Back to top

Az ősgabonák kovásza

Az utóbbi évtizedekben a hazai növénytermesztés is egysíkúbbá vált, a magas beltartalmi értékkel rendelkező tájfajta ősgabonák eltűntek a földekről.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) 2015 óta több uniós projekten keresztül vizsgálja a tájfajta ősgabonák – a tönke, az alakor – elterjesztésének lehetőségét. Ennek egyik lépcsőjeként még ez év februárjában összefogást kezdeményeztek gazdák, molnárok és pékek bevonásával.

Fotó: viniczai

Ennek következő lépése a szlovákiai Peszektergenyén szervezett, ősgabonákból készült péktermékek kóstolójával összekötött tanácskozás és szántóföldi terepbemutató volt.

Drexler Dóra: A magas beltartalmi értékekkel bíró ősgabonák eltűntek a termesztésből
Fotó: viniczai

„Szeretnénk ennek az összefogásnak, az őshonos gabonafélék megismertetésének kovásza lenni”

- fogalmazta meg céljukat Drexler Dóra, az ÖMKI ügyvezetője. Ezek a növények – a tönköly, a tönke, az alakor – még a klasszikus nemesítés előtti kultúrák részei voltak, jellemzően a gazdák szelektálása révén jöttek létre. Az ÖMKI a kisparcellás kísérleteket követően megkezdte ezek felszaporítását, ám hogy ne csak agrárörökségként tekintsünk rájuk, egyes tájfajták magjai már elérhetőek a termelők számára.

„A mezőgazdaság a legszebb munka”- hangsúlyozta a rendezvénynek helyet biztosító Palik László. A Biocentrum Biogazdaság ügyvezetője hozzátette, mindig a paraszt volt a legokosabb ember, aki nem csak a növényekhez, az állatokhoz értett, de ismerte a meteorológiát, készített bort, pálinkát, lekvárt, sajtot.

Palik László: A növénytermesztés egysíkúvá vált
Fotó: viniczai

A kutatók, gazdálkodók, molnárok és pékek részvételével zajló eseményen az ősgabona tájfajták állományának szemléje mellett szó volt a belőlük készült termékek beltartalmi, minőségi és feldolgozási sajátosságairól. Az előadók megosztották a felhasználással kapcsolatos tapasztalataikat és az ökológiai nemesítésben rejlő lehetőségeket.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állattitkok, emberkalandok

Szegeden egy szép, 45 hektáros tölgyerdő rejti Magyarország legnagyobb vadasparkját. A hely nevezetessége, hogy több kontinens ritka, jobbára veszélyeztetett állatfajait mutatja be természetes körülmények között. E fajok génmegőrzése, tenyésztése az intézmény fő feladata, de emellett fontos szerepet kap a természetvédelem, az oktatás, a kutatás és a szórakoztatás is.

Június 5-én indult az Agrárcenzus első szakasza

Tíz év után idén nyáron ismét teljes körű mezőgazdasági összeírást hajt végre a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Agrárcenzus 2020 elnevezéssel. A koronavírus világjárvány miatt a KSH a veszélyhelyzet kihirdetését követően átütemezte az összeírás lebonyolítását és találkozásmentes csatornákra vezeti át.

Spárgakutatások Nyíregyházán

Világszerte megközelítőleg 1,1 milliárd fős a spárgafogyasztók tábora. Nyugat- és Dél-Európában komoly kereslet van a minőségi sípokra. A 2011 és 2017 között végzett kísérletünkben egyebek közt azt vizsgáltuk, hogyan befolyásolja a sípok beltartalmát a tápanyag-utánpótlás módja.

KSH: áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az előző év azonos időszakához képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

KSH: pénteken kezdődik az Agrárcenzus, a mezőgazdaság teljes körű összeírása

Online kitöltési szakasszal kezdődik pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020 - közölte a KSH szerdán az MTI-vel.

Más-e a paradicsom íze?

Vajon más-e az éretten leszedett, betakarítását követően a feldolgozá­si láncon végigmenő paradicsom íze, ha a hűtőben tárolják 7 °C-on és ha szobahőmérsékleten, 20 °C-on?

Szavazzon az Európai Natura 2000 díj 2020. évi döntőseire!

Az Európai Bizottság büszkén jelenti be a Natura 2000 díj 27 döntősét, amelyeket a huszonhat uniós tagállam és az Egyesült Királyság a nevezési feltételeknek megfelelő 79 pályázata közül választottak ki.

Európa legnagyobb műtrágyaszóró tesztcsarnoka a Rauchnál

A jövőre 100 éves, az 1921-ben alapított Fabrik für landwirtschaftliche Maschinen Gebrüder Rauch, a röpítőtárcsás műtrágyaszórók egyik legnagyobb gyártója Európában. A Rauché az egyik legnagyobb méretű és kapacitású műtrágyaszóró-tesztelő csarnok a kontinensen, ahol gépek mellett a különböző műtrágyák kijuttatásának ideális beállításait is folyamatosan tesztelik.

Virtuális búzabemutató Debrecenben

Amikor tavaly ősszel elvetették a kísérleti parcellákat Látóképen, arra nem gondolhattak, hogy a szokásos bemutató ezen a tavaszon elmarad. A koronavírus-járvány miatt nem ajánlatos akkora tömeget összehívni, ahányan a Debreceni Egyetem MÉK Karán meg szoktak jelenni az őszi kalászosok mustráján. Pepó Péter egyetemi tanárral és intézetigazgatóval kettesben jártuk végig a kísérleti telepet.

Árutőzsde: emelkedő nyerstejárak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.