Back to top

Ételek (?) a laboratóriumból

Növényi alapú étrend, rovartenyésztés, laboratóriumban előállított hús és genetikailag módosított állatok egyaránt potenciális megoldások lehetnek. Melyik a legjobb?

A Tuft University kutatói szerint mindezek kombinációja:

laboratóriumban előállított, növényi anyagokon tenyésztett és maximális növekedésre, tápanyag- és ízszolgáltatásra genetikailag módosított rovarhús.

Az emlős-, madár- vagy más gerinces eredetű sejtekhez képest a rovarsejtek tenyésztéséhez kevesebb anyagra és alacsonyabb energiaintenzitású szabályzásra van szükség, mivel a rovarsejtek tenyésztése kevesebb glükózt igényel, és szélesebb hőmérséklet-, pH-, oxigén- és ozmolaritás-tartományban is minden különösebb gond nélkül megélnek. Sok rovarsejt szuszpenziós tenyészetben is szaporodik, ami költséghatékonyabb és nagy sűrűségű sejtgeneráció előállítását teszi lehetővé.

Ámde milyen lesz az íze?

A rövid válasz erre az, hogy még senki sem tudja.

Az óriási lehetőség ellenére, a tenyésztett rovarhús még fogyasztásra nem alkalmas. Kutatások zajlanak két fő folyamat kérdésében: a rovarsejtek izommá és zsírrá történő fejlődésének szabályozása, és ezek kombinálása valamilyen hús textúrájú 3D-tenyészetben. Az utóbbihoz a gerinctelenek külső vázában is jelenlévő, gombából származó rostból, a kitozánból készült szivacsok ígéretes lehetőségnek tűnnek.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság/www.eurekalert.org
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/25 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az orosz csirkelábak Kínába mennek

Elképesztő méretű lehet az elkövetkező években az oroszok kínai baromfiexportja, várhatóan eléri a 150 000 tonnát. A legnagyobb lehetőséget a csirkelábak, combok és szárnyak értékesítésében látják.

Az uniós élelmiszerek döntően növényvédőszer-mentesek

Megjelent az Európai Unió 2017-es éves jelentése a növényvédőszer-maradékokról. A vizsgálatok alapján a minták 95,9 százaléka növényvédőszer-mentesnek vagy a szabályozási határérték alatti tartalmúnak bizonyult.

Itt a grillszezon, a Nébih a debreceniket vizsgálata

A grillszezon kedvelt termékeit, debreceni húskészítményeket vizsgált a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Élelmiszerbiztonsági szempontból a 20 különböző termék mindegyike megfelelt, minőségi, illetve jelölési hibák miatt azonban 18 esetben kellett figyelmeztetni az előállítókat.

Laborhús után itt a labortej

A tejből származó fehérjékből készült termékek éves kereskedelme több millió dollárra rúg. Mi lenne, ha ezeket a termékeket tehenek nélkül is elő lehetne állítani?

A korai tavasz miatt lekésik a méhek a virágzást

A túl korai hóolvadás miatt korábban virágoznak egyes növények, a méhek azonban még nem ébrednek fel, hogy beporozzák őket. Így viszont csökken a virágok maghozama.

Univerzális orosz robottraktor

Az oroszok bemutatták az első hazai gyártású vezető nélküli robottraktorukat. Az univerzális vezérlőrendszer bármilyen kombájnba, vagy traktorba beépíthető.

Bock: élelmiszeriparba is fektet a borász

Élelmiszeripari jellegű beruházásokat hajt végre a villányi Bock Borászat Kft. amely 1,6 milliárd forintot költ erre 2020 végéig. Egyebek között prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala a cél. 

Egyre kelendőbbek a "fenntartható" termékek Németországban

Évről-évre népszerűbbek Németországban az egészséges és fenntartható gazdálkodásból származó élelmiszerek, az elmúlt öt évben 18-ról 31 százalékra nőtt a fogyasztók körében azok aránya, akik nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy egészséges és fenntartható életet folytassanak - jelentette a ZDF német közszolgálati televízió kedden.

Ellepték a Balaton partját a hatóság emberei

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezen a héten ismét átfogó ellenőrzést kezdett a tó környéki településeken.

Agrárkamara: tovább nőhet a sertéshús ára

Tovább nőhet a sertéshús és a belőle készülő készítmények ára az elkövetkező hónapokban, mivel a sertések felvásárlási ára szárnyal az afrikai sertéspestis miatt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.