0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Új borpiaci intézkedések: zöldszüret és borlepárlás

Európai szinten egy komolyabb borpiaci válság előjelei érzékelhetők, amely elsősorban egy esetleges magasabb idei termés esetén következhet be. A helyzet kezelésére ezért a szaktárca zöldszüreti és borlepárlási támogatási programot indít, és olyan intézkedéseket vezet be, amelyek a minőségi szint emelését segítik.

Az európai borpiaci helyzet indokolttá teszi, hogy segítséget nyújtsunk a szőlő-bor ágazat szereplőinek – közölte nemrégiben az Agrárminisztérium. A sokéves átlagnál jelentősen több, mintegy 190 millió hektoliter borászati termék készült az EU-ban 2018-ban, ami az utóbbi 10 év legmagasabb adata. Így európai szinten érzékelhetők egy komolyabb válság előjelei, amely elsősorban egy esetleges magasabb idei termés esetén következhet be.

A borászati szakma felkészültsége jó alap a pezsgő reneszánszához

A magyar bor- és pezsgőkészítő szakmai közösség felkészültsége megfelelő alapot ad a tradicionális pezsgő minőségi reneszánszának folytatásához – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a közelmúltban.

Feldman Zsolt az Etyeken tartott első magyar pezsgőkonferencián arról beszélt, hogy a magyarországi pezsgőkészítés fejlődését, a továbblépés feltételeit a kormány jelentős intézkedésekkel támogatja. Az államtitkár példaként megemlítette, hogy egy könnyített jövedéki szabályozás révén 2013-tól legfeljebb 10 000 liter mennyiségig palackos, hagyományos pezsgőt borászati üzemben is elő lehet állítani. Ez az intézkedés hatalmas eredményt hozott a hazai pezsgőelőállítás történetébe, hiszen a kínálatban megjelenhettek az igényes gasztronómia által megkívánt magas minőségű, változatos stílusú pezsgők. De új fejezet nyílt a magyar pezsgők számára azzal is, hogy a legigényesebb fogyasztók által keresett pezsgők kínálatába ma már egyre több magyar tétel is helyet kaphat – fogalmazott Feldman Zsolt.

A kormányzat részéről kiemelt figyelmet kap a szőlészet és borászat, hiszen ősszel újra megnyílik a szőlőterületek szerkezetátalakítását segítő támogatási lehetőség, a technológia megújítása terén pedig csak a Vidékfejlesztési Program első pályázati körében mintegy 500 borász pályázott sikeresen 35 milliárd forintos keretre – mondta Feldman Zsolt.

Az államtitkár hozzátette, hogy az alkotni vágyó és a piaci lehetőséget érző borászok a pezsgőkészítés területén is előrébb akartak lépni, amiben partnerre találtak a kormányban. Az adminisztrációs terhek csökkentésével a termelők alkotói szabadsága kiteljesedhetett. A kormány figyel arra, hogy a szőlőterületek megújításához, a technológia fejlesztéséhez is segítséget adjon.

E piaci környezet rövid távú intervenciós és hosszú távú stratégiai lépéseket is indokol. Ezért idén a tárca zöldszüreti és borlepárlási támogatási programot indít, és olyan intézkedéseket vezet be, amelyek a minőségi szint emelését, a borpromóció alapját jelentő közösségi márkák megerősítését és értékének megtartását, az érzékszervi bírálatok minőségbiztosítását, továbbá a borpromóció pénzügyi támogatását célozzák.

A zöldszüreti támogatás elsősorban azon szőlőtermelők számára jelent gyors pénzügyi segítséget, akik nem rendelkeznek felvásárlási szerződéssel, így termésük idei elhelyezése bizonytalan.

A zöldszüret a még éretlen állapotban lévő szőlőfürtök teljes eltávolítását, és ennek következtében az érintett terület terméshozamának nullára való csökkentését jelenti.

A támogatásra – bármely, legalább 0,2 hektáros magyarországi szőlőterülete után – minden olyan termelő jogosult, aki a szőlővel beültetett területének jogszerű használója.

Az érintett területnek rendelkeznie kell a 2017. és 2018. évekre vonatkozó szüreti jelentéssel, amelyekből legalább egy nem nullás. Az ültetvény műveltnek kell, hogy minősüljön, ezt a helyszínen is ellenőrzik.

A támogatás iránti kérelmet a Magyar Államkincstár részére 2019. június 11-éig kellett benyújtani. A kérelmet záradékkal kellett ellátni, amelyet 2019. június 6-áig a gazdasági aktát vezető hegybírónál lehetett kérni. Az érintettek megfelelő és időben történő tájékoztatása érdekében az AM részletes ismertetőt juttatott el minden termelő részére.

A támogatás a Kincstár által végzett helyszíni ellenőrzésen lemért területnagyságon, továbbá az e területről származó, a hegybíró által igazolt termésmennyiségen alapul, összege hektáronként 300 ezer-1,1 millió Ft lehet. A támogatási összeg meghatározásakor a kompenzációs felárra való jogosultságot figyelembe veszi a Kincstár. A támogatási keretösszeg legalább 8,5 millió euró, amely szükség szerint emelhető, és finanszírozási hátterét az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból finanszírozott más intézkedések fel nem használt forrásai biztosítják.

Az Agrárminisztérium felhívja a figyelmet, hogy a kérelemben megjelölt területeken 2019. június 24. és július 10. között kell elvégezni a zöldszüretet. A kérelmező köteles a zöldszüret elvégzését egy munkanapon belül bejelenteni a Kincstár, valamint a területileg illetékes hegybíró részére. A zöldszüret elvégzésének 2019. július 11. utáni bejelentése a támogatás elvesztésével jár.

A jóváhagyott támogatást a Kincstár legkésőbb 2019. november 15-éig fizeti ki.

Az elmúlt tíz évben nem készült annyi bor Európában, mint tavaly, a szakemberek az idén is jelentős mennyiségre számítanak – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a napokban az M1 aktuális csatornán. Az államtitkár tájékoztatást adott arról, hogy a piac stabilizálása, illetve a kínálati „nyomás” enyhítése érdekében a tárca zöldszüreti és borlepárlási támogatást ad a termelőknek. Az államtitkár a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, a zöldszüretre 8,5 millió euró forrás áll rendelkezésre, ami akár növelhető is.

Bemutatták az Egri borvidék egyedi borospalackját

Alig egy évvel a szándék bejelentését követően elkészültek az Egri borvidék egyedi palackjának első mintapéldányai – közölte a témában közelmúltban tartott sajtótájékoztatón az Egri Borműhely elnöke a hevesi megyeszékhelyen.

Soltész Gergő kiemelte: a végeredmény reményeik szerint minden tekintetben méltó lesz az egri borvidékhez és annak hagyományaihoz. Elmondta: a palack formáját egy 1930-as évekből származó elődje ihlette, annak kis mértékű újragondolásával, az Orosházi Üveggyár közreműködésével készült el az új produktum. A tervezésnél szempont volt az egyediség, a külalak mellett az 1552-es évszám, az egri várvédők diadalának dátuma is szerepel a palackon.

A fenntarthatóság és környezetvédelem jegyében a palack az átlagosnál kevesebb alapanyag felhasználásával készül, így környezeti terhelése szerényebb, jobban szállítható és tárolható.

A kezdeményező Nyitrai Zsolt, a város és térsége országgyűlési képviselője felidézte: az ötletgazdák a helyi szőlészek és borászok voltak évekkel ezelőtt, ám a megvalósítás a kezdeti lendület után egy időre megtorpant. Végül a tavalyi Bikavér-ünnepen fogalmazódott meg újra az elhatározás, hogy az Egerben és környékén készülő csúcsborok a minőségükhöz illő, bel- és külföldön egyaránt összetéveszthetetlen palackban kerüljenek a fogyasztók asztalára.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság / Pénzmag