Back to top

Az ország borversenye

Május 21-én és 22-én Kecskeméten rendezte a 40. Országos Borversenyt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Az ország legnagyobb ágazati rendezvényén 908 tétellel 262 hazai borászat nevezett. A szőlész-borász szakmai önkormányzat az idei évben a Kunsági borvidéket választotta a verseny házigazdájának, követve azt a hagyományt, mely szerint minden évben más hazai borvidék ad otthont a versenynek.

Az Országos Borverseny bírálói között borkereskedők és sommelier-k mellett neves borászok vettek részt, s az év bortermelői mellett fiatal, tehetséges magyar borászok is meghívást kaptak.

„Az Országos Borverseny nem egy borverseny a sok közül, hanem A Borverseny.” – mondta Légli Ottó díjátadó beszédében, aki hozzátette, tanulnunk kell  az eredményekből. A HNT elnöke kiemelte, hogy ez a szakmai megmérettetés nagy jelentőségre tett szert, mind a szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmai feladatai sorában, mind pedig a megmérettetésben részt vevő borászatok körében.

Ma már a hazai borász társadalom az Országos Borversenyt meghatározó szakmai rendezvénynek tekinti. Ezt bizonyítja az évről évre növekvő nevező borászatok és nevezett tételek száma. 2019-ben a 2013-as évhez viszonyítva közel megháromszorozódott a beküldött borok száma.

Az eseményen részt vevő Nagy István, agrárminiszter hozzátette, a hazai borászok nem csak követni képesek a fogyasztók változó igényét, hanem formálni is azt. Példaértékű a magyar agrár-élelmiszer iparban a hazai borágazat piaci teljesítménye. Dr. Brazsil Dávid a HNT főtitkára bejelentette, hogy a 2020-as Országos Borverseny bírálatának házigazdája a Mátrai borvidék lesz. A szakember kiemelte „Az Országos Borverseny egy mentorálási szakasz kezdete. A Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával a díjnyertes pincészetek két lengyel borvásáron mutatkozhatnak be.

A díjakat Dr. Nagy István agrárminiszter, a rendezvény védnöke, Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Borverseny elnöke, valamint Frittmann János a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmaközi ügyekért felelős alelnöke, egyben a verseny bírálati rendezvényének otthont adó Kunsági borvidék elnöke adták át.

A főtámogató Takarék Csoport immáron második alkalommal a 40. Országos Borversenyen keretein belül, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmai közreműködésével választotta ki a „Takarékok Borait”.

Nagy István (balról) és Légli Ottó (jobbról) adta át Koch Csabának a 40. Országos Borverseny legeredményesebb borászatának járó vándordíjat
Fotó: csatlós norbert

2019-ben az Országos Borverseny legeredményesebb borászata egy nagy aranyéremmel, hat aranyéremmel és két ezüstéremmel a Koch Borászat lett a Hajós-Bajai és Villányi borvidékről.

Koch Csaba mellett lánya, Koch Pálma is osztozott az örömben
Fotó: csatlós norbert

 • A legjobb fehérbornak a Maróti Pince  2016-os Olaszrizling, a legjobb rozébor a Bock Pince 2018-as Rosé Cuvée-je,
 • a legjobb vörösbor a Bodri Pincészet Szekszárdi „Faluhely” QV 2016,  
 • a legjobb gyöngyözőbor: Schieszl Borház / Puxrose 2018
 • a legjobb pezsgők pedig a Sauska Pincészet Tokaj Brut, valamint a Törley Pezsgőpincészet François President Brut 2015 lett.
 • A legjobb természetes édes bor címet Juliet Victor Winery 2017-es Tokaji édes Szamorodnija nyerte.

Nagydíjak:

 • A legjobb illatos fehérbor, hazai nemesítésű fajtából: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok / ’1014’ Irsai Olivér 2018
 • A legnagyobb nagy száraz fehérbor, Kárpát-medencei fajtából: Kősziklás Borászat / Neszmélyi Furmint 2017
 • A legjobb Kékfrankos alapú házasítás: Besenyei Borház / Egri Vörös Cuvée 2012
 • A legjobb biobor: Dobosi Pincészet / Bio 14.92 Olaszrizling 2016

A csúcszsűri különdíjai:

 • Kimagasló rozébor: Szentpéteri Borpince / Kékfrankos rozé 2018
 • A legjobb muzeális borkülönlegesség: Pauleczky-Vin Szőlőbirtok és Pincészet / Tokaji Essencia 1968

Támogatói különdíjak:

 • Smile Wine 2019 Hungary különdíj a legjobb hazai szőlőfajtából előállított száraz pezsgő részére: Garamvári Szőlőbirtok / Lellei Furmint Brut 2017
 • A Winedata különdíja a kimagasló eredményt elért ötven hektár feletti termelő részére: Patricius Borház
 • A Takarék Csoport Rozébora: Szentpéteri Borpince / Néró rosé 2018
 • A Takarék Csoport Fehérbora: Kősziklás Borászat / Neszmélyi Furmint 2017
 • A Takarék Csoport Vörösbora és egyben A Takarékok Bora 2019-ben Dula Pincészet / ”Terézia” Cabarnet 2009.

A 40. Országos Borverseny főtámogatói a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Takarék Csoport, támogatói pedig a Winedata, a Miele Kft. a Riedel poharak forgalmazója a Borszer Kft., a Szigetközi Friss Víz, a Caffé Perté Kft., a Kermann IT, a Porsche Hungaria Kft., az Imprenta Nyomdaipari Kft., a Hungarokork-Amorim Parafakereskedelmi és Ipari Zrt. voltak.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Budapesten rendezik az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát

Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb mezőgazdasági szakterülete a high-tech megoldásokra épülő „precíziós gazdálkodás”. Ezért is óriási siker, hogy a terület legfontosabb európai, tudományos eseményének legközelebb Magyarország ad otthont – olyan új témákkal mint a Big Data elemzése öntanuló szoftverekkel.

A Bianca és Furmint bánta a zőldszüretet

A legnagyobb területen az elmúlt évek szőlőtelepítéseinek legnépszerűbb fajtáját, a biancát, valamint a néhány éve még a magyar borok világpiaci áttörésének kulcsaként számontartott furmintot szüretelték le érés előtt a szőlőtermelők.

Megválasztották a 2019-es év Egri Bortermelőjét

A megtisztelő címet egy hölgy érdemelte ki - nemzetközi sikerek hozták meg a hazai elismerést a Varga Pincészet egri birtokigazgatójának A régió legnagyobb borgasztronómiai rendezvénye, az Egri Bikavér Ünnep, ahol hagyományosan minden évben átadják az Év Egri Bortermelője kitüntető díjat.

Garamvári Vencel pezsgő élete

Garamvári Vencel ismert üzletembert, borászt és pezsgőkészítőt balatonlellei szőlőbirtokán látogattuk meg, hogy gratuláljunk neki a Magyar Bor Akadémia által neki ítélt életműdíjhoz.

Bock: élelmiszeriparba is fektet a borász

Élelmiszeripari jellegű beruházásokat hajt végre a villányi Bock Borászat Kft. amely 1,6 milliárd forintot költ erre 2020 végéig. Egyebek között prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala a cél. 

Változások az agrár szaktanácsadásban

Május 29-én lépett hatályba az Agrárminisztérium (AM) rendelete a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadói tevékenységről és a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszerről. Az egyik legfontosabb változás, hogy megfelelő szakmai végzettséggel, és a választott szakterületen legalább 5 éves szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie a szaktanácsadónak.

A tájfajta ősgabonák lehetőségei

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), Magyarország egyetlen önálló, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó szervezete az első, februári ágazati egyeztetés után júniusban a szlovákiai peszektergenyei Biocentrum Biogazdaságba hívta szakmai napra, kóstolóra és szántóföldi bemutatóra az ősi kenyérbúzák termesztése iránt érdeklődőket, illetve a ter­mesztésükben érdekelteket.

Búza Egyiptomba, disznóhús Kínába

A Vajdaságban jól tűrik a nyári meleget a tavasszal elvetett haszonnövények, a legnagyobb területen termesztett kukorica és szója már virágzik. A májusban és júniusban jegyzett 250–300 milliméter csapadéknak köszönhetően úgy néz ki, egyelőre nem lesz gond a növényzettel, nedvesség a földben van elegendő.

A balatoni bornak a nehéz időkben is van piaca, bár az ár rekord alacsony

Rekordmélységbe süllyedt a bor termelői ára az utóbbi hetekben. A Somogy megyében dolgozó borászok egy része attól tart, komolyan megérezi a piaci hatásokat, míg mások a direkt értékesítés hatékonyságában bíznak.

A vidék biztonságáért együttműködik az agrártárca az Országos Polgárőr Szövetséggel

A tanya- és a zárkerti programok, a többmilliárdos mezőgazdasági beruházások révén fejlődik, vagyonában is egyre gyarapodik a magyar vidék, melynek védelme valamennyiünk számára fontos. Különösen a tanyás térségek, mezőgazdasági külterületek személy- és vagyonvédelmében jelentős segítséget nyújtanak a polgárőrök, akiknek áldoztatos munkáját nem tudjuk eléggé megköszönni – fogalmazott Feldman Zsolt szombaton, a VIII. Országos Lovas Polgárőr Szemlén.