Back to top

A szélesebb közönség felé nyit az épülő agrártechnológiai központ Angliában

Szeptemberben az egyetemisták előtt nyitják meg, jövő évtől pedig már a nagyközönség is látogathatja a legújabb fejlesztéseket bemutató agrártechnológiai központot. A kormány által is támogatott projekt a tervek szerint fogyasztókra is hatással lesz.

Modern agrártechnológiai központ épül a nyugat-angliai Hartbury-ben, mintegy 2 millió fontból (nagyjából 721 millió forintnak megfelelő összegből) – olvasható a brit sajtóban. A cikkekből kiderül, a Hartpury Agri-Tech Center projekt célja a mezőgazdasági ágazat fejlődésének fokozása, illetve a leginnovatívabb gazdálkodási módszerek és eszközök megismertetése a szélesebb közönséggel – többek közt a település egyetemének tanulóival, illetve a térség gazdáival.

A tervek szerint a központ három épületet – egy agrártechnológiai, egy biológiai biztonsági, illetve egy állattenyésztési egységet – foglal majd magában; a létesítmény építéséhez az ország kormánya 1 millió fonttal járult hozzá. 

Ben Thompson, a projekt megbízott vezetője örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy az építési munkálatok jó úton haladnak, így hamarosan valósággá válhat mindaz, amit régóta terveztek. „Rendkívül izgalmas időszak ez mindenki számára, aki részt vesz ebben a nagyszabású munkában” – nyilatkozta.

A Hartpury Agri-Tech Center a Hartpury egyetem területén épül, s a tervek szerint már szeptemberben megnyitja kapuit, legalábbis a diákok számára. A nagyközönség, így a gazdálkodók széles köre számára a jövő évtől lesz látogatható a központ, amelyben olyan fejlesztések is megismerhetők lesznek, amik a marha-, a juh- vagy éppen a tejágazat jövőjét jelenthetik a későbbiekben. A létesítményben interaktív eszközökkel lesznek kipróbálhatók az egyes technológiák, megismerhetővé válnak a különböző állatbetegségek megelőzését célzó biztonsági intézkedések, a gyakorlati bemutatók helyszínén pedig az egyes módszerek részletes megfigyelésre is lehetőség lesz.

A projekt vezetője ennek kapcsán beszélt arról is, hogy tematikus rendezvényekkel készülnek majd a gazdák számára, és persze teret adnak a különböző mezőgazdasági ágazatok szereplői közti megbeszélésekre, illetve képzésükre is.

„Szeretnénk, ha az itt szerzett tapasztalatokat a gazdák vállalkozásuk jövedelmezőségének és fenntarthatóságának javítására fordítanák” – hangsúlyozta Ben Thompson. Hozzátette: arra ösztönzik majd a látogatókat, hogy osszák meg mindennapi tapasztalataikat a központ munkatársaival, így adva irányt a későbbi kutatásokhoz és fejlesztésekhez. A Hartpury Agri-Tech Centerben zajló munka a kutatási és oktatási célokon túl az állatállomány termelékenységének javítására, a fogyasztók számára elérhető magasabb minőségű termékek előállítására is törekszik majd.

Forrás: 
southwestfarmer.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Holland porták baromfija - A fríz tyúk

Miközben a tenyésztők el vannak foglalva az ismertebb fajták változatainak kitenyésztésével (szín, alak stb.), új fajták létrehozásával, addig szinte észre sem veszik a lényegében évszázadok óta változatlanul maradt és tenyésztett fajtákat. Ez utóbbiak közé tartozik a fríz tyúk is, amely nálunk szinte ismeretlen, de Hollandián kívül is kevés helyen foglalkoznak vele.

Miért nem megy be a ló a féltető alá? - A télen-nyáron ideális beálló

Sokszor hangzik el a lótulajdonosoktól a kérdés; ott van a beálló a karámban vagy a legelőn, miért nem megy be a lovuk ítéletidőben vagy nyári hőségben sem?

Károly herceg a földekre hívja a briteket

„Nem varázsütésre terem meg az ennivalónk” – fogalmazott a brit trónörökös, Károly herceg, és arra szólította fel honfitársait, hogy vegyenek részt a betakarítási munkákban, a külföldi idénymunkások elmaradása miatt ugyanis komoly veszélyben látja a termést.

Állattitkok, emberkalandok

Szegeden egy szép, 45 hektáros tölgyerdő rejti Magyarország legnagyobb vadasparkját. A hely nevezetessége, hogy több kontinens ritka, jobbára veszélyeztetett állatfajait mutatja be természetes körülmények között. E fajok génmegőrzése, tenyésztése az intézmény fő feladata, de emellett fontos szerepet kap a természetvédelem, az oktatás, a kutatás és a szórakoztatás is.

Galambok különös nyelőcsővel - A pomerániai begyes fajta

Valamennyi galambfajtánál előfordulnak hímek, melyek a begyüket – elsősorban turbékolás közben – megtöltik levegővel. Vélhetően ezekből az egyedekből tenyésztették ki a begyes galambokat, amelyek sajátossága, hogy a begyükbe levegőt képesek nyelni, terjedelmes begyet (golyvát) fújnak, s ezt huzamosabb ideig meg is tartják.

Szervál a háziasítás útján

A macskafélék szinte csak húst fogyasztanak. Más ragadozókkal, pl. a kutyafélékkel ellentétben növényi táplálékot szinte alig vesznek magukhoz. Talán ezzel is magyarázható, hogy igen sok fajuk csúcsragadozóként szerepel a táplálékpiramis tetején. Úgy a vadonban, mint a ház körül élő fajokat az ember már hosszú évezredek óta nemcsak csodálja – igyekszik környezetében is megtartani, tenyészteni.

EU-brit kereskedelmi tárgyalások - az agrár- és élelmiszeripari szereplők közös nyilatkozata

Az EU és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatáról szóló negyedik tárgyalási forduló befejezése előtt a Copa & Cogeca, a Celcaa és a FoodDrinkEurope aggódik, hogy nem volt haladás az első három fordulóban, valamint amiatt az egyre növekvő kockázat miatt, hogy nem lesz megállapodás a jelenlegi átmeneti időszak végére, vagyis 2020. december 31-ig.

Június 5-én indult az Agrárcenzus első szakasza

Tíz év után idén nyáron ismét teljes körű mezőgazdasági összeírást hajt végre a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Agrárcenzus 2020 elnevezéssel. A koronavírus világjárvány miatt a KSH a veszélyhelyzet kihirdetését követően átütemezte az összeírás lebonyolítását és találkozásmentes csatornákra vezeti át.

Alpesi legelők követei a Zemplénben

Épp’ mint a család régi autója… Semmi luxus, de mindenre használható, amire kell. Nem a legnagyobb teljesítményű, de biztosan hozza, amit elvárunk tőle. Nem csillog-villog, de a szemünknek mégis a legkedvesebb.

Bor, rend, katonásan

A szőlő- és borágazatban korán megkongatták a vészharangot. A koronavírus okozta korlátozások, a vendéglátó egységek bezárása, az idegenforgalom drasztikus visszaesése, a turizmus megállása mind-mind a borfogyasztás ellen hatott.