Back to top

Szabolcsi alma-nagyhatalom

Impozáns adatok jellemzik az ország almatermesztési volumenének jelentős hányadát adó szabolcsi cégcsoportot, a Nagykálló-Tész Kft.-t. A több mint 2000 hektáron gazdálkodó 71 termelőt összefogó, az ország legnagyobb, óránként 12 tonnát leválogató gépsorával és az 54 teremben 10 ezer tonna hűtőkapacitásával rendelkező üzem a megye és a régió almatermesztését koordinálja.
A NAKlap és a nak.hu új, megyebemutató sorozatának keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik kiemelkedő vállalkozását, a Nagykálló-Tész Kft-t mutatjuk be. Ők látják el például almával a nagyobb hazai kiskereskedelmi láncokat.

A magyar almatermesztés egyik legkedvezőbb és legősibb területének számító Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén kívül még Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyékre is kiterjednek a nagyjából 300 embert foglalkoztató cégcsoporthoz tartozó almások. A Nagykálló-Tész Kft. tagjai

célul tűzték ki azoknak a környezetbarát termesztési módszereknek és hulladékkezelési eljárásoknak az alkalmazását, amelyekkel védhetik a környezet minőségét, és javíthatják biológiai állapotát.

A társaság a biztonságos piac megteremtése mellett biztosítja az ipari feldolgozók felé történő közös forgalmazást, étkezési területen pedig a folyamatos, teljes naptári évben folytatott, a tárolás utáni késleltetett értékesítést, mégpedig teljes fajtaválasztékban, széles körű modern válogatási- és csomagolástechnológiával alátámasztva. A vevői kör igényeinek változása és a beszűkült piac a társaságnál is érezhető folyamat: a partnerek homogén árut és prémiumminőség várnak el, azonban ezt nehéz szavatolni a betárolt alma eltérő alanyai és állománya miatt.

Ez természetesen nem minőségbeli különbséget jelent, csupán megjelenésben lehet eltérés, de manapság ezt is nehezen viseli a piac. Éppen ezért

a prémium és a léalmának való minőség közötti árukészlet értékesítése nehézkes, így a még jó, fogyasztásra kiválóan alkalmas alma is sok esetben a léüzemben végzi.

Ismerve a piaci viszonyokat, ez azért jelentős probléma, mert az étkezési költségen előállított almáért nem kapják meg a reális árat.

Az tagadhatatlan, hogy a magyar almának külföldön is nagyon jó híre van, így a Nagykálló-Tész folyamatosan próbálkozik külpiaci terjeszkedéssel is. az embargó miatt kieső orosz piac után az elsődleges cél Románia, ahol viszont több ország termelőivel, így az olasz áruval vannak nagy versenyben.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hortenziák: a romantikus gömbök titkai

Reneszánszukat élik a hortenziák nemcsak Európában, de Amerikában is. Őshonos fajként a Távol-Keleten, valamint Észak- és Dél-Amerikában nemcsak aljnövényzetként, hanem kúszónövényként is megtalálhatóak példányai. Közel száz fajuk ismert és a nemesítők munkájának köszönhetően mára már több ezer fajtából választhatnak kedvelőik.

Ezért nem szabad kidobni a sárgarépa zöldjét!

A sárgarépa zöldje kesernyés ízű, ezért sokan kidobják. Kár érte, mert rendkívül jó hatással van az egészségünkre. Sokkal gazdagabb vitaminokban és ásványi anyagokban, mint maga a répa.

Miért dobjuk ki azt az élelmiszert, amit emberi fogyasztásra termelünk?

Évente 1.3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a világon. Az elpazarolt élelmiszerek nemcsak több hulladékot jelentenek, hanem elpazarolt energiát és szükségtelen üvegházhatású gázkibocsátást is. Számos módszer van arra, amellyel a háztartások kis odafigyeléssel csökkenthetik a kidobott élelmiszer mennyiséget és ezzel pénzt is spórolhatnak.

Az imádott leanderek

Olykor mellőzött szerepéből küzdi föl magát a szívünkbe a rajongásig szeretett növény. Kisné Heyek Andrea jól emlékszik arra, amikor rácsodálkozott a nemszeretem növény, a leander szépségére. Azóta több mint 80 termetes tövet nevel belőlük apró kertjében. Az Édenpont mozgalom szervezésében nyár közepén bárki megcsodálhatja végtelen változatosságukat.

Fagyvédelem légkeveréssel

A globális klímaváltozás hatására gyakoribbak a különböző időjárási szélsőségek, amelyek a gyümölcstermesztésben is erőteljesen éreztetik hatásukat. A legnagyobb pusztítást a tavaszi fagyok okozzák, amelyek ellen csak korlátozottan lehet védekezni. Olyan új fagyvédelmi technológiát mutatunk be, amelyről még nincsenek hazai tapasztalatok, működéséről, hatékonyságáról külföldi szaklapokból tájékozódhattunk.

Mitől pöttyös a kajszi?

Az idei év kedvező volt a kajszibarack számára, sem fagy, sem virágzáskori esők nem veszélyeztették az egészségét. Akkor mitől lett mégis sok pöttyös gyümölcs? Éppen a virágzás körüli száraz, meleg időjárás tréfálhatta meg a gyanútlan kerttulajdonosokat.

A szivárványos íriszek

Néhány késő tavaszi, nyár eleji nősziromfajt mutatunk be azzal a nem titkolt céllal, hogy kedvet csináljunk ezekhez a különleges, néha kissé kényes szépségekhez.

Hat tonna feletti termésátlaggal takarítják be a búzát Tolnában

Hektáronként hat tonnát meghaladó termésátlaggal takarítják be az őszi búzát Tolna megyében, a termés az aratás mintegy kétharmadánál többségében malmi minőségű a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint.

Európában is egyedülálló a nagyberényi karbonklíma-ültetvény

Közel s távol is példa nélküli a nagyberényi karbonklíma-ültetvény, amelynek ünnepélyes gyérítésén elmondták: az alapját adó fajhibrid számtalan módon hasznosítható, s a többi közt a globális klímavédelmi törekvések kapcsán is fontos tényező lehet.

Kedvezőbb termésátlagokra számítanak Zalában

Kedvezőbb termésátlagokra számítanak Zala megyében az idén, a termésbecslések szerint őszi búzából, árpából és tritikáléból is több terem, mint tavaly - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke csütörtökön az MTI-vel.