Back to top

Országos agrár-startup ötletverseny a Kaposvári Egyetemen

Agrárterületen tanuló középiskolásoknak és egyetemi hallgatóknak hirdetett startup ötletversenyt a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kara azzal a céllal, hogy támogassa az innovatív fiatalok ötleteinek megvalósítását, és ezzel a magyar mezőgazdaság fejlődését.

Az egyetem az AM Dunántúli Agrárszakképző Központ kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumával együttműködésben hirdette meg a versenyt, amelyre

július 31-ig, két kategóriában – egyetemi hallgatók és középiskolai diákok – pályázhatnak, háromfős csapatokkal.

Tossenberger János: július 31-ig lehet pályázni az ötletekkel

Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karának dékánja a Magyar Mezőgazdaságnak elmondta: a verseny meghirdetését az az ötlet adta, hogy az agrárpálya népszerűsítése kapcsán rendeztek már egy hasonló eseményt kifejezetten középiskolások számára, és ezt hatalmas érdeklődés kísérte, nagyon jó ötleteket sikerült előcsalogatni a diákokból. Ezért azt gondolták, hogy szélesebb körben is érdemes lenne meghirdetni a versenyt. Mind mondja,

az agráriumot sokszor éri az a vád, hogy kevésbé fogékony az innovációra, de ez a verseny is egy jó példa arra, hogy ez nem így van.

Meg kell tudni szólítani azt a réteget, ahol innovatív gondolatok vannak, és már a középiskolás-egyetemi hallgatókat is megpróbálják becsatornázni a kutatás-fejlesztésbe, innovációba – hangsúlyozta a dékán. Hozzátette, hogy május elseje óta lehet pályázni, és már most látszik, hogy a vártánl is nagyobb az érdeklődés mind az egyetemi hallgatók, mind a középiskolában tanuló diákok köréből.

A beérkezett pályázatokat egy szakmai zsűri tekinti át, és a legjobbak a 2019. szeptember 13-i döntőn prezentálhatják az ötletüket. A zsűribe agrárvállalkozások képviselőit, startupokat, és startupokkal foglalkozó befektetőket hívnak meg.

A megmérettetés fővédnökei Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára, valamint Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára.

A győztes csapat 1 millió forintos díjazásban részesül, a második helyezett 750.000, a harmadik 500.000 forintot kap.

Tossenberger János szerint bár az agrárszakma nem tartozik a kifejezetten népszerű szakmák közé, az elmúlt években azonban olyan technológiai fejlődésen ment át az ágazat, ami miatt a kialakult nem túl kedvező kép erőteljes revízióra szorul.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően olyanok érdeklődése is az ágazat felé fordulhat, akik nem kifejezetten agrárközegből érkeznek.

A szakember szerint ez a technológiai fejlődés a következő 10 évben nagyobb mértékű lesz, mint az elmúlt 100 évben összesen.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Előtérben a környezeti hatások – 31. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Idén 31. alkalommal került megrendezésre a Nyúl­tenyésztési Tudományos Nap a Kaposvári Egyetemen. A konferencián 11 előadást hallgathatott meg a közel 100 fős szakmai közönség. A rendezvény színvonalát emelte két külföldi kutató is mintegy félórás előadásával. Mindketten Olaszországból a Padovai Egyetemről érkeztek.

Duális képzés és ágazati képzőközpontok

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztató fórumot szervezett a szakképzési törvényben foglalt ágazati képzőközpontokról. Kialakításuk a duális szakképzés továbbfejlesztését szolgálja.

Fejlesztik az egészségesebb tejtermékeket

Magas biológiai értékű, egészségesebb tejtermékek előállításán dolgozik a Kaposvári Egyetem (KE) és a Fino-Food Kft., a 3 éven át tartó projektre 1,8 milliárd forintot költenek - közölte a felsőoktatási intézmény agrár- es környezettudományi karának dékánja az MTI-vel csütörtökön.

Optimistábbak a magyar munkavállalók az állásukkal kapcsolatban

Ősz folyamán is magasan állt a hazai munkavállalók állásuk iránt érzett bizalma, túlnyomó többségük szerint még sokáig fennmarad a munkahelyük, valamint a pozíciójuk, amelyben dolgoznak.

Hogy ne csak végignézzük az agrárdigitalizációs forradalmat

A szemléletformálás szakaszát éljük az agrárdigitalizációban Magyarországon. Ez kulcsfontosságú a modern ismeretek elterjesztésében, és a hazai mezőgazdasági felsőoktatásnak is változnia kell az érdekében – ez volt az Agrárdigitalizáció a felsőoktatásban című szakmai konferencia fő megállapítása.

1885 óta őrzi múltját és hagyományait a szakiskola

Az ország egyik legrégebbi erdészképző intézménye idén kezdte meg 134. tanévét. A Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium jogelődje, a m. kir. Erdőőri Szakiskola 1885-ben nyitotta meg kapuit a Temesvár melletti Vadászerdőn. Trianon az iskola életét is megváltoztatta.

Államtitkár: tananyagfejlesztésre van szükség

Magyarországnak aktívan kell alakítania az agrártechnológiai forradalmat, ennek érdekében pedig korszerűbb tudást kell átadni az agrár-felsőoktatásban – jelentette ki Feldman Zsolt egy az agrárdigitalizációról szóló konferencián.

Kibertámadások az élelmiszeriparban

A Minnesota Egyetem Élelmiszer-biztonsági és Fogyasztóvédelmi Intézetének tanulmánya szerint más szektorokhoz képest az élelmiszeripar rendkívül sérülékeny informatikai rendszerét egyre gyakrabban támadják meg hackerek. Ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat a lakosság és a feldolgozóiparban dolgozók, testi épségére és egészségére nézve.

Felpörögtek a magyar agrár-startupok

A Kaposvári Egyetem Agrár és Környezettudományi Kara, valamint az AM Dunántúli Agrárszakképző Központ, Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Agrár-Startup Ötletversenyt szervezett. Mindezt tették azzal a céllal, hogy támogassák azokat a fiatalokat, akik innovatív ötleteikkel képesek hozzájárulni a mezőgazdaság fejlődéséhez.

A Roquefort sajt ünnepe - A francia tejelő juhok napja

Franciaország Európa legnagyobb juhtejtermelő országa, ahol a sajtfogyasztásnak immár történelmi hagyományai vannak. Akár az év 365 napján más- és másféle sajtot tálalhatnak az asztalukra, amely kínálatban a Roquefort sajt előkelő helyet foglal el.