Back to top

Országos agrár-startup ötletverseny a Kaposvári Egyetemen

Agrárterületen tanuló középiskolásoknak és egyetemi hallgatóknak hirdetett startup ötletversenyt a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kara azzal a céllal, hogy támogassa az innovatív fiatalok ötleteinek megvalósítását, és ezzel a magyar mezőgazdaság fejlődését.

Az egyetem az AM Dunántúli Agrárszakképző Központ kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumával együttműködésben hirdette meg a versenyt, amelyre

július 31-ig, két kategóriában – egyetemi hallgatók és középiskolai diákok – pályázhatnak, háromfős csapatokkal.

tossenberger_janos.jpg

Tossenberger János: július 31-ig lehet pályázni az ötletekkel

Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karának dékánja a Magyar Mezőgazdaságnak elmondta: a verseny meghirdetését az az ötlet adta, hogy az agrárpálya népszerűsítése kapcsán rendeztek már egy hasonló eseményt kifejezetten középiskolások számára, és ezt hatalmas érdeklődés kísérte, nagyon jó ötleteket sikerült előcsalogatni a diákokból. Ezért azt gondolták, hogy szélesebb körben is érdemes lenne meghirdetni a versenyt. Mind mondja,

az agráriumot sokszor éri az a vád, hogy kevésbé fogékony az innovációra, de ez a verseny is egy jó példa arra, hogy ez nem így van.

Meg kell tudni szólítani azt a réteget, ahol innovatív gondolatok vannak, és már a középiskolás-egyetemi hallgatókat is megpróbálják becsatornázni a kutatás-fejlesztésbe, innovációba – hangsúlyozta a dékán. Hozzátette, hogy május elseje óta lehet pályázni, és már most látszik, hogy a vártánl is nagyobb az érdeklődés mind az egyetemi hallgatók, mind a középiskolában tanuló diákok köréből.

A beérkezett pályázatokat egy szakmai zsűri tekinti át, és a legjobbak a 2019. szeptember 13-i döntőn prezentálhatják az ötletüket. A zsűribe agrárvállalkozások képviselőit, startupokat, és startupokkal foglalkozó befektetőket hívnak meg.

A megmérettetés fővédnökei Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára, valamint Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára.

A győztes csapat 1 millió forintos díjazásban részesül, a második helyezett 750.000, a harmadik 500.000 forintot kap.

Tossenberger János szerint bár az agrárszakma nem tartozik a kifejezetten népszerű szakmák közé, az elmúlt években azonban olyan technológiai fejlődésen ment át az ágazat, ami miatt a kialakult nem túl kedvező kép erőteljes revízióra szorul.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően olyanok érdeklődése is az ágazat felé fordulhat, akik nem kifejezetten agrárközegből érkeznek.

A szakember szerint ez a technológiai fejlődés a következő 10 évben nagyobb mértékű lesz, mint az elmúlt 100 évben összesen.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felvételi 2019: nőtt az érdeklődés az agrárszakok iránt

Az idei általános felsőoktatási felvételi eljárások eredményei alapján Magyarország legtöbb agrár-felsőoktatási intézményében nőtt az érdeklődés a mezőgazdasági képzések iránt. A Magyar Mezőgazdaság körképéből kiderül, hogy hol mely szakok voltak a legnépszerűbbek, valamint hogy hány ponttal lehetett bekerülni.

Ünnep a legelőn

Megalakulásának huszonötödik évfordulóját ünnepelte a Rio Alto Kft. Esetünkben többről van szó, mint egy vállalkozás negyedszázados jubileuma, hiszen egy olyan országos hatású szervezetről beszélünk, amely egy tudományos műhellyel, s tapasztalt kanadai tenyésztőkkel együttműködve új szemléletet honosított meg a húsmarhatenyésztésben.

360 diák vett részt az országos „szakmakóstoló hét” pályaorientációs nyári rendezvénysorozaton

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén nyáron az egész országra kiterjesztve, összesen 360 általános iskolás diák számára szervezte meg a „Szakmakóstoló hét” nevű pályaorientációs eseményeit.

Agrárképzés a Rábaközben

Csornán már az 1890-es években felmerült egy gazdaképző iskola létesítésének gondolata, azon­ban hosszú időnek kellett eltelnie, mire a gondolat testet öltött, és 1938-ban végre megindulhatott a Rábaközben a haladó szellemű, korszerű képzés: ekkor indult a magyar gazdák felemelkedését és művelését szolgáló Téli Gazdasági Iskola első tanéve.

Hízómarhák hűtése kánikulában - Olaszországi tapasztalatok

Az éghajlatváltozás egyre gyakoribb és hosszabb ideig tartó, nagy hőséggel járó napokat hoz magával. Ez hatással van a hízóállatok teljesítményére: a termelés csökken, amint a hőmérséklet meghaladja a 25 °C-os küszöböt.

A vidéki egyetemeknek küldetésük van

Július elsejével hivatalba lépett Kovács Melinda, a Kaposvári Egyetem új rektora. Az állatorvos végzettségű szakember, aki a Magyar Tudományos Akadémia doktora és rendes tagja, csaknem négy évtizede dolgozik Kaposváron. Mint fogalmaz, sorsa összefonódott az egyetemmel, amelytől olyan sokat kapott, hogy most ő is szeretne visszaadni ebből.

Az agrár-felsőoktatás aktualitásairól egyeztettek

A Kaposvári Egyetem volt a házigazdája a Magyar Rektori Konferencia Agrártudományi Bizottsága szerdai ülésének, amelyen mintegy 30 dékán és egyetemi vezető vett részt. A bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpontban tartott tanácskozásról Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettese, az Agrár-és Környezettudományi Kar dékánja, a bizottság elnöke számolt be a Magyar Mezőgazdaságnak.

Agroverzum: Tudományos Élményközpont Martonvásáron

Ünnepélyes keretek között adta át Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Lovász László, az Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTA első tudományos ismeretterjesztő élményközpontját. A martonvásári Brunszvik-kastély kertjében lévő Agroverzumban a látogatók közérthető, interaktív formában ismerhetik meg a MTA Agrártudományi Kutatóközpont tudományos munkáját és eredményeit.

Nyúltenyésztés: alomkiegyenlítés az elhullás csökkentéséért

Születéskor már jelentős az állományon és az almon belül a súlykülönbség. Lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el.

Precízió a földeken és az iskolapadban

A Kaposvári Egyetem, a gödöllői Szent István Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem a hétvégén közösen rendezte meg a Helló, Modern Agrárium projekt Agrárinnovációs Roadshow-ját. A pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét hívták fel a mezőgazdaságban bekövetkezett változásokra.