0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A világ legöregebb városi szőlőskertje

1907-ben ültették az egy hektáros Marion szőlőskertet, amit ma házak és egy uszoda vesz körül Adelaide-ben, ebben az 1,4 milliós lakosú ausztráliai nagyvárosban. Valószínűleg ez a legrégebbi működő városi szőlőültetvény a világon. A nagyra értékelt Grenache–Shiraz házasításukból évente 3000 palackot készít a Patritti Wines borászat.

A növények mit sem éreznek a város szorításából, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a belőlük készült Patritti Marion Vineyard Grenache Shiraz 96 pontot kapott a százból Ausztrália legnevesebb borszakértőjétől, James Halliday-től.

A bort az 1926-ban alapított Patritti Wines borászat készítette, a város utolsónak maradt családi borászata, amely körülbelül 4 kilométerre délre helyezkedik el az ültetvénytől.

A nagyra értékelt Grenache–Shiraz házasításból évente 3000 palack készül.

Ezen kívül körülbelül ezer liter erősített bort is készítenek minden évben, de csak legalább 15 éves korában hozzák forgalomba.

A borászat ügyvezetője, Ines Patritti szerint ezek a borok szerelemből készülnek, mert nagyra értékeli a városvezetők és a helyi lakosok elkötelezettségét, hogy megőrizzék a hagyományokat.

Mindenki büszke a szabadon látogatható városi szőlőültetvényre.

Sokan nem is tudják, milyen kiterjedt mezőgazdasági tevékenység folyt a környéken: néhány évtizede még szőlőskertek, mandulaültetvények és tejelő tehenészetek voltak Marion megyében, Adelaide-től tíz kilométerre délre. Ez az a körzet, ahol Ausztrália egyik első szőlőszürete folyt 1842-ben.

A borászat szakemberei most további öt évre kapták meg a működtetés lehetőségét, és további fejlesztéseket terveznek. Eddig az elöregedett tőkék ifjításán és a pótlásokon dolgoztak, most az öntözés bevezetését tervezik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/theleadsouthaustralia.com.au