Back to top

Tejipar: látványos minőségjavulás

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legutóbbi agrárpiaci jelentése szerint az áprilisban felvásárolt nyerstejnek szinte teljes egésze, 99,7 százaléka extra minőségű volt, amire régóta nem volt példa.

Az osztályon kívüli (OK) alapanyag mennyisége a 2018. IV. havi 1621 tonnával és az idei márciusi 692 tonnával szemben mindössze 308 tonna volt. Ekkor az extra tejért 99,20 Ft-ot, az OK tejéért pedig 83,20 Ft fizettek a tejfeldolgozók, a tavalyi 93,40 Ft, illetve 80,70 Ft-tal szemben. Márciushoz viszonyítva áprilisban az OK tej ára 1,70 Ft-tal, az extra tejé pedig 5,80 Ft-tal csökkent.

Áprilisban a tejkivitel (tagállami kiszállítás és export) a márciusihoz viszonyítva drasztikusan, 2809 tonnával 9731 tonnára visszaesett. Az exportár rendkívül alacsony, mindössze 88,30 Ft volt, az elmúlt évi 82,40, valamint az előző hónapi 94,90 Ft-tal szemben. A tetemes árcsökkenés miatt a kiszállított nyerstej átlagára 10,80 Ft-tal alulmúlta a belpiacit.

Az AKI közlése szerint az Európa Unióban 2019 áprilisában a nyerstej kilónkénti átlagára 110 Ft-nak megfelelő euró volt, emiatt 1 Ft-tal elmaradt az egy hónappal korábban regisztrált vételártól, de a tavalyihoz képest így is 8 Ft-tal drágult.

A hazai ár 99 Ft-ra gyengült. A IV. hónapban a közösségi átlagár csupán 1 Ft-tal haladta meg a hazait. Egy éve ilyenkor az árdifferencia 9 Ft volt, amikor is hazánkban a tejüzemek 93 Ft-ot fizettek a nyerstejért.

Áprilisban az Európai Unióban a legmagasabb tejárakat a déli országokban jegyezték, forintra átszámolva Cipruson 185, Máltán 146, Olaszországban 125, Görögországban pedig 123 forintot fizettek az átvett tejért kilónként. A legkevesebbet Bulgáriában adtak érte, ott 96 forintot ért egy kiló nyerstej. De csupán egy forinttal kaptak többet a román, a lett és litván gazdák (97 Ft/kg), és sajnos Magyarországon sem sokkal volt magasabb a felvásárlási ár (99 Ft/kg. A negyedik hónapban a tagországok közti árkülönbség 1,9-szeres, egységnyi tejre számolva 89 Ft volt.

Forrás: 
AKI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Eltűnt a termés harmada - háromszorosára drágult a magyar sikergyümölcs

Befejeződik lassan a meggyszezon, aki akart, idén bőségesen tudott vásárolni a gyümölcsből befőttnek, lekvárnak is, és jó hír, hogy elvétve lehet még meggyet kapni. Idén drágulás volt és csökkent a termés, miközben a világ legnagyobb friss meggy exportőre Magyarország.

Laborhús után itt a labortej

A tejből származó fehérjékből készült termékek éves kereskedelme több millió dollárra rúg. Mi lenne, ha ezeket a termékeket tehenek nélkül is elő lehetne állítani?

Az ország legszebb birtokait kerestük

Lezárult a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 címért versengő gazdaságok bejárása és zsűrizése; a birtoklátogatásokon – ahogy az már megszokott – a Magyar Mezőgazdaság Kft. munkatársai is részt vettek.

Orosz "alma razzia" Fehéroroszországban

Az orosz állami élelmiszer-biztonsági hivatal munkatársai Fehéroroszországban ellenőrzik, hogy nem lengyel származású almát akarnak-e belorusz exportőrök átcsomagolva továbbszállítani az orosz boltokba.

Kismértékben csökken a világ ipariparadicsom-termelése

A Világ Ipari Paradicsom Tanácsa (WPTC) a globális termés-előrejelzését 300 000 tonnával csökkentette, mégpedig a kiültetés ideje alatt az évszakra nem jellemző – néhány jelentős termesztő országot érintő – hőmérséklet-csökkenés miatt.

Agrárkamara: tovább nőhet a sertéshús ára

Tovább nőhet a sertéshús és a belőle készülő készítmények ára az elkövetkező hónapokban, mivel a sertések felvásárlási ára szárnyal az afrikai sertéspestis miatt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

Az Egyesült Királyságban is felbukkant az ASP

Az erősen fertőző, és a disznókra nézve halálos afrikai sertéspestis vírussal fertőzött húst foglaltak le Észak-Írországban. Ez az első eset, hogy a betegség az Egyesült Királyság területén is felbukkant.

A kocák szeretik az állandóságot

Egy új vizsgálat kiderítette, hogy a különböző elletőrendszerekben tartott és többször fialtatott kocáknál a rendszerek cserélgetése miként hat a malacok mortalitására. A kezdeti eredmények szerint, azok a kocák teljesítettek jobban és azoknál volt alacsonyabb a malacok elhullása, amelyeket ugyanabba az elletőrendszerbe vittek vissza.

D-vitaminban gazdagok a szoláriumozó tyúkok tojásai

A Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) táplálkozási szakértőkből és agrárkutatókból álló egyik csoportja új módszert fedezett fel a tojások D-vitamintartalmának növelésére: a tyúkokat UV-fénnyel kell kezelni.

Egy „no-deal” Brexit hatása

A National Union of Farmers (NUF) vezetője arra figyelmeztet, hogy egy „no-deal” (megegyezés nélküli) Brexit teljes katasztrófa lenne az Egyesült Királyság mezőgazdaságára nézve, mivel az a bárányok tömeges levágását eredményezné, és rengeteg brit mezőgazdasági munkásnak kellene beszüntetnie tevékenységét.