Back to top

A szélesebb közönség felé nyit az épülő agrártechnológiai központ Angliában

Szeptemberben az egyetemisták előtt nyitják meg, jövő évtől pedig már a nagyközönség is látogathatja a legújabb fejlesztéseket bemutató agrártechnológiai központot. A kormány által is támogatott projekt a tervek szerint fogyasztókra is hatással lesz.

Modern agrártechnológiai központ épül a nyugat-angliai Hartbury-ben, mintegy 2 millió fontból (nagyjából 721 millió forintnak megfelelő összegből) – olvasható a brit sajtóban. A cikkekből kiderül, a Hartpury Agri-Tech Center projekt célja a mezőgazdasági ágazat fejlődésének fokozása, illetve a leginnovatívabb gazdálkodási módszerek és eszközök megismertetése a szélesebb közönséggel – többek közt a település egyetemének tanulóival, illetve a térség gazdáival.

A tervek szerint a központ három épületet – egy agrártechnológiai, egy biológiai biztonsági, illetve egy állattenyésztési egységet – foglal majd magában; a létesítmény építéséhez az ország kormánya 1 millió fonttal járult hozzá. 

Ben Thompson, a projekt megbízott vezetője örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy az építési munkálatok jó úton haladnak, így hamarosan valósággá válhat mindaz, amit régóta terveztek. „Rendkívül izgalmas időszak ez mindenki számára, aki részt vesz ebben a nagyszabású munkában” – nyilatkozta.

A Hartpury Agri-Tech Center a Hartpury egyetem területén épül, s a tervek szerint már szeptemberben megnyitja kapuit, legalábbis a diákok számára. A nagyközönség, így a gazdálkodók széles köre számára a jövő évtől lesz látogatható a központ, amelyben olyan fejlesztések is megismerhetők lesznek, amik a marha-, a juh- vagy éppen a tejágazat jövőjét jelenthetik a későbbiekben. A létesítményben interaktív eszközökkel lesznek kipróbálhatók az egyes technológiák, megismerhetővé válnak a különböző állatbetegségek megelőzését célzó biztonsági intézkedések, a gyakorlati bemutatók helyszínén pedig az egyes módszerek részletes megfigyelésre is lehetőség lesz.

A projekt vezetője ennek kapcsán beszélt arról is, hogy tematikus rendezvényekkel készülnek majd a gazdák számára, és persze teret adnak a különböző mezőgazdasági ágazatok szereplői közti megbeszélésekre, illetve képzésükre is.

„Szeretnénk, ha az itt szerzett tapasztalatokat a gazdák vállalkozásuk jövedelmezőségének és fenntarthatóságának javítására fordítanák” – hangsúlyozta Ben Thompson. Hozzátette: arra ösztönzik majd a látogatókat, hogy osszák meg mindennapi tapasztalataikat a központ munkatársaival, így adva irányt a későbbi kutatásokhoz és fejlesztésekhez. A Hartpury Agri-Tech Centerben zajló munka a kutatási és oktatási célokon túl az állatállomány termelékenységének javítására, a fogyasztók számára elérhető magasabb minőségű termékek előállítására is törekszik majd.

Forrás: 
southwestfarmer.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változóban a svájci mezőgazdaság

A svájci Szövetségi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint az országban jelenleg 50 852 mezőgazdasági üzem 1,04 millió hektáron gazdálkodik. A legutóbbi felméréshez képest a gazdaságok száma 1,5 százalékkal csökkent.

A vegetáriánus étrendnél jobb a mértékletes húsfogyasztás

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.

Brexit és klímaváltozás: bajban a britek

Rövidtávon a Brexit, hosszútávon a klímaváltozás miatt kerülhet veszélybe Nagy-Britannia élelmiszerellátásának egy jelentős része – véli a brit parlament szakbizottsága, amely válaszlépéseket követel a kormánytól.

SPAR-Hungaricool: szokatlan ízkombinációk és újszerű termékötletek

A magyarországi kiskereskedelemben egyedülálló, új kezdeményezés során az áruházlánc az Agrármarketing Centrum szakmai támogatásával a legkiválóbb hazai élelmiszeripari innovációkat kereste az egész országból. A szeptember 28-i budapesti döntőn a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt termékekkel a vásárlók már jövőre találkozhatnak a hazai INTERSPAR áruházakban.

A házi sajtok díjazott otthona, a Bandi Tanya - Az Év Tanyája

Gyurákovics András a 2018-as Év Tanyája pályázat győztese 2007-ben költözött családjával a Szegedtől 23 kilométerre fekvő Mórahalomra. Részben a szegedi családi kötődés, részben a város turisztikai adottságai miatt esett a választás a várossá avatásának harmincadik évfordulóját ünneplő településre.

Méhek rendőrkutyák helyett?

A drogok felkutatásában a méhek is bevethetők, legalábbis egy méhész-rendőrnő szerint. Sonja Kessler az ötlet kidolgozásáért az Európai Rendőr Kongresszus különdíját is megkapta.

Húsmarhatartók figyelem: Hétvégén lejár a kérelmek beadásának határideje

Csupán négy napjuk maradt azoknak a termelőknek, akik tavaly minősített húshasznú tenyészbikát vásároltak ahhoz, hogy a jelentős kiadásukat támogatással mérsékelhessék. A pályázatokat ugyanis legkésőbb szeptember 20-ig be kell adniuk, előtte azonban még a tenyésztőszervezet igazolását is be kell szerezniük.

Egy év alatt több mint tíz százalékkal emelkedett a vágósertés ára

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019 júliusáig - az előző év hasonló időszakához képest - az élő állatok és az állati termékek termelői árszintje 4,8 százalékkal nőtt. A legjelentősebb áremelkedés a sertéspiacon következett be, míg a vágómarha árak lényegében stagnálnak, hol csökkennek, hol emelkednek egy kicsit.

ASP: ingyenes fertőtlenítőszer igényelhető

Az állattartók és a hatóság közös érdeke, hogy annak veszélyét, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) vírus megjelenjen a házi sertés állományokban, a lehető legalacsonyabb szinten tartsák. Ezért a Nébih az országos főállatorvos utasítására ingyenesen biztosít minden állattartó számára a sertésól és a sertéstartáshoz szükséges eszközök fertőtlenítésére szolgáló fertőtlenítőszert.

Négy milliárd forintból fejlődött a sütőipari cég

A magyar élelmiszergazdaság az idén az első hét hónapban 10 százalékkal növelte termelési értékét, meghaladva ezzel a 2000 milliárd forintot, vagyis kifejezetten versenyképes - jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn Zalaegerszegen.