0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ételek (?) a laboratóriumból

Növényi alapú étrend, rovartenyésztés, laboratóriumban előállított hús és genetikailag módosított állatok egyaránt potenciális megoldások lehetnek. Melyik a legjobb?

A Tuft University kutatói szerint mindezek kombinációja:

laboratóriumban előállított, növényi anyagokon tenyésztett és maximális növekedésre, tápanyag- és ízszolgáltatásra genetikailag módosított rovarhús.

Az emlős-, madár- vagy más gerinces eredetű sejtekhez képest a rovarsejtek tenyésztéséhez kevesebb anyagra és alacsonyabb energiaintenzitású szabályzásra van szükség, mivel a rovarsejtek tenyésztése kevesebb glükózt igényel, és szélesebb hőmérséklet-, pH-, oxigén- és ozmolaritás-tartományban is minden különösebb gond nélkül megélnek. Sok rovarsejt szuszpenziós tenyészetben is szaporodik, ami költséghatékonyabb és nagy sűrűségű sejtgeneráció előállítását teszi lehetővé.

Ámde milyen lesz az íze?

A rövid válasz erre az, hogy még senki sem tudja.

Az óriási lehetőség ellenére, a tenyésztett rovarhús még fogyasztásra nem alkalmas. Kutatások zajlanak két fő folyamat kérdésében: a rovarsejtek izommá és zsírrá történő fejlődésének szabályozása, és ezek kombinálása valamilyen hús textúrájú 3D-tenyészetben. Az utóbbihoz a gerinctelenek külső vázában is jelenlévő, gombából származó rostból, a kitozánból készült szivacsok ígéretes lehetőségnek tűnnek.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/www.eurekalert.org