0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szabolcsi alma-nagyhatalom

Impozáns adatok jellemzik az ország almatermesztési volumenének jelentős hányadát adó szabolcsi cégcsoportot, a Nagykálló-Tész Kft.-t. A több mint 2000 hektáron gazdálkodó 71 termelőt összefogó, az ország legnagyobb, óránként 12 tonnát leválogató gépsorával és az 54 teremben 10 ezer tonna hűtőkapacitásával rendelkező üzem a megye és a régió almatermesztését koordinálja.
A NAKlap és a nak.hu új, megyebemutató sorozatának keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik kiemelkedő vállalkozását, a Nagykálló-Tész Kft-t mutatjuk be. Ők látják el például almával a nagyobb hazai kiskereskedelmi láncokat.

A magyar almatermesztés egyik legkedvezőbb és legősibb területének számító Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén kívül még Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyékre is kiterjednek a nagyjából 300 embert foglalkoztató cégcsoporthoz tartozó almások. A Nagykálló-Tész Kft. tagjai

célul tűzték ki azoknak a környezetbarát termesztési módszereknek és hulladékkezelési eljárásoknak az alkalmazását, amelyekkel védhetik a környezet minőségét, és javíthatják biológiai állapotát.

A társaság a biztonságos piac megteremtése mellett biztosítja az ipari feldolgozók felé történő közös forgalmazást, étkezési területen pedig a folyamatos, teljes naptári évben folytatott, a tárolás utáni késleltetett értékesítést, mégpedig teljes fajtaválasztékban, széles körű modern válogatási- és csomagolástechnológiával alátámasztva. A vevői kör igényeinek változása és a beszűkült piac a társaságnál is érezhető folyamat: a partnerek homogén árut és prémiumminőség várnak el, azonban ezt nehéz szavatolni a betárolt alma eltérő alanyai és állománya miatt.

Ez természetesen nem minőségbeli különbséget jelent, csupán megjelenésben lehet eltérés, de manapság ezt is nehezen viseli a piac. Éppen ezért

a prémium és a léalmának való minőség közötti árukészlet értékesítése nehézkes, így a még jó, fogyasztásra kiválóan alkalmas alma is sok esetben a léüzemben végzi.

Ismerve a piaci viszonyokat, ez azért jelentős probléma, mert az étkezési költségen előállított almáért nem kapják meg a reális árat.

Az tagadhatatlan, hogy a magyar almának külföldön is nagyon jó híre van, így a Nagykálló-Tész folyamatosan próbálkozik külpiaci terjeszkedéssel is. az embargó miatt kieső orosz piac után az elsődleges cél Románia, ahol viszont több ország termelőivel, így az olasz áruval vannak nagy versenyben.

Forrás: nak.hu