0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Kutatók: a génszerkesztés nem GMO

A génszerkesztésről (CRISPRcas) tartanak konferenciát az európai agrároktatás- ás kutatás talán legnagyobb központjának számító Wageningen Egyetemen. A téma kapcsán számtalanszor felmerült az a vélemény, mely szerint a módszer nem tartozik a GMO-kategóriába, és az európai szabályozás szigora indokolatlan ezen a téren.

Komoly nemzetközi érdeklődés mellett, több mint négyszáz résztvevővel kezdődött meg a hollandiai Wageningen Egyetemen a génszerkesztési eljárások témájával és azok társadalmi fogadtatásával foglalkozó CRISPRcon 2019 konferencia. Az eseményen a Magyar Mezőgazdaság is részt vesz.

A konferencia fókuszában a CRISPRcas módszer, és annak szabályozása áll, amely új lehetőségeket jelent a növénynemesítésben, az állati- és humán gyógyászatban és számos más területen.

A clustered regularly interspaced short palindromic repeats, azaz „halmozottan előforduló, szabályos közökkel elválasztott palindromikus ismétlődések” kifejezésből rövidített CRISPR, illetve a génszerkesztésre használt módszer, a CRISPRcas ugyanakkor nagy viták kereszttüzében is áll.

Az eseményen megrendezett különböző kerekasztal-beszélgetésekben a felszólalók többsége bírálta az Európai Bíróság tavalyi döntését, amellyel a módszert genetikai módosításként értékelte. Mint ismert, 2018 júliusában az Európai Bíróság (European Court of Justice, ECJ) úgy döntött, hogy a mutagenezissel mint növénynemesítő módszerrel nyert élő szervezetek genetikailag módosított organizmusok, és elvileg a GMO-irányelv hatálya alá kell tartozniuk.

Az Európai Unió jó ideje szabályozza és korlátozza a GMO-alapú termékek használatát, de korábban jogi bizonytalanság állt fent azt illetően, vajon a növények génszerkesztése is a GMO csoportba tartozik-e.

A rendezvényen felszólaló biológusok és vetőmagtermesztők szerint a génszerkesztés nem genetikai módosítás, hiszen olyan mutációkat imitál, amelyek a természetben előfordulnak, illetve előfordulhatnak, és a korábbiaknál sokkal célzottabb, akkurátusabb és ilyenformán hatékonyabb és biztonságosabb nemesítést tesz lehetővé. Az eseményen ugyanakkor több zöld szervezet küldötte is helyet kapott, akik inkább bíráló véleményeket fogalmaztak meg.

A kiemelt eseményről hamarosan hosszabb tudósítást olvashatnak a Magyar Mezőgazdaságban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu