0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szabadföldi zöldségkultúrák károsítói

Sajnos, az idei nyarunk időjárása is rendkívül szeszélyesnek ígérkezik, ami megviseli és legyengíti a növényeket, lehetővé téve a kórokozók járványszerű terjedését. Ezért fokozottan figyeljünk a növényvédelemre. A teljesség igénye nélkül, a főbb szabadföldi kultúrákra legnagyobb veszélyt jelentő károsítókra hívjuk fel a figyelmet.

A konzervuborka legveszedelmesebb betegsége az uborkaperonoszpóra. A kórokozó hőmérsékleti igénye alacsony, 15-20 oC. Ha ilyen hőmérsékleti érték mellett 5 órán keresztül nedves a levélfelület, nagy valószínűséggel megtörténik a fertőzés. Lehetőleg ellenálló fajtát termesszünk. A megkezdett védekezéseket még július-augusztusban is folytassuk.

Rendszeresen előforduló betegség az uborkalisztharmat is. Érdemes ellenálló fajtát termeszteni. Ha nem ilyen magot vettünk, akkor a növény 10 lombleveles korától rendszeresen védekezni kell.

A soktápnövényű (polifág) állati kártevők közül szinte kivétel nélkül minden növényünkön károsít valamelyik levéltetűfaj.

Szívogatásukkal a növényeket legyengítik, a mézharmaton megtelepedett korompenész gusztustalanná teszi a terméseket, de a legnagyobb kártételt a vírusterjesztéssel okozzák.

Ezért ne várjuk meg, amíg felszaporodnak, hanem már kis egyedszámnál védekezzünk! Növényvizsgálattal és vizes sárga tálcsapdákkal nyomon követhetjük a betelepedésüket.

A dohánytripsz is számos növényen szívogat, de zöldségnövényeink közül a vöröshagymán, káposztán és az uborkán okozza a legnagyobb kártételt. Jelenlétét ezüstfehér, tűszúrásnyi foltok jelzik, amelyek később összeolvadnak, a levelek sárgulnak, elszáradnak. A termés mennyiségileg is, minőségileg is kárt szenved. Világoskék vizes tálcsapdákkal figyelhetjük meg a betelepedésüket.

A közönséges takácsatka szintén soktápnövényű kártevő. A levelek fonákán szívogat, szövedék védelmében. A károsított levelek elsárgulnak, elbarnulnak, elszáradnak. Száraz, meleg időben számíthatunk a felszaporodására. Kézi nagyítóval megfigyelhetjük az állatokat, de mindig az alsó, idősebb leveleken keressük őket először.

A paradicsomvész (fitoftórafertőzés) veszélye a paradicsomot és a burgonyát egyaránt fenyegeti. (A Kerti Kalendárium 2018. augusztusi számában írtunk részletesen a betegségről.) A védekezéseket tehát megelőzésképpen kell végezni, legalább július elejéig, de hűvös, csapadékos időjárás esetén akár július végéig is. A fertőzés következtében ugyanis szinte egyik napról a másikra leszáradhat a lomb.

A burgonyabogár első nemzedékének lárvái májustól folyamatosan károsítanak. Ugyanakkor július közepétől várhatóan már megjelennek a nyári nemzedék lárvái is.

Június végén, július elején még védekezzünk a fiatal bogarak ellen, július második felétől pedig a második nemzedék lárvái, majd imágói ellen.

Természetesen a helyes időpontot növényvizsgálattal határozhatjuk meg. Annak érdekében, hogy minél kevésbé szennyezzük környezetünket, kis területen érdemes kézzel összeszedni a tojáscsomókat, fiatal lárvákat. Kémiai védelmet alkalmazva tartsuk szem előtt, hogy csak a fiatal lárvák és bogarak érzékenyek a növényvédő szerekre, arról nem is beszélve, hogy minél előbb pusztítjuk el őket, annál kevesebb kárt okoznak. Az ellenük használt hatóanyagokat időnként váltogassuk, hogy elkerüljük a rezisztencia kialakulását.

Paprikán nyár közepétől, meleg, csapadékos időjárás esetén a baktériumos levélfoltosság fertőzésére kell számítanunk. A kórokozó a levélen egyre növekvő, barna szegélyű foltokat, majd levélsárgulást és -hullást okoz. A termésen varas jellegű foltok láthatók. A fertőzött bogyókat szedjük össze és semmisítsük meg. Csapadékos időjárás esetén a védekezést megelőzésképpen azonnal kezdjük meg.

A baktériumos bogyórothadás számára szintén kedvező a meleg, csapadékos idő. A fertőzött bogyók belső, húsos része és magháza elrothad, de a bogyó héja ép marad. A betegség ellen kémiai védelemre nincs lehetőségünk, de a fertőzött bogyók összegyűjtésével és megsemmisítésével elkerülhetjük, hogy a lehullott termésről a baktériumnyálka felfröccsenjen az egészségesekre. A fertőzött területre 3 évig ne ültessünk paprikát!

Az alternáriás magházrothadás a paradicsom alakú paprika jellegzetes betegsége. A kórokozó a magvakon sötétszürke, vattaszerű bevonatot képez. A magok elbarnulnak, a bogyó húsa belülről kifelé rothad. A még egészségesnek látszó rész is keserű, ehetetlen. A betegség kialakulását elkerülhetjük, ha virágzás után rendszeresen permetezünk.

Forrás: Kerti Kalendárium