A Párizstól délre, Orléans-ban feltárt 900 éves szőlőmag genetikai anyaga a mai Savagnin Blanc-éhoz (nem tévesztendő össze a Savignon Blanc-kal!) hasonlít, ami a híres Jura borvidéki „vin jaune” alapanyaga. A dán és francia kutatási ügynökségek által finanszírozott projektben a University of York kutatócsoportja 28, a vaskorból, a Római Birodalom idejéből, illetve a középkorból származó szőlőmagot vetett alá DNS-tesztnek. Bár a módszer nem új keletű, mégis vannak fehér foltok a mai modern szőlőfajták származását illetően, mivel a termesztésüket és a szaporításuk nem egységesen dokumentálták.
A genetikailag a Közép-Európában népszerű Traminihez hasonlító Savagnin Blanc fajta legkorábbi ismert említése 1539-ből származik.
Nem minden vizsgált szőlőmag-leletből lehet közvetlen rokonságot azonosítani a mai fajtákkal, de néhány, a Római Birodalom korából származó szőlőmag genetikai anyaga nagyon hasonlít a mai Pinot Noir és Syrah fajtákéhoz. Korábbi DNS-tesztek bizonyították, hogy a Syrah a Mondeuse Blanche és a Dureza fajták spontán kereszteződéséből származik.
Nathan Wales, a University of York szerint a mostani eredmények új fényben tüntethetik föl a jelenlegi fajtákat, ősi mivoltuk még értékesebbé teheti azokat, és érdemessé arra is, hogy mélyrehatóbban kutassák, hogy milyen borfajtákat fogyasztottak korai őseink.