Back to top

Szabolcsi alma-nagyhatalom

Impozáns adatok jellemzik az ország almatermesztési volumenének jelentős hányadát adó szabolcsi cégcsoportot, a Nagykálló-Tész Kft.-t. A több mint 2000 hektáron gazdálkodó 71 termelőt összefogó, az ország legnagyobb, óránként 12 tonnát leválogató gépsorával és az 54 teremben 10 ezer tonna hűtőkapacitásával rendelkező üzem a megye és a régió almatermesztését koordinálja.
A NAKlap és a nak.hu új, megyebemutató sorozatának keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik kiemelkedő vállalkozását, a Nagykálló-Tész Kft-t mutatjuk be. Ők látják el például almával a nagyobb hazai kiskereskedelmi láncokat.

A magyar almatermesztés egyik legkedvezőbb és legősibb területének számító Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén kívül még Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyékre is kiterjednek a nagyjából 300 embert foglalkoztató cégcsoporthoz tartozó almások. A Nagykálló-Tész Kft. tagjai

célul tűzték ki azoknak a környezetbarát termesztési módszereknek és hulladékkezelési eljárásoknak az alkalmazását, amelyekkel védhetik a környezet minőségét, és javíthatják biológiai állapotát.

A társaság a biztonságos piac megteremtése mellett biztosítja az ipari feldolgozók felé történő közös forgalmazást, étkezési területen pedig a folyamatos, teljes naptári évben folytatott, a tárolás utáni késleltetett értékesítést, mégpedig teljes fajtaválasztékban, széles körű modern válogatási- és csomagolástechnológiával alátámasztva. A vevői kör igényeinek változása és a beszűkült piac a társaságnál is érezhető folyamat: a partnerek homogén árut és prémiumminőség várnak el, azonban ezt nehéz szavatolni a betárolt alma eltérő alanyai és állománya miatt.

Ez természetesen nem minőségbeli különbséget jelent, csupán megjelenésben lehet eltérés, de manapság ezt is nehezen viseli a piac. Éppen ezért

a prémium és a léalmának való minőség közötti árukészlet értékesítése nehézkes, így a még jó, fogyasztásra kiválóan alkalmas alma is sok esetben a léüzemben végzi.

Ismerve a piaci viszonyokat, ez azért jelentős probléma, mert az étkezési költségen előállított almáért nem kapják meg a reális árat.

Az tagadhatatlan, hogy a magyar almának külföldön is nagyon jó híre van, így a Nagykálló-Tész folyamatosan próbálkozik külpiaci terjeszkedéssel is. az embargó miatt kieső orosz piac után az elsődleges cél Románia, ahol viszont több ország termelőivel, így az olasz áruval vannak nagy versenyben.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tanulmányút-sorozatot szervez a kamara kistermelők számára

A Nemzeti Agárgazdasági Kamara Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási Igazgatósága a helyi akciócsoportokkal (HACS-okkal) és natúrpark egyesületekkel együttműködve „Kistermelők a diverzifikáció útján” címmel 2019. októberében és novemberében tanulmányút-sorozatot szervez.

Poloska ellen még mindig a hagyományos módszer a legjobb?

Egész Olaszországban gondot okoz az ázsiai márványospoloska megjelenése a kertészeti kultúrákban. A telelőre vonuló rovarok ellen hagyományos védekezési módszert is javasolnak. Szerte a világon próbálkoznak ennek az ellenálló és szapora kártevőnek a leküzdésével, a természetes ellenségek bevetésétől kezdve a különböző rovarölő szerekig mindent bevetnek, hogy megvédjék a termést.

Kártevőroham már nem lesz - Növényvédelmi előrejelzés

Akár már az őszi lemosó permetezésen is gondolkozhatunk, ahol lehullott a lomb körülbelül fele. A „klasszikus” kártevőkből már nem kell rohamra számítani – legföljebb a meztelen csigákat érdemes gyéríteni –, azonban meglehetősen aktívak még a poloskák és a harlekinkaticák.

A hobbi virágvetőmagokat vizsgált a Nébih

Számos hibát feltárt a Nébih tavaszi hobbi virágvetőmag ellenőrzés-sorozata. Az 50 megvizsgált vetőmagtétel közül 11-gyel volt probléma, többek között 6 tétel csírázóképességével, egynek pedig a tisztaságával voltak gondok. A nem megfelelő csírázóképesség miatt két kis- és középvállalkozással szemben figyelmeztetést, míg két áruházlánc esetében minőségvédelmi bírságot szabott ki a hatóság.

A magyarok után a francia gazdák is az olcsó lengyel alma miatt panaszkodnak

Európa legnagyobb agrárgazdaságában sem tudják lassan felvenni a versenyt az almatermesztők Lengyelországgal, mely immár a világ második legnagyobb almatermesztő ország lett. Már csak Kína előzi meg, az Egyesült Államokat leszorította a harmadik helyre.

Évi 55 milliárd forint kárt okoz a túl sok, vagy túl kevés víz

A Budapesten sorra kerülő Víz Világtalálkozón ezúttal a víz három drámájával (sok, kevés, szennyezett) foglalkoznak a szakemberek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára kiemelten fontos, hogy az eseményen víz- és az élelmiszerbiztonsági szempontból is konszenzusos és kedvező javaslatok, ajánlások, elhatározások szülessenek.

„Nekem soha nem jelentett üvegplafont, hogy nő vagyok” - A mezőgazdaság női arca

A világ teljes népességének negyede vidéken élő nő, és róluk szól október 15-e, amit 2008 óta a Vidéki Nők Nemzetközi Napjaként tartanak számon az ENSZ-ben. A világszervezet ezzel a nappal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ők jelentősen hozzájárulnak a mezőgazdaság és a vidék fejlődéséhez, az élelmiszer-biztonsághoz és a vidéki szegénység felszámolásához.

Megváltozott a KTF-kérelmezés menete

Elengedhetetlen, hogy a gazdálkodó pontosan tudja, hogy az általa gyártott vagy forgalmazott termék milyen vámtarifaszám alá tartozik, fokozottan igaz ez, ha export-import ügyletről van szó, ugyanis a vámeljárások során ennek megadása kötelező.

A természet utat mutat

A természet utat mutat, megadja az utasításokat, és ezekkel élni kell, méghozzá szabadon, erőlködés nélkül – fogalmazott Páli Barna, akivel párja, Lampert Mária társaságában találkoztunk Alsópáhokon, annak is festői vasboldogasszonyfai részében, ahová letelepedett családjával. Állatokat tartanak, egy különleges gyümölcsöst művelnek, ottjártunkkor éppen jurtát építettek, és kertet is terveznek.

Kevesebb szőlő, alacsony árak Szlovákiában

Szlovákiában az idén nagyjából két héttel később kezdődött a szőlőszüret, mint például 1 évvel ezelőtt. Az előzetes becslések szerint 15 százalékkal gyengébb termés várható.