Back to top

Csak a legújabbak

Nem szabad hagyni, hogy kenyérgabonánk és fontos exportcikkünk,az őszi búza termésmennyisége és vetésterülete csökkenjen, és nem szabad engedni, hogy a túlzó megszorítások miatt a magyar gazdálkodókat hátrány érje a világpiacon, hangsúlyozták az előadók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei Igazgatóságának Vasszilvágyon megrendezett, búzafajta-bemutatóval összekötött szakember-találkozóján.

Viski József: A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a vidékfejlesztésre fordítható források ne csökkenjenek
Viski József: A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a vidékfejlesztésre fordítható források ne csökkenjenek
Fotó: Pap Edina
Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős államtitkára a találkozón elmondta, hogy a magyar gabonaágazat versenyképessége szempontjából fontos a GMO-mentes, a helyi adottságoknak megfelelően kiválasztott fajták és az ellenőrzött, fémzárolt vetőmag, használata. Emellett fontos a logisztika, a közút- és a vasúthálózat fejlesztése is, amihez strukturális alapok nyújtanak forrást.

A magyar gazdák versenyképességét növelő öntözésfejlesztésre 50 milliárd forintos uniós forrás mellett az elkövetkező 10 évben összesen 170 milliárd forintos nemzeti támogatás áll rendelkezésre az öntözési ügynökség létrehozására, a leromlott öntözőrendszerek, állami főművek megújítására. A következő hétéves ciklus uniós költségvetésének elfogadása nagy valószínűséggel csúszik, ezért átmeneti év várható a közvetlen kifizetésekben is.

A magyar kormány célja, hogy a területhez és állatlétszámhoz kötött folyamatban lévő támogatások, így az AKG és az ökológia gazdálkodási támogatások kifizetése folytatólagos legyen.

A beruházási támogatások kétéves megvalósításai határideje is most jár le, az év végén válik nyilvánvalóvá, hogy mekkora összeg pályáztatható újra, így a Vidékfejlesztési Program keretébe jövőre újabb pályázati kiírásokra lehet számítani, bár ennek összege és célja még nem ismert. Indul a támogatott szaktanácsadás is, emelte ki Viski József.

A Közös Agrárpolitikával kapcsolatban a helyettes államtitkár kiemelte, hogy

hazánk egy olyan új KAP elfogadásában érdekelt, amelyen keresztül a magyar gazdák a lehető legegyszerűbben igényelhetik, és kaphatják meg az őket megillető támogatásokat.

Mint mondta, a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a vidékfejlesztésre fordítható források ne csökkenjenek, és a vissza nem térítendő támogatások túlsúlya továbbra is megmaradjon a Vidékfejlesztési Programon belül.

Győrffy Balázs: A helyes fajtaválasztáshoz őszi búza ajánlati fajtalistát ad ki a NAK
Győrffy Balázs: A helyes fajtaválasztáshoz őszi búza ajánlati fajtalistát ad ki a NAK
Fotó: Pap Edina
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a kukorica ajánlati fajtalista mintájára a Gabonatermesztők Országos Szövetségével és a Vetőmag Szövetséggel együttműködve az idén őszi búzára is kidolgozta ajánlati fajtalistáját, tájékoztatott előadásában Győrffy Balázs, a NAK elnöke. A tavaly ősszel indult posztregisztrációs kísérletben összesen 44 őszibúza-fajta szerepel, ami a hazai búzavetőmag-piac több mint 90 százalékát adja. A fajtakísérletek az ország különböző pontjain, összesen 10 településen zajlanak, így a termelőknek arra is lehetőségük nyílik, hogy saját termőhelyi adottságaikhoz legközelebb eső kísérleti helyek eredményei alapján válasszanak fajtát. Győrffy Balázs hangsúlyozta, hogy

helyes fajtaválasztással akár egy tonnával nagyobb termésmennyiség, és így 40-50 ezer forinttal nagyobb árbevételt érhető el hektáronként.

A vasszilvágyi bemutató résztvevői megismerkedhessenek a legújabb, világszínvonalú genetikákkal
A vasszilvágyi bemutató résztvevői megismerkedhessenek a legújabb, világszínvonalú genetikákkal
Fotó: Pap Edina
Az idei évben a Vasszilvágy határában beállított búzafajta-kísérletbe 21 őszi búza-fajtát vettek be, ebből 10 szerepel a NAK ajánlati fajtalistáján. Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Vas megyei elnöke hangsúlyozta, hogy

a kísérletbe kizárólag a legújabb, zömmel 2017-2018-ban elismert fajtákat vontak be.

A szakember hangsúlyozta, hogy ezzel a céljuk az, hogy a vasi termelők megismerkedhessenek a legújabb, világszínvonalú genetikákkal, és a bemutatón elhangzó termelési és fajtainformációk, illetve a látottak alapján a következő termelési idényben jó döntést tudjanak hozni.

A résztvevők fontos információkat hallhattak a világpiaci tendenciákról, az uniós törekvésekről, valamint az aszályban alkalmazható, illetve a tenyészidő meghosszabbító technológiai fogásokról.

Az eseményről részletesen a Magyar Mezőgazdaságban olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Akár egy nap alatt felpörgethetik fejlesztéseiket az agrár-startupok

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal 2019. szeptember 22-ig várja azoknak a startupoknak a jelentkezését, akik rapid tanácsadással egy nap alatt akár tucatnyi agrár-, üzletfejlesztési vagy befektetési szakember bevonásával állítanák növekedési pályára vállalkozásukat.

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?

A fejlesztések miatt drágulhat a vetőmag

A technológiai korszerűsítés kényszere, a munkaerőhiány ellensúlyozására mindinkább emelkedő bérek, és általában a versenyképesség fenntartása áll annak hátterében, hogy az elmúlt évekhez képest némileg magasabb áron cserélhetnek gazdát az őszi kalászos vetőmagok – mondta el lapunknak a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Véget ért a nyári kalászosok és a repce aratása

Az idei aratási idény véget ért, befejeződött az összes nyári aratású szántóföldi növény betakarítása. Az idei nyár első felét jellemző, viharokkal tűzdelt időjárás ellenére a gazdálkodóknak sikerült tartani az aratás átlagos ütemtervét.

Idén több búza és repce termett Zala megyében

Zala megyében búzából és repcéből is több termett idén, mint az elmúlt évben, a búza hektáronkénti átlaghozama egy tonnával haladja meg a tavalyi mennyiséget - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke szerdán az MTI-vel.

A finnek is jó gabonatermést várnak

A száraz időnek köszönhetően a finn gazdák is megkezdhették az aratást. A korábbi csapadékosabb időjárás miatt várhatóan a kora tavaszi vetésű gabonák, illetve a zöldség, gyümölcs és olajos magvak hozama kisebb lesz.

Két hétig készült az összetartozást szimbolizáló aratókoszorú

A magyar gazdatársadalom összefogását, egyszersmind a magyarság összetartozását is szimbolizálja az az aratókoszorú, amelyet a "Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem" program keretében adtak át a Szent István Bazilikában.

A gazdák már készülhetnek az őszi kalászosok vetésére

Az elmúlt évhez képest kissé magasabb, nettó 101 ezer forintos tájékoztató árat tett közzé a tagságtól kapott adatok feldolgozását követően a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szervezet előrejelzése szerint az előállítási költségek növekedése miatt idén enyhén emelkedhet az őszi kalászosok ára.

Hagyma információs bank létrehozásával is stabilizálnák az ágazatot a magyar hagymatermesztők

Még kis mennyiségben kapható áttelelő vöröshagyma, a tavaszi, korai vetésű betakarítása pedig augusztus második felében kezdődik, közepes hozamra számítanak a termelők.

Tanuljunk sajtot, joghurtot, túrót készíteni

Tejipari gyakorlati napokat szervez tagjai számára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a „Tanuljunk együtt!” programsorozat keretében a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetnél. Az érdeklődők az őszi félévben három különböző témakörben szerezhetnek új ismereteket.