Back to top

Kutatók: a génszerkesztés nem GMO

A génszerkesztésről (CRISPRcas) tartanak konferenciát az európai agrároktatás- ás kutatás talán legnagyobb központjának számító Wageningen Egyetemen. A téma kapcsán számtalanszor felmerült az a vélemény, mely szerint a módszer nem tartozik a GMO-kategóriába, és az európai szabályozás szigora indokolatlan ezen a téren.

Komoly nemzetközi érdeklődés mellett, több mint négyszáz résztvevővel kezdődött meg a hollandiai Wageningen Egyetemen a génszerkesztési eljárások témájával és azok társadalmi fogadtatásával foglalkozó CRISPRcon 2019 konferencia. Az eseményen a Magyar Mezőgazdaság is részt vesz.

A konferencia fókuszában a CRISPRcas módszer, és annak szabályozása áll, amely új lehetőségeket jelent a növénynemesítésben, az állati- és humán gyógyászatban és számos más területen.

A clustered regularly interspaced short palindromic repeats, azaz „halmozottan előforduló, szabályos közökkel elválasztott palindromikus ismétlődések” kifejezésből rövidített CRISPR, illetve a génszerkesztésre használt módszer, a CRISPRcas ugyanakkor nagy viták kereszttüzében is áll.

Az eseményen megrendezett különböző kerekasztal-beszélgetésekben a felszólalók többsége bírálta az Európai Bíróság tavalyi döntését, amellyel a módszert genetikai módosításként értékelte. Mint ismert, 2018 júliusában az Európai Bíróság (European Court of Justice, ECJ) úgy döntött, hogy a mutagenezissel mint növénynemesítő módszerrel nyert élő szervezetek genetikailag módosított organizmusok, és elvileg a GMO-irányelv hatálya alá kell tartozniuk.

Az Európai Unió jó ideje szabályozza és korlátozza a GMO-alapú termékek használatát, de korábban jogi bizonytalanság állt fent azt illetően, vajon a növények génszerkesztése is a GMO csoportba tartozik-e.

A rendezvényen felszólaló biológusok és vetőmagtermesztők szerint a génszerkesztés nem genetikai módosítás, hiszen olyan mutációkat imitál, amelyek a természetben előfordulnak, illetve előfordulhatnak, és a korábbiaknál sokkal célzottabb, akkurátusabb és ilyenformán hatékonyabb és biztonságosabb nemesítést tesz lehetővé. Az eseményen ugyanakkor több zöld szervezet küldötte is helyet kapott, akik inkább bíráló véleményeket fogalmaztak meg.

A kiemelt eseményről hamarosan hosszabb tudósítást olvashatnak a Magyar Mezőgazdaságban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kutatók liberálisabb szabályozást sürgetnek a géntechnikában

Összesen 117 európai, köztük német kutatói szervezet fordult az újonnan megválasztott Európai Parlamenthez és Európai Bizottsághoz, és nyílt levélben kérték, hogy egyszerűsítsék a kultúrnövények nemesítésére használt módszereket annak érdekében, hogy Európában egy fenntartható mezőgazdaság alakulhasson ki.

Csak a francia fogyasztók harmadának ízlik a fürtös paradicsom

Egy fogyasztói felmérés szerint a francia vásárlók nem igazán elégedettek a nyáron kapható fürtös paradicsom és charentais sárgadinnye minőségével. Mindezt a következtetést az után vonták le, hogy közel 900 fogyasztóval kóstoltattak vakon diszkont áruházakban, szupermarketekben és zöldség-gyümölcs boltokban kínált terméseket.

Már a toxintartalmat is vizsgálják

A sok csapadék kedvezett a kórokozók fertőzésének az ipari paradicsom állományokban is. Arra azonban különösen vigyázni kell a termesztőknek, hogy a védekezés során betartsák az élelmezés-egészségügyi várakozási időket, és a termésben kimutatható szermaradék véletlenül se haladja meg a megengedett értéket. Az alternáriás betegség elleni megelőző védekezés pedig más szempontból is fontos lett.

Csutkában az egészség

A Grazi Műszaki Egyetem kutatói az élelmiszerekben található, az emberi bélrendszer egészséges működése szempontjából hasznos baktériumoknak az emberi egészségre gyakorolt hatását keresték.

Egymilliót nyert a vásárlással

Egymillió forint volt a fődíj a Spájzolj és nyerj! játékban, amelyet egy kecskeméti háziasszony vehetett át nemrégiben Budapesten. A Magyar Termék Nonprofit Kft. tavaszi promóciója ezzel lezárult, de máris elindult a nyereményjáték őszi fordulója.

A fejlesztések miatt drágulhat a vetőmag

A technológiai korszerűsítés kényszere, a munkaerőhiány ellensúlyozására mindinkább emelkedő bérek, és általában a versenyképesség fenntartása áll annak hátterében, hogy az elmúlt évekhez képest némileg magasabb áron cserélhetnek gazdát az őszi kalászos vetőmagok – mondta el lapunknak a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Szakértő: pozitív hozadéka is van a Mercosur megállapodásnak

A Mercosur-tárgyalások során sok magyar aggály tisztázódott, majd része lett a megállapodásnak, amelynek előnyeit is érdemes kihasználnia a magyar termelőknek - mondta a Magyar Mezőgazdaságnak Vajda László agrárpolitikai szakértő.

Jelentős összeggel támogatják a NAIK kutatását

Három év alatt összesen 780 millió forintos támogatást kap a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ a Tématerületi Kiválósági Programjának keretében. A támogatással a NAIK fehérjetakarmány-programját ismerték el.

Nagy horderejű változás a láthatáron, célkeresztben az áfacsalók

A következő években uniós szinten több fontos változás is érintheti a cégek áfafizetési gyakorlatát – közölte a PwC adótanácsadó adó- és jogi tanácsadás igazgatója. Farkas Gábor szerint a gazdálkodó szervezeteknek meg kell kezdeni a felkészülést, mert adminisztrációs terheik nőni fognak.

Nébih: fémdarab lehet a párizsiban

Fémdarab lehet a Kaiser márkájú Arany Pulyka párizsiban - hívja fel a figyelmet Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).