Back to top

Elszálltak az árak a cseheknél is

Csehországban tovább drágultak a zöldségek és a gyümölcsök, és a mezőgazdasági termelők nem sok jót ígérnek a jövőre vonatkozóan. Egyes déligyümölcsök olcsóbbak a hagyományos termékeknél.

Az alapvető élelmiszerek ára tovább emelkedett májusban - vette áta prágai statisztikai hivatal adatait a Radio Praha. A fogyasztói árak 0,6 százalékkal voltak magasabban, mint májusban, főként az élelmiszerek, illetve azokon belül a zöldségek és a gyümölcsök drágulása miatt - írja a napi.hu.

A zöldségek ára például egy hónap alatt 6,2 százalékkal ment fel, számos fajtájuk történelmi csúcsra drágult.

A burgonya ára 11 százalékkal nőtt, ám a leggyorsabban a hagyma és a káposzta ára emelkedett.

A hagyma Csehországban hagyományosan a legolcsóbb élelmiszerek közé tartozik, ám most drágább, mint egyes egzotikus gyümölcsök. Egy kilóért átlagosan 38 koronát (472 forint) kell fizetni, miközben tavaly ilyenkor csak 13 koronába (161) került a hagyma kilója. A burgonya kilogrammonként 26 koronába kerül, míg 2018 májusában csak 14 korona volt az ára.

A háttérben az elmúlt hónapokban ismételt okok állnak: a forró és száraz tavalyi nyár, ami elapasztotta a termést, illetve a viszonylag alacsony tartalékok.

Szakértők szerint a cseh agrártermelők jelenleg csak a hazai zöldség-gyümölcs szükséglet harmadát tudják előállítani, amivel Csehország Luxemburg előtt az utolsó helyen áll az EU-ban.
Forrás: 
Napi.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

EU-brit kereskedelmi tárgyalások - az agrár- és élelmiszeripari szereplők közös nyilatkozata

Az EU és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatáról szóló negyedik tárgyalási forduló befejezése előtt a Copa & Cogeca, a Celcaa és a FoodDrinkEurope aggódik, hogy nem volt haladás az első három fordulóban, valamint amiatt az egyre növekvő kockázat miatt, hogy nem lesz megállapodás a jelenlegi átmeneti időszak végére, vagyis 2020. december 31-ig.

Dacoltak a koronával a spárgarajongók

Igaz, hogy az éttermi beszállítás nagyságrendje értékelhetetlenül alacsony volt az idén, hamar kiderült, hogy a spárga németországi rajongóit ez nem tántorítja el kedvenc zöldségüktől. Még mintegy három hét visszavan a spárgaszezonból, de nagyjából már leszűrhetők a következtetések.

Növekedhet az uniós baromfitenyésztés

Az uniós baromfitenyésztés növekedni fog, de a koronavírus és a madárinfluenza miatt kihívásokkal néz szembe.

Akár százhektárnyi üvegház is épülhet az új kertészeti támogatással

Mintegy hatvanmilliárd forintnyi beruházás valósulhat meg a jövőben a kertészetekben az Agrárminisztérium múlt héten bejelentett rendkívüli támogatási programjának köszönhetően; az előzetes felmérések szerint akár százhektárnyi új, korszerű üvegház épülhet az országban - írta a Magyar Nemzet pénteki számában.

FAO: májusban 17 havi mélyponton a világpiaci élelmiszerárak

Májusban már a negyedik egymást követő hónapban csökkentek a világpiaci élelmiszerárak, részben a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett keresletvisszaesés hatására.

Spárgakutatások Nyíregyházán

Világszerte megközelítőleg 1,1 milliárd fős a spárgafogyasztók tábora. Nyugat- és Dél-Európában komoly kereslet van a minőségi sípokra. A 2011 és 2017 között végzett kísérletünkben egyebek közt azt vizsgáltuk, hogyan befolyásolja a sípok beltartalmát a tápanyag-utánpótlás módja.

Finom és egészséges: gyümölcsszeletek, zöldségporok

Keresleti piac van az új szárított kényelmi termékekre, különösen a gyümölcsből készült, hozzáadott cukor, tartósítószer- és adalékanyag-mentes, nem liofilizált és nem sült, tehát zsírt nem tartalmazó élelmiszerek népszerűek. A kalábriai Biocal cég új, 4 százalékos víztartalmú gyümölcsszeletei és zöldségporai alacsony hőmérsékleten készülnek, ami garantálja, hogy nem veszítenek a kedvező összetevőikből.

Dinnyetermelők: a húsvét utáni fagyok ellenére van ok a bizakodásra

A húsvét utáni fagyok megtizedelték a görögdinnye ültetvényeket, de a gazdák újraültettek, és így már van ok a bizakodásra a dinnyetermést illetően – mondta Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke szerdán a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szamóca, a bogyósok királynője

A szamóca belföldi termőtermőterülete 2008 - 2015 között 500 hektárról 800 hektárra emelkedett, azonban az utóbbi években folyamatos, évenkénti kismértékű területcsökkenés tapasztalható. Ezekhez a folyamatokhoz jelentősen hozzájárul a munkaerő hiánya és az olcsó, importált termékek által kikényszerített árverseny is.

Más-e a paradicsom íze?

Vajon más-e az éretten leszedett, betakarítását követően a feldolgozá­si láncon végigmenő paradicsom íze, ha a hűtőben tárolják 7 °C-on és ha szobahőmérsékleten, 20 °C-on?