0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A szőlőfajták ősi titka

Egy új kutatás szerint a francia borászok 900 évvel ezelőtt a Jura borvidék kedvelt fajtájához, a Savagninhoz hasonló változatot termesztettek, míg az ókori rómaiak a mai Pinot Noir és Syrah fajták őseiből készítettek bort.

A Párizstól délre, Orléans-ban feltárt 900 éves szőlőmag genetikai anyaga a mai Savagnin Blanc-éhoz (nem tévesztendő össze a Savignon Blanc-kal!) hasonlít, ami a híres Jura borvidéki „vin jaune” alapanyaga. A dán és francia kutatási ügynökségek által finanszírozott projektben a University of York kutatócsoportja 28, a vaskorból, a Római Birodalom idejéből, illetve a középkorból származó szőlőmagot vetett alá DNS-tesztnek. Bár a módszer nem új keletű, mégis vannak fehér foltok a mai modern szőlőfajták származását illetően, mivel a termesztésüket és a szaporításuk nem egységesen dokumentálták.

A genetikailag a Közép-Európában népszerű Traminihez hasonlító Savagnin Blanc fajta legkorábbi ismert említése 1539-ből származik. 

A kutatók szerint azonban a fajtát, illetve ahhoz genetikailag igen hasonló változatokat már az időszámításunk utáni első századtól termesztik Franciaországban.

Nem minden vizsgált szőlőmag-leletből lehet közvetlen rokonságot azonosítani a mai fajtákkal, de néhány, a Római Birodalom korából származó szőlőmag genetikai anyaga nagyon hasonlít a mai Pinot Noir és Syrah fajtákéhoz. Korábbi DNS-tesztek bizonyították, hogy a Syrah a Mondeuse Blanche és a Dureza fajták spontán kereszteződéséből származik.

2006-ban a kutatók bizonyították a Syrah és a Pinot Noir harmadfokú rokoni kapcsolatát, ami elég meglepő, mivel két teljesen eltérő karakterű fajtáról van szó.

Nathan Wales, a University of York szerint a mostani eredmények új fényben tüntethetik föl a jelenlegi fajtákat, ősi mivoltuk még értékesebbé teheti azokat, és érdemessé arra is, hogy mélyrehatóbban kutassák, hogy milyen borfajtákat fogyasztottak korai őseink.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/decanter.com