Back to top

Leépülőben a szerbiai cukoripar

A titói Jugoszlávia Szerbiájában 15, a Vajdaság területén 11 cukorgyár működött. Most, néhány évvel a cukorgyárak magánosítása után ott tartunk, hogy a megmaradt hat cukorgyár közül még kettő leáll.

Miközben a vajdasági magyar gazdálkodók jelentős fejlesztésekbe fogtak, Szerbiában, azon belül a Vajdaságban leépül a cukoripar. A titói Jugoszlávia Szerbiájában 15, a Vajdaság területén 11 cukorgyár működött. Most, néhány évvel a cukorgyárak magánosítása után ott tartunk, hogy a megmaradt hat cukorgyár közül még kettő leáll.

A zentai gyár munkacsarnokait, a gépekkel és berendezésekkel együtt, június 25-én bocsájtják árverésre, de a zsablyai gyár tulajdonosa is jelezte, hogy idén már ott sem vesznek át répát, a feldolgozásnak vége.

Így négy cukorgyár marad: Bácskában Verbászon és Cservenkán, Bánátban Antalfalván (Kovačica), Szerémségben pedig Pecsincén (Pećinci) marad meg az üzem. A négy gyár közül három egy szerbiai, egy pedig egy görög vállalkozó tulajdonában van.

A cukorgyárak felszámolásának hátterében az áll, hogy az Európai Unió 2017 végén liberalizálta a cukorbehozatalt. Mivel az Újvilágban termesztett cukornádültetvényekről nyert cukor jóval olcsóbb, mint a répából nyert édesség, így a cukorrépára alapozott európai cukorgyártásnak befellegzett. Ez csapódik most le a Vajdaságban is.

Ennek a következménye, hogy idén fele akkora területen mint tavaly, mindössze 30 ezer hektáron termesztenek répát a vajdasági termelők.

Közben az üzletek polcain 100 dinárról (276 forint) 60–65-re (172 forint) esett a krisálycukor ára. Országos megközelítésben ez azt jelenti, hogy míg 2014-ben még 236 ezer tonna cukrot exportált Szerbia, addig 2018-ban 109 ezer tonnára esett a kivitele. Elemzők szerint könnyen megtörténhet, hogy hamarosan újabb cukorgyár kapujára kerül lakat.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/24 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért dobjuk ki azt az élelmiszert, amit emberi fogyasztásra termelünk?

Évente 1.3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a világon. Az elpazarolt élelmiszerek nemcsak több hulladékot jelentenek, hanem elpazarolt energiát és szükségtelen üvegházhatású gázkibocsátást is. Számos módszer van arra, amellyel a háztartások kis odafigyeléssel csökkenthetik a kidobott élelmiszer mennyiséget és ezzel pénzt is spórolhatnak.

Változások az állategészségügyi bizonyítványmintákban

Módosultak az állategészségügyi bizonyítványminták, és az egyes patás állatok és a friss hús Európai Unióba történő behozatalára engedéllyel rendelkező harmadik országok jegyzékei.

Tej Terméktanács: emelkedhet a tej és a tejtermékek ára

Nőhet a nyerstej és a feldolgozott tejtermékek ára a nyerstej csökkenő mennyisége, valamint az előállítási költségek, az infláció és a munkabérek emelkedése miatt - közölte a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSzSz) az MTI-vel csütörtökön.

Eltűnt a termés harmada - háromszorosára drágult a magyar sikergyümölcs

Befejeződik lassan a meggyszezon, aki akart, idén bőségesen tudott vásárolni a gyümölcsből befőttnek, lekvárnak is, és jó hír, hogy elvétve lehet még meggyet kapni. Idén drágulás volt és csökkent a termés, miközben a világ legnagyobb friss meggy exportőre Magyarország.

Itt a grillszezon, a Nébih a debreceniket vizsgálata

A grillszezon kedvelt termékeit, debreceni húskészítményeket vizsgált a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Élelmiszerbiztonsági szempontból a 20 különböző termék mindegyike megfelelt, minőségi, illetve jelölési hibák miatt azonban 18 esetben kellett figyelmeztetni az előállítókat.

Orosz "alma razzia" Fehéroroszországban

Az orosz állami élelmiszer-biztonsági hivatal munkatársai Fehéroroszországban ellenőrzik, hogy nem lengyel származású almát akarnak-e belorusz exportőrök átcsomagolva továbbszállítani az orosz boltokba.

Kismértékben csökken a világ ipariparadicsom-termelése

A Világ Ipari Paradicsom Tanácsa (WPTC) a globális termés-előrejelzését 300 000 tonnával csökkentette, mégpedig a kiültetés ideje alatt az évszakra nem jellemző – néhány jelentős termesztő országot érintő – hőmérséklet-csökkenés miatt.

Agrárkamara: tovább nőhet a sertéshús ára

Tovább nőhet a sertéshús és a belőle készülő készítmények ára az elkövetkező hónapokban, mivel a sertések felvásárlási ára szárnyal az afrikai sertéspestis miatt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

Mikor érett a görögdinnye?

A görögdinnye vásárlásakor mindig van az emberben egy kicsi bizonytalanság: vajon érett, jó ízű lesz? A megfelelő érettség és a kellemes íz a többi gyümölcs esetében is alapvető szempont, ez a kérdés valahogy mégis a görögdinnye esetében vált különösen fontossá. Cikkünkben összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni a vásárlás során.

Stabil a tej ára, de egyre nő az önköltség

A hazai nyerstej felvásárlási átlagár 2017 januárja óta, mintegy 29 hónapja a 91-101 Ft/kg-os sávban mozog. Az ár stabilitása ugyan üdvözlendő, azonban a nyerstej ár az infláció, az input költségek stb. változása miatt egyre kevésbé tudja fedezni az emelkedő önköltségeket. Ez az ár 4-5 éve kiváló árnak minősült volna.