Back to top

Tenyészbaromfi- és tojótyúktartók: július elsejéig postázni kell az állatjóléti támogatási kérelmeket

Június 30-ig lehet benyújtani a támogatási kérelmeket az étkezési tojást termelő tyúkállományok, illetve tenyészbaromfi fajok 2019/2020-as állatjóléti támogatására. Mivel a benyújtási időszak utolsó napja munkaszüneti nap, a támogatási kérelmeket legkésőbb július 1-én még postára lehet adni.

Az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint tenyészbaromfi fajok állatjóléti támogatását azok az ügyfelek igényelhetik, akik megfelelnek a 38/2016. (VI. 6.) FM rendeletben meghatározott feltételeknek – közölte a Magyar Államkincstár (MÁK). A támogatási jogosultság alapját képező állatlétszám 2019/2020-as tárgyévi jóváhagyásához a támogatási kérelmeket a MÁK honlapján közzétett nyomtatványokon (N0801 számú támogatási kérelem és N0802 számú szakmai ellenőrzési lap) kell benyújtani a rendelet szerint június 30-ig a kincstár piaci és nemzeti támogatások főosztályához címezve (1476 Budapest, Pf. 407.) az előírt mellékletek csatolásával.

Mivel a benyújtási időszak utolsó napja munkaszüneti napra esik, ezért a támogatási kérelmek postára adására egy nappal később, július 1-jén még van lehetőség. A szükséges nyomtatványok a 23/2018. (IV. 16.) számú Kincstár Közlemény mellékleteként megtalálhatók a kincstár honlapján (www.mvh.allamkincstar.gov.hu).

A MÁK felhívta a támogatásra jogosult gazdálkodók figyelmét, hogy akkor is adják fel július 1-jéig  a támogatási kérelmüket, ha a megadott határidőre nem sikerült minden csatolandó dokumentumot beszerezniük. A lemaradt mellékleteket pótlására ugyanis később a hiánypótlás keretében még lesz lehetőségük, de a határidőn túl benyújtott támogatási kérelmeket a kincstárnak el kell utasítania a hatályos jogszabályi előírások alapján.

A 2019/2020-as támogatási évben csak az a gazdálkodó jogosult kifizetés igénybevételére – a tárgyévet követő évben benyújtott kifizetési kérelem alapján –, aki rendelkezik jóváhagyott vagy részben jóváhagyott támogatási kérelemmel – húzza alá a kincstár közleménye.

Forrás: 
BTT

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háromezer forinttal nőtt a hektáronkénti területalapú támogatás

Október 16-tól fizethető többféle agrártámogatás előlege, például az egységes területalapú támogatás előlege 33 485 forint, amely közel ezer forinttal több a tavalyinál. A teljes összeg viszont 3 ezer forinttal emelkedett.

Selyemtyúkot gyerekek mellé is!

Az ősz beköszöntével több és több kisállatbörzére járhatunk, ahol az idei szaporulatot kínálják eladásra jelentős számban a tenyésztők. Ilyenkor vágnak bele sokan a díszbaromfi-tartásba. A kezdőknek ajánlott fajták közül az egyik legkülönlegesebb megjelenésű a selyemtyúk, melyet Ázsiában már évezredek óta tenyésztenek.

Magyarországgal együtt húsz tagállam agrárminisztere utasította el a KAP forrásainak csökkentését

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. október 14-i ülésén Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam agrárminisztere támogatta azt a közös nyilatkozatot, amely a Közös Agrárpolitikára (KAP) fordítható források jelenlegi szinten történő megtartását szorgalmazza a következő uniós költségvetési ciklusban.

343 milliárd forint támogatást fizettek ki 2019 első félévében

A NAIK AKI közzétette az agár- és vidékfejlesztési támogatások 2019. első félévi összegzését. Az első félévben az agrárium és a vidék fejlesztését célzó támogatási összeg 84 -16 százalékban oszlott meg az uniós és a nemzeti forrás között.

A tojástermelés kihívásai

Tévhitek helyett a tudatos, fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vevő tojásvásárlásra ösztönöz a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) – hangzott el az október 11-én megtartott Tojás Világnapja alkalmából szervezett tanácskozáson.

Támogatás az őszi munkák elvégzéséhez

Megkezdődik az agrártámogatások előlegfizetése október 16-án, mely a Magyar Államkincstáron keresztül kerül folyósításra a mezőgazdasági termelők részére, amely idén összesen 240 milliárd forintot tesz ki.

Növelte az erdőtelepítésre adható támogatás mértékét az Agrárminisztérium

Megjelent a Vidékfejlesztési Program „Erdősítés támogatása” című felhívásának módosítása, mely megemelt támogatással és további jelentős kedvezményekkel kívánja ösztönözni a gazdálkodók erdőtelepítési beruházásait.

Újabb külterületi útjavító beruházás a Vidékfejlesztési Program támogatásával

A Vidékfejlesztési Program keretében jelentős forrás jut a helyi infrastruktúra és a lakosság számára elérhető szolgáltatások fejlesztésére is. A Szank Községi Önkormányzat és a Kiskunmajsai Városi Önkormányzat konzorciumi együttműködésének keretében felújított külterületi út pedig jól példázza a közös munka sikerét – mondta Kis Miklós a projekt ünnepélyes átadóján.

Gyöngytyúktojás a kotló alatt - Miért jobb a házityúk és a pulyka?

Napjainkban egyre többen keltetik újból kotlóval a tojásokat, hiszen ez sokkal természetesebb, mint a gépi keltetés. Emellett kevesebb szakértelmet igényel, s nem utolsósorban sokkal kisebb ökológiai nyomot hagy környezetünkben – ezzel is óvjuk a természetet.

Új uniós pénzügyi alap jöhet a kkv-knak

Új pénzügyi alap létrehozását fogja javasolni a kis- és középvállalkozások (kkv-k) piaci megjelenésének elősegítésére az új összetételű Európai Bizottságban az emberközpontú gazdasággal kapcsolatos tevékenységekért felelős portfólió élére jelölt Valdis Dombrovskis, aki erről keddi brüsszeli meghallgatásán beszélt.