Back to top

Tejipar: látványos minőségjavulás

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legutóbbi agrárpiaci jelentése szerint az áprilisban felvásárolt nyerstejnek szinte teljes egésze, 99,7 százaléka extra minőségű volt, amire régóta nem volt példa.

Az osztályon kívüli (OK) alapanyag mennyisége a 2018. IV. havi 1621 tonnával és az idei márciusi 692 tonnával szemben mindössze 308 tonna volt. Ekkor az extra tejért 99,20 Ft-ot, az OK tejéért pedig 83,20 Ft fizettek a tejfeldolgozók, a tavalyi 93,40 Ft, illetve 80,70 Ft-tal szemben. Márciushoz viszonyítva áprilisban az OK tej ára 1,70 Ft-tal, az extra tejé pedig 5,80 Ft-tal csökkent.

Áprilisban a tejkivitel (tagállami kiszállítás és export) a márciusihoz viszonyítva drasztikusan, 2809 tonnával 9731 tonnára visszaesett. Az exportár rendkívül alacsony, mindössze 88,30 Ft volt, az elmúlt évi 82,40, valamint az előző hónapi 94,90 Ft-tal szemben. A tetemes árcsökkenés miatt a kiszállított nyerstej átlagára 10,80 Ft-tal alulmúlta a belpiacit.

Az AKI közlése szerint az Európa Unióban 2019 áprilisában a nyerstej kilónkénti átlagára 110 Ft-nak megfelelő euró volt, emiatt 1 Ft-tal elmaradt az egy hónappal korábban regisztrált vételártól, de a tavalyihoz képest így is 8 Ft-tal drágult.

A hazai ár 99 Ft-ra gyengült. A IV. hónapban a közösségi átlagár csupán 1 Ft-tal haladta meg a hazait. Egy éve ilyenkor az árdifferencia 9 Ft volt, amikor is hazánkban a tejüzemek 93 Ft-ot fizettek a nyerstejért.

Áprilisban az Európai Unióban a legmagasabb tejárakat a déli országokban jegyezték, forintra átszámolva Cipruson 185, Máltán 146, Olaszországban 125, Görögországban pedig 123 forintot fizettek az átvett tejért kilónként. A legkevesebbet Bulgáriában adtak érte, ott 96 forintot ért egy kiló nyerstej. De csupán egy forinttal kaptak többet a román, a lett és litván gazdák (97 Ft/kg), és sajnos Magyarországon sem sokkal volt magasabb a felvásárlási ár (99 Ft/kg. A negyedik hónapban a tagországok közti árkülönbség 1,9-szeres, egységnyi tejre számolva 89 Ft volt.

Forrás: 
AKI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borissza portugálok, olaszok és franciák

A borfogyasztás még a hagyományos bortermelő országokban is hanyatlóban van, az egy főre jutó fogyasztás folyamatosan csökken. Régen a bor Európa legtöbb országában a mindennapi élet része volt. Aki nem tudta megtermelni, az kereskedőkön keresztül jutott hozzá, így az idők folyamán a szőlő- és bortermelés virágzó gazdasági ágazattá vált. De az idők változnak.

500 kilós napszámosok a pusztában

Nem mindennapi napszámosokat alkalmaz a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága annak érdekében, hogy a holtágak és vízfolyások, a tavasszal vízzel megtelő szikes tavak ismét gazdag élővilágnak adjanak otthont, ahogyan évszázadokkal ezelőtt.

Ha oroszokkal üzletelne, most megteheti

Február 10–14. között rendezik Oroszország legnagyobb élelmiszeripari kiállítását, akit érdekel az orosz piac, annak érdemes ott lennie. Az Agrármarketing Centrum segít a szervezésben, 2020-ban is megépíti a nemzeti standot, amelyen öt-hat kiállítónak tud helyet biztosítani.

Sertéságazat - Ami a gazdáknak öröm, a feldolgozóknak nehézség

A sertéstenyésztők az utóbbi hónapokban jó áron tudják eladni az élősertést a felvásárlási árak február óta tapasztalható jelentős emelkedésének köszönhetően, a húsipari szereplők azonban nehezített pályán mozognak. Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét kérdeztük a piaci helyzetről és az árakról.

Az agrárminiszter több ország vezetőjével tárgyalt, mely összesen 1,5 milliárdos piacot fedett le

Nagy István hivatalában fogadta a Török Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, India vízügyi miniszterét, valamint az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetét. A keleti országok vezetőivel folytatott kétoldalú tárgyalások során érintették a kereskedelmi lehetőségek bővítését és az öntözés potenciális együttműködési területeit, valamint azok fejlesztésének lehetséges irányait.

Selyemtyúkot gyerekek mellé is!

Az ősz beköszöntével több és több kisállatbörzére járhatunk, ahol az idei szaporulatot kínálják eladásra jelentős számban a tenyésztők. Ilyenkor vágnak bele sokan a díszbaromfi-tartásba. A kezdőknek ajánlott fajták közül az egyik legkülönlegesebb megjelenésű a selyemtyúk, melyet Ázsiában már évezredek óta tenyésztenek.

A hobbi virágvetőmagokat vizsgált a Nébih

Számos hibát feltárt a Nébih tavaszi hobbi virágvetőmag ellenőrzés-sorozata. Az 50 megvizsgált vetőmagtétel közül 11-gyel volt probléma, többek között 6 tétel csírázóképességével, egynek pedig a tisztaságával voltak gondok. A nem megfelelő csírázóképesség miatt két kis- és középvállalkozással szemben figyelmeztetést, míg két áruházlánc esetében minőségvédelmi bírságot szabott ki a hatóság.

A magyarok után a francia gazdák is az olcsó lengyel alma miatt panaszkodnak

Európa legnagyobb agrárgazdaságában sem tudják lassan felvenni a versenyt az almatermesztők Lengyelországgal, mely immár a világ második legnagyobb almatermesztő ország lett. Már csak Kína előzi meg, az Egyesült Államokat leszorította a harmadik helyre.

Még több marokkói paradicsom

Az Euroestacom (Icex-Eurostat) statisztikai szolgálat adatai szerint az elmúlt nyolc évet figyelembe véve Hollandia és Spanyolország is kevesebb paradicsomot értékesített az EU-n belül, ugyanakkor a marokkói import folyamatosan nőtt.

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben, egyre szítva azokat az aggodalmakat, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belső kereslet hatásait nyögő feldolgozóipar lassulása tovább fékezi a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését.