Back to top

A szőlőfajták ősi titka

Egy új kutatás szerint a francia borászok 900 évvel ezelőtt a Jura borvidék kedvelt fajtájához, a Savagninhoz hasonló változatot termesztettek, míg az ókori rómaiak a mai Pinot Noir és Syrah fajták őseiből készítettek bort.

A Savagnin Blanc-hoz genetikailag igen hasonló változatokat már az időszámításunk utáni első századtól termesztik Franciaországban
A Savagnin Blanc-hoz genetikailag igen hasonló változatokat már az időszámításunk utáni első századtól termesztik Franciaországban
A Párizstól délre, Orléans-ban feltárt 900 éves szőlőmag genetikai anyaga a mai Savagnin Blanc-éhoz (nem tévesztendő össze a Savignon Blanc-kal!) hasonlít, ami a híres Jura borvidéki „vin jaune” alapanyaga. A dán és francia kutatási ügynökségek által finanszírozott projektben a University of York kutatócsoportja 28, a vaskorból, a Római Birodalom idejéből, illetve a középkorból származó szőlőmagot vetett alá DNS-tesztnek. Bár a módszer nem új keletű, mégis vannak fehér foltok a mai modern szőlőfajták származását illetően, mivel a termesztésüket és a szaporításuk nem egységesen dokumentálták.

A genetikailag a Közép-Európában népszerű Traminihez hasonlító Savagnin Blanc fajta legkorábbi ismert említése 1539-ből származik. 

A kutatók szerint azonban a fajtát, illetve ahhoz genetikailag igen hasonló változatokat már az időszámításunk utáni első századtól termesztik Franciaországban.

Nem minden vizsgált szőlőmag-leletből lehet közvetlen rokonságot azonosítani a mai fajtákkal, de néhány, a Római Birodalom korából származó szőlőmag genetikai anyaga nagyon hasonlít a mai Pinot Noir és Syrah fajtákéhoz. Korábbi DNS-tesztek bizonyították, hogy a Syrah a Mondeuse Blanche és a Dureza fajták spontán kereszteződéséből származik.

2006-ban a kutatók bizonyították a Syrah és a Pinot Noir harmadfokú rokoni kapcsolatát, ami elég meglepő, mivel két teljesen eltérő karakterű fajtáról van szó.

Nathan Wales, a University of York szerint a mostani eredmények új fényben tüntethetik föl a jelenlegi fajtákat, ősi mivoltuk még értékesebbé teheti azokat, és érdemessé arra is, hogy mélyrehatóbban kutassák, hogy milyen borfajtákat fogyasztottak korai őseink.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/decanter.com
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2019/26 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az olaj, ami javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében

Érdemes hozzáadni az étrendünkhöz ezt az olajat. Egy új kutatás megerősítette, hogy javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében.

Földi pokol, ahol nincs élet

Földünkön az élőlények, különösen a mikroorganizmusok, meglepő módon képesek alkalmazkodni a legextrémebb környezetekhez, de még így is van olyan hely, ahol nem tudnak életben maradni.

A leginnovatívabb cégeknek adnak teret

A kutatás és fejlesztés terén úttörő szerepet betöltő vállalkozásokat keresik az immáron 28. alkalommal meghirdetett Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat révén. Az idei kiírás ismertetésén elhangzott, jövőre az állam 32 milliárd forinttal több forrást biztosít majd K+F programokra.

Magyar kiállítók, nemzetközi sikerek - Agritechnica 2019

November 16-án ért véget az idei Agritechnica Hannoverben. A 2820 kiállító és a 450 ezer látogató (ebből több mint 130 ezer külföldi) egyértelműen bizonyítja, hogy a mezőgazdasági technológiát bemutató nemzetközi kiállítások közül ez a rangos szakmai esemény a legnagyobb a világon.

Nagyobb védelmet akar a méheknek az EP szakbizottsága

Elégtelennek találta az Európai Parlament szakbizottsága kedden elfogadott állásfoglalásában a beporzó rovarok védelméről szóló európai bizottsági javaslatot.

Közép-európai borszalon Pécsett

Második alkalommal rendezi meg december 7-én a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin az Adventi Borszalont Pécsett, a Littke Palace Látogatóközpontban. Az évzáró boros-társasági eseményen hat országból mintegy 80 kiállító vesz részt, csaknem 200 bort lehet megkóstolni, mellette a baranyai gasztronómiai termelők finomságait is.

Bemutatkoztak Dióspuszta yearlingjei

A nyár végén tartott nyílt napon a nagyközönség is megismerhette a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Dióspusztai Angol Telivér Ménesének másféléveseit, akik rövidesen felkerülnek a versenyistállókba belovaglásra, illetve jövő nyáron már be is mutatkozhatnak.

100 százalékos vám a francia borokra és sajtokra

Washington 100 százalékos vámmal készül sújtani francia termékeket, válaszul az amerikai technológiai óriáscégekre kivetett francia digitális adók miatt - jelentette be hétfőn az Egyesült Államok kereskedelmi főképviseletének irodája.

Megvannak a legjobb újborok

Az idén 525 minta versengett Magyarország legjobb újbora címért, amit holtverseny következtében 16 bor viselhet. A 16. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon hozták nyilvánosságra az eredményt, ahol mindjárt meg is kóstolhattuk a nyertes tételeket is. A nevezett borok 60 százaléka fehér, 31 százaléka rozé volt, a többi vörösbor, mondta el a zsűri elnöke, Kállay Miklós.

Ígéretes magyar kísérlet: atkakezelés anyazárkázással

Egy magyar méhészcsapat ígéretes atkairtási módszerrel kísérletezett olasz minta alapján, mely nemcsak hatékony, de kiküszöböl két problémát, mely mostanság a méhészeti szezon zárószakaszában jelentkezik: a kései hordást és a kései fiasítást. A módszer a felhalmozódó szintetikus vegyszerek jelentős csökkentésére is alkalmas. Mintegy 500 családon próbálták ki. Lássuk!