Back to top

Kurkuma mint lábfrissítő?

Évezredek óta ismert a kurkuma fűszernövény gyógyhatása, amit Indiában, Kínában és Indonéziában termesztenek nagyobb mennyiségben. Még a fáradt lábakat is felfrisíti.

A fűszert a sárga színű, a közönséges gyömbérére emlékeztető gyöktörzsében és gumójában (Curcumae rhizoma) lévő nem mérgező, sárga festékanyaga a kurkumin adja, amit sajátos aromája és sárga színe miatt kedvelnek.

A kurkuminról több kutatás alkalmával bebizonyították, hogy számos betegségre pozitív hatással van.  

Sok helyen használják az élelmiszerekben adalékanyagként, de napjainkban inkább az ízületi problémákra gyakorolt jótékony hatása miatt kezdik megismerni és keresni. Nemcsak ízületi fájdalmakra hatásos, de a rák kialakulását is segíthet megelőzni, illetve depresszió ellen is ajánlják.

Gyógyító ereje erős antioxidáns hatásában jelentkezik, és azok ellen a szabadgyök-molekulák ellen véd, amelyek a sejtkárosodást okozzák.

A kurkuma a bőrön alkalmazva fájdalomcsillapítóként és gyulladás csökkentőként hat az izmokra és ízületekre.

A gasztronómiában nem csak fűszernövényként van jelen, de használják tartósítószerként és színező anyagként is. Ehhez a növény aromás gyökerét porrá zúzzák.

A fáradt lábak vízben áztatása kurkuma hozzáadásával különösen nyáron rendkívül hasznos terápia.

Bár ez a gyakorlat meglehetősen furcsának tűnik, érdemes kipróbálni jótékony hatása miatt.  Különösen a nők számára, hiszen sokan közülük magassarkú lábbelit hordanak, a nagy hőségben sokat gyalogolnak, és még sorolhatnánk, hogy milyen megpróbáltatásoknak van kitéve lábunk – különösen a nyári időszakban. Ilyenkor jön jól egy hideg vizes kurkumás lábfürdő.

Elkészítése egyszerű. Töltsünk egy a célnak megfelelő edénybe annyi hideg vizet amannyi ellepi a bokánkat, majd adjunk hozzá egy teáskanálnyi őrölt kurkumát. Tizenöt percig áztassuk lábunkat a kurkumás vízben.

Amit tapasztalni fogunk: a duzzanatok csökkenése, a keringés felgyorsulása, az esetleges kisebb sebek gyógyulásának gyorsulása, a bőr regenerálódása.

Frissítse magát kurkumával! 

Forrás: 
kobieta.onet.pl/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A teaivás jótékony hatással van az agyra

A Szingapúri Nemzeti Egyetem új kutatása szerint a rendszeres teafogyasztók agyi régiói szervezettebb felépítést mutatnak azokéhoz képest, akik nem fogyasztják rendszeresen ezt az italt. Az agyi régiók közötti zökkenőmentesebb kapcsolat összefüggésben áll az egészséges kognitív funkciókkal, amelyek az öregedési folyamatok lassításáért felelnek – olvasható a The Independent hírei között.

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Csemegekukoricában is gyorsan megtérül a csepegtetőöntözés

A FruitVeB a dunaföldvári Somos Kft.-nél tartotta öntözéstechnikai bemutatóját. Az egyik házigazda, Lajkó Péter megerősítette, hogy a víz- és tápanyag-takarékos csepegtetőöntözéssel gyenge talajon is kiváló csemegekukorica-hozamok érhetők el.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Édes répa, keserű karotin?

Nem könnyű megfelelő sárgarépát választani. Főként, ha a megrendelőnek egészen mások az elvárásai,mint amit mi elképzelünk. Legyen édes, hiszen akkor jó az íze, de legyen alacsony a nitrát tartalma, miközben a színe is nagyon fontos értékmérő. Ugyanakkor arról nem feledkezhetünk meg, hogy mind az alfa-, mind a bétakarotin keserű ízzel rendelkezik.

Egyelőre maradnak a hideg hajnalok

Csak kevés helyen öntözte számottevő csapadék a talajt a hét elején átvonult, és jelentős lehűlést hozó hidegfronthoz kötődően. A hét legvégéig is száraz, jellemzően napos idő segíti a kapás növények betakarítását, és a repce vetését. Ugyanakkor hideg hajnalokkal, többfelé talajmenti fagyokkal is számolni kell. Változékony, csapadékosabb, de enyhébb idő a jövő hét elejétől várható.

Húsmentes csirkeszárnyakkal kísérletezik a KFC

A Yum! Brands étteremhálózat bejelentette, hogy növényi alapú hústermékeket tesztel, melyekből csirke nuggets-et és csirkeszárnyakat készítenek majd.

A gabonák vad rokonai jelenthetik a megoldást a klímaváltozásra

Élelmiszernövényeink vadon termő rokonai óriási genetikai változatosságot hordoznak magukban. Ezek között a gének között pedig megoldást találhatunk arra, miképp tudjuk "klímaállóvá" tenni kultúrnövényeinket is.

Bálázók új generációja

Tömörebb bálák, nagyobb hatékonyság: a francia- svájci KUHN piacra dobta a nagy szögletes bálázók új generációját.