Back to top

A szélesebb közönség felé nyit az épülő agrártechnológiai központ Angliában

Szeptemberben az egyetemisták előtt nyitják meg, jövő évtől pedig már a nagyközönség is látogathatja a legújabb fejlesztéseket bemutató agrártechnológiai központot. A kormány által is támogatott projekt a tervek szerint fogyasztókra is hatással lesz.

Modern agrártechnológiai központ épül a nyugat-angliai Hartbury-ben, mintegy 2 millió fontból (nagyjából 721 millió forintnak megfelelő összegből) – olvasható a brit sajtóban. A cikkekből kiderül, a Hartpury Agri-Tech Center projekt célja a mezőgazdasági ágazat fejlődésének fokozása, illetve a leginnovatívabb gazdálkodási módszerek és eszközök megismertetése a szélesebb közönséggel – többek közt a település egyetemének tanulóival, illetve a térség gazdáival.

A tervek szerint a központ három épületet – egy agrártechnológiai, egy biológiai biztonsági, illetve egy állattenyésztési egységet – foglal majd magában; a létesítmény építéséhez az ország kormánya 1 millió fonttal járult hozzá. 

Ben Thompson, a projekt megbízott vezetője örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy az építési munkálatok jó úton haladnak, így hamarosan valósággá válhat mindaz, amit régóta terveztek. „Rendkívül izgalmas időszak ez mindenki számára, aki részt vesz ebben a nagyszabású munkában” – nyilatkozta.

A Hartpury Agri-Tech Center a Hartpury egyetem területén épül, s a tervek szerint már szeptemberben megnyitja kapuit, legalábbis a diákok számára. A nagyközönség, így a gazdálkodók széles köre számára a jövő évtől lesz látogatható a központ, amelyben olyan fejlesztések is megismerhetők lesznek, amik a marha-, a juh- vagy éppen a tejágazat jövőjét jelenthetik a későbbiekben. A létesítményben interaktív eszközökkel lesznek kipróbálhatók az egyes technológiák, megismerhetővé válnak a különböző állatbetegségek megelőzését célzó biztonsági intézkedések, a gyakorlati bemutatók helyszínén pedig az egyes módszerek részletes megfigyelésre is lehetőség lesz.

A projekt vezetője ennek kapcsán beszélt arról is, hogy tematikus rendezvényekkel készülnek majd a gazdák számára, és persze teret adnak a különböző mezőgazdasági ágazatok szereplői közti megbeszélésekre, illetve képzésükre is.

„Szeretnénk, ha az itt szerzett tapasztalatokat a gazdák vállalkozásuk jövedelmezőségének és fenntarthatóságának javítására fordítanák” – hangsúlyozta Ben Thompson. Hozzátette: arra ösztönzik majd a látogatókat, hogy osszák meg mindennapi tapasztalataikat a központ munkatársaival, így adva irányt a későbbi kutatásokhoz és fejlesztésekhez. A Hartpury Agri-Tech Centerben zajló munka a kutatási és oktatási célokon túl az állatállomány termelékenységének javítására, a fogyasztók számára elérhető magasabb minőségű termékek előállítására is törekszik majd.

Forrás: 
southwestfarmer.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Budapesten rendezik az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát

Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb mezőgazdasági szakterülete a high-tech megoldásokra épülő „precíziós gazdálkodás”. Ezért is óriási siker, hogy a terület legfontosabb európai, tudományos eseményének legközelebb Magyarország ad otthont – olyan új témákkal mint a Big Data elemzése öntanuló szoftverekkel.

Ismét a Campus fesztiválon az erdei iskola

Régiből újat! Védd a természetet! Mi fán terem? Légy zöld! – csak néhány a NYÍRERDŐ Zrt. Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskolájának programjaiból, amikkel a debreceni Campus Fesztiválon várják a fiatalokat szerdától szombatig, délutánonként.

A korai tavasz miatt lekésik a méhek a virágzást

A túl korai hóolvadás miatt korábban virágoznak egyes növények, a méhek azonban még nem ébrednek fel, hogy beporozzák őket. Így viszont csökken a virágok maghozama.

Univerzális orosz robottraktor

Az oroszok bemutatták az első hazai gyártású vezető nélküli robottraktorukat. Az univerzális vezérlőrendszer bármilyen kombájnba, vagy traktorba beépíthető.

Bock: élelmiszeriparba is fektet a borász

Élelmiszeripari jellegű beruházásokat hajt végre a villányi Bock Borászat Kft. amely 1,6 milliárd forintot költ erre 2020 végéig. Egyebek között prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala a cél. 

Az ország legszebb birtokait kerestük

Lezárult a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 címért versengő gazdaságok bejárása és zsűrizése; a birtoklátogatásokon – ahogy az már megszokott – a Magyar Mezőgazdaság Kft. munkatársai is részt vettek.

Agrárkamara: tovább nőhet a sertéshús ára

Tovább nőhet a sertéshús és a belőle készülő készítmények ára az elkövetkező hónapokban, mivel a sertések felvásárlási ára szárnyal az afrikai sertéspestis miatt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

Az Egyesült Királyságban is felbukkant az ASP

Az erősen fertőző, és a disznókra nézve halálos afrikai sertéspestis vírussal fertőzött húst foglaltak le Észak-Írországban. Ez az első eset, hogy a betegség az Egyesült Királyság területén is felbukkant.

A kocák szeretik az állandóságot

Egy új vizsgálat kiderítette, hogy a különböző elletőrendszerekben tartott és többször fialtatott kocáknál a rendszerek cserélgetése miként hat a malacok mortalitására. A kezdeti eredmények szerint, azok a kocák teljesítettek jobban és azoknál volt alacsonyabb a malacok elhullása, amelyeket ugyanabba az elletőrendszerbe vittek vissza.

Egy „no-deal” Brexit hatása

A National Union of Farmers (NUF) vezetője arra figyelmeztet, hogy egy „no-deal” (megegyezés nélküli) Brexit teljes katasztrófa lenne az Egyesült Királyság mezőgazdaságára nézve, mivel az a bárányok tömeges levágását eredményezné, és rengeteg brit mezőgazdasági munkásnak kellene beszüntetnie tevékenységét.