felgyorsult, ahogy a korábbi csapadékos időjárás után most az eddig hiányzó meleget is megkapták a növények. A burgonya és a gyümölcsök szintén intenzív növekedéssel reagáltak a meleg időre, ahogy sajnos a gyomnövények is.

Mi vár ránk a héten?

Az előttünk álló héten változékony időre van kilátás. Több lesz fölöttünk a gomolyfelhő, melyekből minden nap számítani lehet záporok, zivatarok kialakulására.

A csapadék záporos jellegéből adódóan a mennyiségében nagy területi különbségek várhatók, de átlagosan a heti csapadékösszeg 15 és 30 mm között valószínű.

A szél jellemzően csak zivatarfelhők környezetében erősödik meg, a növényvédelmi munkákhoz a hét nagy részén a reggeli, kora délelőtti órák lesznek ideálisak. A hőség egyelőre nem tér vissza, mérsékelten meleg időre van a héten kilátás 25 és 30 fok közötti maximumhőmérsékletekkel, ami a növények hőigényét kielégíti, de a napégés, perzselés veszélye nem ál fenn. A hőösszeg intenzív növekedése folytatódik, a hét végére a 10 fokos bázishőmérséklettel számított hőösszegben országszerte 100 foknap emelkedésre lehet számítani. A párolgás mértéke a felhősebb, mérsékelten meleg időben csökken a múlt hetihez képest, a talajok nedvességtartalma előreláthatóan a keleti országrészben fog nőni, a Dunántúl nagy részén inkább csökkenés valószínű. A páratartalom jellemzően 50% fölött alakul a legmelegebb órákban is. Az időjárási viszonyok kedvezőek lesznek a gombás fertőzések terjedéséhez.

Az időjárási adatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosítja

Forrás: OMSZ