0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nagy erőkkel küzdenek a Távol-Keleten a sertéspestis ellen

Az afrikai sertéspestis okozta helyzet súlyosságát jelzi, hogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete hetente készíti majd el aktuális jelentését a fertőzés mértékével kapcsolatban. Mindeközben egyre több országban számolnak be kitörésekről.

Az ázsiai országokban hatalmas problémát okoz a futótűzként terjedő afrikai sertéspestis: Vietnám 2,5 millió kényszervágott sertésről, Kína pedig több mint egymillió, a vírus következtében elhullott állatról számolt be – írja az amerikai Associated Press (AP) hírügynökség.

A cikkben olvasható, a kínai hatóságok hivatalosan tavaly augusztusban jelentették a világnak, hogy járvány tört ki az országban, azóta pedig

sertéspestis-kitörésekről számolt be már például Hongkong, Tajvan, Kambodzsa, Mongólia és Észak-Korea is.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete a tervek szerint minden hét csütörtökén készíti el jelentését a fertőzés aktuális mértékéről. „Ahogy a világelső sertéshústermelő Kínában, úgy például a fertőzés által keményen sújtott Vietnámban is hatalmas állományok kivágása, és a szállítmányok szigorú ellenőrzése zajlik, e helyzet pedig az árak 40%-os emelkedését, illetve jelentős hiányt okozhat a piacokon” – zárul a hírügynökség cikke.

Forrás: seattletimes.com