Back to top

Kurkuma mint lábfrissítő?

Évezredek óta ismert a kurkuma fűszernövény gyógyhatása, amit Indiában, Kínában és Indonéziában termesztenek nagyobb mennyiségben. Még a fáradt lábakat is felfrisíti.

A fűszert a sárga színű, a közönséges gyömbérére emlékeztető gyöktörzsében és gumójában (Curcumae rhizoma) lévő nem mérgező, sárga festékanyaga a kurkumin adja, amit sajátos aromája és sárga színe miatt kedvelnek.

A kurkuminról több kutatás alkalmával bebizonyították, hogy számos betegségre pozitív hatással van.  

Sok helyen használják az élelmiszerekben adalékanyagként, de napjainkban inkább az ízületi problémákra gyakorolt jótékony hatása miatt kezdik megismerni és keresni. Nemcsak ízületi fájdalmakra hatásos, de a rák kialakulását is segíthet megelőzni, illetve depresszió ellen is ajánlják.

Gyógyító ereje erős antioxidáns hatásában jelentkezik, és azok ellen a szabadgyök-molekulák ellen véd, amelyek a sejtkárosodást okozzák.

A kurkuma a bőrön alkalmazva fájdalomcsillapítóként és gyulladás csökkentőként hat az izmokra és ízületekre.

A gasztronómiában nem csak fűszernövényként van jelen, de használják tartósítószerként és színező anyagként is. Ehhez a növény aromás gyökerét porrá zúzzák.

A fáradt lábak vízben áztatása kurkuma hozzáadásával különösen nyáron rendkívül hasznos terápia.

Bár ez a gyakorlat meglehetősen furcsának tűnik, érdemes kipróbálni jótékony hatása miatt.  Különösen a nők számára, hiszen sokan közülük magassarkú lábbelit hordanak, a nagy hőségben sokat gyalogolnak, és még sorolhatnánk, hogy milyen megpróbáltatásoknak van kitéve lábunk – különösen a nyári időszakban. Ilyenkor jön jól egy hideg vizes kurkumás lábfürdő.

Elkészítése egyszerű. Töltsünk egy a célnak megfelelő edénybe annyi hideg vizet amannyi ellepi a bokánkat, majd adjunk hozzá egy teáskanálnyi őrölt kurkumát. Tizenöt percig áztassuk lábunkat a kurkumás vízben.

Amit tapasztalni fogunk: a duzzanatok csökkenése, a keringés felgyorsulása, az esetleges kisebb sebek gyógyulásának gyorsulása, a bőr regenerálódása.

Frissítse magát kurkumával! 

Forrás: 
kobieta.onet.pl/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.

Lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, sőt a juhokra is szemet vetett?

A mesében a bátor vadász megöli a gonosz farkast. Most azonban lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, de a juhokat és a kecskéket biztosan. Néhány hegyvidéki területről már ki is szorultak a pásztorok.

A Nestlé csaknem 2 milliárd svájci frankot ruház be a csomagolási megoldások fejlesztésébe

Csaknem 2 milliárd svájci frankot ruház be a Nestlé, hogy áttérjen az újonnan gyártott műanyagokról az élelmiszeripari minőségű újrahasznosított műanyagok használatára és felgyorsítsa az innovatív fenntartható csomagolási megoldások fejlesztését - közölte a svájci élelmiszeripari vállalat csütörtökön.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Spektroszkópia segít értékelni a hús minőségét

Marhahús minőségének értékelésekor hagyományosan egy szakértő ellenőrzi a hús színét, a rostok mintázatát (márványozottság), a hasított súlyt stb. Az ilyen mérés azonban időigényes és lényegesen függ az illető szakértő szubjektív véleményétől.

Az éghajlatváltozás lesz a Grüne Woche 2020 fő témája

A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek lesznek a leginkább terítéken a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán. Még meg sem nyílt a kiállítás, máris rekordok születtek: 72 országból több mint 1800 kiállító mutatja be termékeit. A partnerország idén Horvátország, amely „A mezőgazdaság kultúráját” viszi el Berlinbe.

Forralt bor: egy igazi lélekmelengető ital

A tél mindezidáig megtréfált bennünket. Az igazi forraltborfogyasztók legnagyobb bánatára nem jöttek igazán a hidegek, az arcra piros színt festő, a kezünket gémberítő zimankó. Pedig a forraltborhoz nem csak megfelelő alapanyagok, hanem megfelelő külső körülmények is szükségeltetnek.

A GVH eljárást indít a Master Good és a SáGa Foods összefonódásának ügyében

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ellentmondó piaci adatok miatt eljárást indít a Master Good és a SáGa Foods összefonódásának ügyében - közölte a versenyhatóság szerdán az MTI-vel.