Back to top

Egyre több helyen lehet újratölteni

Nagy a hőség, több folyadékra van szükségünk. Amikor járjuk a várost, ügyet intézünk, várost nézünk hamar elfogy a magunkkal hozott ivóvíz. Egyre többen elvből nem vásárolnak PET-palackos vizet, helyette saját kulacsot visznek magukkal. Tudta, hogy sok helyen ingyen feltöltik a vizespalackot?

Töltsd újra!

Ez a Refill, azaz a Töltsd újra!  mozgalom. A néhány éve Angliából indult kezdeményezés Magyarországra is elérkezett, és egyre több olyan, főként vendéglátóegység és üzlet van, ahol

ingyen és bérmentve feltöltik friss vízzel a kulacsokat.

Az ilyen egységek kirakatán megtalálható a mozgalom matricája, oda bátran be lehet térni egy palack friss vízért. Ezek a pontok folyamatosan bővülnek,

Budapesten több, mint 80 van belőlük, de a vidéki városokban is egyre több helyen csatlakoztak hozzá.

A honlapon ITT lévő térképen pontosan lehet látni, hol keressük ezeket a helyeket.

De akár mi is segíthetünk a terjeszkedésben azzal, ha körbekérdezünk néhány helyen, hogy szívesen csatlakoznának-e. Ma már bárki megteheti ezt, hiszen csak egy bejelentő ív kitöltése szükséges hozzá, amelynek segítségével könnyedén feltölthetők a térképre az új pontok.

Az angliai központban mobil applikációt is készítettek Refill elnevezéssel, ami utazáskor nagy segítség a szomjas turistáknak.

 

Az ivócsap projekt

Emellett egyre több tűzcsapra szerelt ivócsapot is találhatunk. Egy térképen ITT szintén nyomon tudjuk követni a  tűzcsapokra telepített ivócsapokat.  Az Ivócsap projekt szintén ugyanerre a problémára jött létre, és lényege, hogy egy egyszerű szerkezet bármely tűzcsapot képes ivócsappá alakítani, anélkül, hogy a tűzbiztonsági funkciója sérülne. Ez igazán gazdaságos megoldás, hiszen egy átlagos ivókút telepítési árából 5 darab ilyen szerkezetet lehet felszerelni a már meglévő tűzcsapokra.

Angliában kezdődött

Az óceánok védelmével, azon belül is elsősorban a műanyagszennyezés megelőzésével foglalkozó City to Sea bristoli civil szervezet felismerte, mennyivel egyszerűbb lenne csökkenteni a palackozott vizek fogyasztását,

ha sokkal több helyen lehetne újratölteni a kulacsokat városszerte.

Ezért elindítottak egy kampányt, amelyhez csatlakozva különböző vállalkozások felajánlhatják, a betérők számára, hogy újratöltik az üvegüket csapvízzel. Legyen szó kávézóról, boltokról, közlekedési csomópontokról, bárki bekerülhet az adatbázisba, és kiteheti a részvételt jelző Refill matricát.

Igazán általános problémát old meg, így aztán nem csoda, hogy a Refill mozgalom tovább terjedt nem csak az Egyesült Királyságban, de más országokban is. Népszerűségét számos előnye indokolja: kevesebb műanyagot használnak, jóval olcsóbb megoldás, mint az ásványvíz vásárlása,

ráadásul a vállalkozásoknak is jól jön, hogy többen térnek be hozzájuk, hiszen így könnyen szerezhetnek új vásárlókat.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mézzel bizonyítottan gyorsabban gyógyulnak a sebek és az égési sérülések!

Számos kutatás bizonyítja, hogy a méz segíti a közepesen súlyos sebek és égési sérülések gyógyulását. Égések esetén akár 4-5 nappal gyorsabban hozhat gyógyulást a méz, mint a szokásos sebtapaszokkal vagy szerekkel. Ez a hatás azonban a krónikus sebek és súlyos égési sérülések esetén nem mutatható ki.

PwC: a vezérigazgatók minden eddiginél pesszimistábbak

A vezérigazgatók minden eddiginél pesszimistábban látják a globális növekedési kilátásokat a PwC globális felmérése szerint, amelynek eredményeit a davosi Világgazdasági Fórumon mutatják be.

Bezárt egy házhozszállítást végző pizzériát a Nébih

Egy budapesti, pizzakészítést és házhozszállítást végző egység tevékenységét függesztették fel azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei január közepén. Az intézkedésre a helyszínen tapasztalt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok, így különösen a csótányok és egér jelenléte miatt került sor.

Félre az előítéletekkel! - A pecsenyegalambok húsának fontosabb jellemzői

Napjainkra a galambhús lényegében eltűnt az átlag­ember asztaláról, pedig ahhoz, hogy húsgalambokat tenyésszünk, és ízletes galambhúst fogyaszthassunk, sok ember számára még ma is adottak a lehetőségek.

Nagy, téli Nébih ellenőrzés: jól vizsgáztak az ünnepi vásárok

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés – a korábbi évekhez hasonlóan –decemberben zajlott az ország teljes területén. A kormányhivatalok és a Nébih szakemberei csaknem 2.600 létesítményt és több mint 13.800 élelmiszert vizsgáltak.

Olvad a jég a Himaláján: a növények meg egyre jobban benépesítik a Mount Everest térségét

Egy új jelentés szerint a Mount Everest körüli területek újabb részein kezdett el nőni a növényzet, mivel a hőmérséklet növekedése megolvasztja a jeget a Himaláján.

A frissesség titka

A kaliforniai paprika tengeri szállítása eddig problémásnak számított, egyrészt a frissesség megtartása, másrészt a könnyen terjedő gombabetegségek kockázata miatt. Hogyan lehetséges mégis, hogy az Izraelből induló kaliforniaipaprika-szállítmány 14 napos út után tökéletes minőségben érkezik meg Oroszországba?

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.