Back to top

Egy cirkusz nemet mondott az állatkínzásra

A német Roncalli cirkusz nemet mondott az állatkínzásra és egy nagy igent a technológiára. Élő állatok helyett hologramokkal szórakoztatnak.

1782 óta használnak élő állatokat a cirkuszok. Egyre több társulat igyekszik csökkenteni vagy helyettesíteni őket, különösen az egzotikus fajokat. Ez annak is köszönhető, hogy az állatvédő aktivisták egyre hangosabbak. Ellenzik, hogy szórakoztatásra használják az állatokat, kiszakítva őket természetes közegükből.

Folyamatosan túlhajtják őket a fellépések előtt és állandóan úton vannak velük. Arról nem is beszélve, hogy a képzésük során sokszor fizikai fenyítést alkalmaznak, beleértve az elektromos sokkolót is.
Az állatok magányosak, gyakran depressziót is tapasztalnak náluk, mivel egyes műsorszámokban csak egyetlen faj szerepel.
A német Roncalli cirkusz élen jár az állatkínzás elleni harcban, már a kilencvenes évektől kezdve fokozatosan megszüntette a vadon élő állatok használatát. Tavaly pedig elindította az állatok nélküli, hologram technológiára épülő, lélegzetelállító műsorát. A csúcsmodern, hologramos technológiával teljesen életszerű állatokat varázsolnak a nézők elé. A holografikus állatok hatalmasak, kitöltik a 32 méteres arénát, és a nézőtér minden ülőhelyéről jól láthatóak.

A csodás látvány létrehozásában a cirkusz együttműködött a Bluebox nevű céggel, akik tizenegy Optoma projektort használnak a kínzásmentes cirkusz életre keltéséhez. A porondon felvonultatnak az erőteljes oroszlántól kezdve a táncoló lovakig szinte minden állatot. Birger Wunderlich, a Bluebox képviselője elmondta:

„Hat éve használjuk az Optoma projektorokat, és azóta is folyamatos a pozitív visszajelzés mind az ár, mind pedig a megbízhatóság és teljesítmény terén.”
A nézők is nagyon szeretik a hologram-showt. Lenyűgözi őket a látvány, és értékelik, hogy nem történik állatkínzás szórakoztatás címén. Ez a produkció jól tükrözi, hogyan lehet megtölteni a régi formát korszerű tartalommal.

Optoma impresses audiences with a holographic circus experience

 

 

 

 

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kertek természetesen

A természetes kertek alkotói olyan megoldásokat igyekeznek tudatosan alkalmazni, amelyek a természetben is megtalálhatóak. A Kertbarát Magazin korábbi számában már kitértünk a Green City-szellemiségű kertek csapadékvíz-megőrző megoldásaira, illetve honos fajokon alapuló sokszínű növénytársulásaira; ezen a gondolatsoron tovább haladva most vizsgáljuk meg a természetesség jegyében a kert más elemeit is.

Vendée-i juhok a FarmerExpón

A FarmerExpo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár idén is tartogatott meglepetéseket az kiskérődzők iránt érdeklődő látogatók számára is. Immár hagyomány, hogy a juhtenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek erre a kiállításra, melyet az eseményen a díjkiosztón is érzékelhettünk.

A spanyolviaszt találták fel a német pártok a húsadóval, de még azt is rosszul

Érdekes véleménycikket írt a német agrarheute.com portál munkatársa a tervezett húsadóval kapcsolatban. Azt fejti ki, hogy Németországban civil kezdeményezésre már működik egy hasonló, ám valóban jól kitalált rendszer. Miért nem inkább amögé áll be a törvényhozás? – teszi fel a kérdést.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

ASP Bulgária: A termelők tüntettek, hogy ne kelljen leölniük állataikat

Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése elérte már Bulgáriát is, bár erről eddig keveset hallhattunk. Sajnos, a betegség itt a házisertés-állományt is érinti olyannyira, hogy az elmúlt hetekben mintegy 130 000 állatot kellett leölni a vírus megjelenése miatt az ország nagy, kereskedelmi gazdaságaiban.

Az atka a méhek vérét szívja?

Az utóbbi 50 évben az a nézet uralkodott, hogy a varroa a méhek vérével, a hemolimfával táplálkozik, mint ahogy a kullancs vérrel. A legújabb kutatások szerint ez az álláspont nem igaz. Sőt, mára már az is igazolódott, hogy a varroa kártételében a legnagyobb kárt a vírusok okozzák, amelyeket az atka hordoz és visz át a méhekbe, illetve terjeszt és visz át más méhcsaládokba.

Örkénytáborban ünnepeltek a polgárőr lovasok

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) és Táborfalva Nagyközség Önkormányzata az Agrárminisztérium, a Honvédelmi Sportszövetség, valamint a Készenléti Rendőrség támogatásával, példaértékű civil összefogásra alapozva rendezte meg a hajdani lovas katonai hagyományok tiszteletére a lovas őrszolgálatok éves ünnepét Örkénytáborban.

Hivatalos: Szerbiában megjelent az afrikai sertéspestis

Az afrikai sertéspestis (ASP) járvány hivatalosan is megjelent Szerbiában, Mladenovac környékén. Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter kedden elmondta, hogy megérkeztek a madridi laboreredmények, amelyek kimutatták az ASP-t.

Ne feledkezzünk meg kedvenceinkről az ünnepi tűzijáték alatt!

Az augusztus 20-i nemzeti ünnepet várhatóan az ország számos településén tűzijátékkal teszik emlékezetessé az ünneplők. A tűzijáték fénye és a hangos durranások megijesztik a kutyákat, ezért fontos, hogy nyugalmuk biztosításáról és ösztönös menekülésük megelőzéséről a gazdák időben gondoskodjanak.

A majortól a kolostorig: salföldi időutazás

Ősmagyar állatfajták várják a mezőgazdaság kedvelőit a Salföldi Majorban, a Balaton-felvidéken, ahol a megelőző korok állattartásába, a falusi életébe is bepillanthatunk. Akik kedvelik a túrát, azok az állati kalandok után a falu átellenes határában felkereshetik a festői környezetben megbúvó, 800 éves, pálos kolostor romjait is.