0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csak a legújabbak

Nem szabad hagyni, hogy kenyérgabonánk és fontos exportcikkünk,az őszi búza termésmennyisége és vetésterülete csökkenjen, és nem szabad engedni, hogy a túlzó megszorítások miatt a magyar gazdálkodókat hátrány érje a világpiacon, hangsúlyozták az előadók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei Igazgatóságának Vasszilvágyon megrendezett, búzafajta-bemutatóval összekötött szakember-találkozóján.

Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős államtitkára a találkozón elmondta, hogy a magyar gabonaágazat versenyképessége szempontjából fontos a GMO-mentes, a helyi adottságoknak megfelelően kiválasztott fajták és az ellenőrzött, fémzárolt vetőmag, használata. Emellett fontos a logisztika, a közút- és a vasúthálózat fejlesztése is, amihez strukturális alapok nyújtanak forrást.

A magyar gazdák versenyképességét növelő öntözésfejlesztésre 50 milliárd forintos uniós forrás mellett az elkövetkező 10 évben összesen 170 milliárd forintos nemzeti támogatás áll rendelkezésre az öntözési ügynökség létrehozására, a leromlott öntözőrendszerek, állami főművek megújítására. A következő hétéves ciklus uniós költségvetésének elfogadása nagy valószínűséggel csúszik, ezért átmeneti év várható a közvetlen kifizetésekben is.

A magyar kormány célja, hogy a területhez és állatlétszámhoz kötött folyamatban lévő támogatások, így az AKG és az ökológia gazdálkodási támogatások kifizetése folytatólagos legyen.

A beruházási támogatások kétéves megvalósításai határideje is most jár le, az év végén válik nyilvánvalóvá, hogy mekkora összeg pályáztatható újra, így a Vidékfejlesztési Program keretébe jövőre újabb pályázati kiírásokra lehet számítani, bár ennek összege és célja még nem ismert. Indul a támogatott szaktanácsadás is, emelte ki Viski József.

A Közös Agrárpolitikával kapcsolatban a helyettes államtitkár kiemelte, hogy

hazánk egy olyan új KAP elfogadásában érdekelt, amelyen keresztül a magyar gazdák a lehető legegyszerűbben igényelhetik, és kaphatják meg az őket megillető támogatásokat.

Mint mondta, a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a vidékfejlesztésre fordítható források ne csökkenjenek, és a vissza nem térítendő támogatások túlsúlya továbbra is megmaradjon a Vidékfejlesztési Programon belül.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a kukorica ajánlati fajtalista mintájára a Gabonatermesztők Országos Szövetségével és a Vetőmag Szövetséggel együttműködve az idén őszi búzára is kidolgozta ajánlati fajtalistáját, tájékoztatott előadásában Győrffy Balázs, a NAK elnöke. A tavaly ősszel indult posztregisztrációs kísérletben összesen 44 őszibúza-fajta szerepel, ami a hazai búzavetőmag-piac több mint 90 százalékát adja. A fajtakísérletek az ország különböző pontjain, összesen 10 településen zajlanak, így a termelőknek arra is lehetőségük nyílik, hogy saját termőhelyi adottságaikhoz legközelebb eső kísérleti helyek eredményei alapján válasszanak fajtát. Győrffy Balázs hangsúlyozta, hogy

helyes fajtaválasztással akár egy tonnával nagyobb termésmennyiség, és így 40-50 ezer forinttal nagyobb árbevételt érhető el hektáronként.

Az idei évben a Vasszilvágy határában beállított búzafajta-kísérletbe 21 őszi búza-fajtát vettek be, ebből 10 szerepel a NAK ajánlati fajtalistáján. Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Vas megyei elnöke hangsúlyozta, hogy

a kísérletbe kizárólag a legújabb, zömmel 2017-2018-ban elismert fajtákat vontak be.

A szakember hangsúlyozta, hogy ezzel a céljuk az, hogy a vasi termelők megismerkedhessenek a legújabb, világszínvonalú genetikákkal, és a bemutatón elhangzó termelési és fajtainformációk, illetve a látottak alapján a következő termelési idényben jó döntést tudjanak hozni.

A résztvevők fontos információkat hallhattak a világpiaci tendenciákról, az uniós törekvésekről, valamint az aszályban alkalmazható, illetve a tenyészidő meghosszabbító technológiai fogásokról.

Az eseményről részletesen a Magyar Mezőgazdaságban olvashat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu