0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hazai tájaink felfedezése földön, vízen, kerékpáron

A táborokról az embernek mindig nosztalgikus érzése támad. Nyár, természet, kirándulás, kalandok, régi emlékek. Ennek az összetéveszthetetlen érzésnek, valamint a diákok számára a természetjárás szépségeinek megismertetése céljából 2017-ben útjára indították a Vándortábort, amely minden évben valamivel megújul, és jövőre is további fejlesztéseket terveznek a tábor bővítése érdekében

Több mint 11 000 diák indul útnak idén nyáron 19 különböző erdei, vízi és kerékpáros vándortábor-útvonalon. A program sajtótájékoztatóját az Ipoly Erdő Zrt. Pénzásási Erdei Turistaháznál, az Erdei Vándortábor egyik táborhelyén tartották meg.

A Börzsöny ölelésében Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kifejtette a Vándortábor jelentőségét, ahol a gyermekek olyan kalandokhoz, közösségi élményekhez jutnak, melyek egész életükben meghatározzák az erdészethez, vizekhez, kerékpározáshoz való viszonyukat.

A 2017-ben még csak erdei-, 2018-ban már vízi- és kerékpáros táborokra is kibővült program elindításáról adott tájékoztatást, mely a kezdetekkor jelentős reklámra és promócióra szorult. A befektetések végeredményben kifizetődtek, ugyanis idén a jelentkezés kihirdetésének napján már az összes gyalogos jármódú táborhely betelt. Ugyanez történt a Balaton-felvidéki kerékpáros táborútvonal esetében is.

Tavaly 7000 diákot foglalkoztatott a kezdeményezés, ami jelenleg 4000 gyermekkel, 11 000-re bővült, akiket összesen 421 turnusban indítanak útnak. A kormánybiztos elmondta, hogy a jelentős túljelentkezésre való tekintettel a következő esztendőben további bővítést terveznek a vándortáborozás lehetőségeinek és helyszíneinek tekintetében.

„Célunk, hogy minél több gyerekkel megismertessük a természetjárás szépségeit, illetve a fiatal generációval szeretnénk megértetni, hogy a virtuális világ helyett a valós élmények megszerzésében leljék örömüket.”

A tábor egyik újdonsága, hogy idén fotó- és novellapályázatot hirdettek a táborozók részére, melyen a diákok tanárai is nevezhetnek. A novellákat Leiner Laura, míg a fotópályázatot Máté Bence, világhírű természetfotós értékeli.

„Az erdő olyan könyvtár, ami akkor is tanít, ha csak sétálsz benne” – ezzel a citátummal kezdte meg Zambó Péter, földügyekért felelős államtitkár és az Országos Erdészeti Egyesület elnöke beszédét. Ő a fenntarthatóságra való nevelés szükségességére hívta fel figyelmet.

Hozzátéve, hogy a természet olyan közös kincsünk, amit felelős használattal kell megőrizni a jövő nemzedéke számára. Az OEE erdőgazdálkodással óvja az állam erdővagyonát a generációk számára, ezért is csatlakozott a Vándortábor programhoz jelenleg hét állami erdőgazdasággal.

Az említett hét erdőgazdaság az Ipoly Erdő Zrt. mellett a Bakonyerdő Zrt., az Egererdő Zrt., a Pilisi Parkerdő Zrt., az Északerdő Zrt., a Mecsekerdő Zrt. és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. ad otthont az Erdei Vándortábornak.

Mindhárom Vándortáborhoz akkreditált pedagógus-továbbképzés is társul, ami lehetővé teszi, hogy a kísérő tanárok megfelelő felkészültséggel és szakmai alapokkal rendelkezzenek az erdei, vízi és kerékpáros túrák szervezéséhez és lebonyolításához.

A Magyar Kerékpáros és Turisztikai szövetség által szervezett Kerékpáros Vándortáborok hat útvonalon: az Alföldön, Észak-Magyarország kerékpáros útjain, a Felső-Tisza-vidéken, a Körösök völgyében, az Őrség-Vendvidék-Vasi-hegyhát útvonalain, illetve a jelentkezés napján létszámában betelő Balaton-felvidéken zajlik le. A táborozóknak összesen 580 kerékpár áll a rendelkezésére, melyekkel naponta átlagosan 38 kilométert tesznek majd meg. Idén a 116 turnus során 2634 résztvevő indul.

A vízi vándortáborokat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezi. A túrázók ebben az évben az Alsó-Dunán, a Mosoni-Dunán, a Szigetközben, a Felső-Tiszán, a Bodrogon és a Dunakanyarban evezhetnek, valamint új helyszínként a Tisza-tó is bekapcsolódott a programba. 4600 diák, 500 kísérővel fog a vízre szállni 167 túraútvonalon a nyári szünetben.

A kezdeményezés jelentősége az ország megismerése és a természet adta élmények mellett az, hogy a természettel szemben egyre inkább elidegenedő társadalmunk fiatal generációja visszataláljon természetbe nyúló gyökereihez, odaadással adózzon iránta, védve és őrizve annak eszmei értékén túl régmúltban sarjadó ősiségét.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu